Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Sinisuohaukka

Sinisuohaukka
Blå kärrhök

43–52 cm, 290–600 g

Sinisuohaukka on varista suurempi, mutta ruskosuohaukkaa hieman pienempi ja hontelompi. Koiras on lokkimaisen vaalea, ja sillä on mustat siivenkärjet. Naaras ja nuori ovat tummaviiruisen ruskeat. Kaikissa puvuissa lentävällä linnulla välkähtää valkoinen yläperä (pyrstön tyvi selkäpuolella). Varoitusääni on käkättävä nalkutus ”kjek-ek-ek-ek”.

Sinisuohaukka pesii pensaikkoisilla avomailla, kuten rämeenreunoilla, hakkuuaukkojen ja kosteikkojen sekä hylättyjen viljelymaiden tiheiköissä. Se saalistaa myyriä, pikkulintuja ja muita pieniä eläimiä myös avoimilla soilla, peltoaukeilla ja tunturipaljakoilla liihotellen muutaman metrin korkeudella edestakaisin.

Sinisuohaukka pesii melko harvinaisena Keski- ja Pohjois-Suomessa, mutta muuttoaikaan sitä näkee etelässäkin. Haukat lähtevät Länsi-Eurooppaan elo–lokakuussa ja palaavat huhti–toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Juha Laaksonen

Luonto