Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Sinisorsa

Sinisorsa
Gräsand

50–65 cm, 750–1570 g.

Sinisorsa on varista isompi, tanakka sorsa. Juhlapuvussa syksystä alkukesään koiras on harmaa, pää tumma (läheltä nähtynä sinertävä tai vihertävä). Rinta on punertavanruskea. Ruskeankirjavan naaraan pyrstönreunat ovat valkoiset. Ääni on pehmeää rääpätystä ”prääh-prääh…”.

Sinisorsa pesii kaikenlaisilla vesillä: metsä- ja suolammilla, merenlahdilla ja -saaristossa, jokivarsilla ja tekoaltailla. Se syö vesikasveja ja kesällä pikkuötököitäkin. Ruokaillessa sinisorsa sukulaisineen kääntää kaulansa ja eturuumiinsa pinnan alle, mutta takapää jää näkyviin. Taajamien sinisorsat ovat kesyyntyneet, vaikka luonnossa laji on arka.

Sinisorsa on hyvin yleinen järvi- ja viljelyseuduilla koko Suomessa. Se muuttaa elo–joulukuussa Länsi-Eurooppaan ja palaa maalis–huhtikuussa. Pieni osa kannasta talvehtii saaristossa ja kaupunkien sulissa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto