Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Tuulihaukka

Tuulihaukka
Tornfalk

32–39 cm, 140–310 g

Tuulihaukka on naakan kokoinen mutta hoikempi, teräväsiipinen ja hyvin pitkäpyrstöinen pikkuhaukka. Selkä on mustatäpläisen punaruskea, alapuoli tummatäpläisen kellertävä. Koiraan pää ja pyrstö ovat siniharmaat, naaraan punaruskeat kuten selkäkin. Varoitusääni on kimeä ”kii-kii…, ki-kikikiki…”.

Tuulihaukka pesii avarien peltoaukeiden, Pohjois-Suomessa myös hakkuuaukkojen, avosoiden ja tunturipaljakoiden reunamilla. Suuri osa kannasta pesii nykyään rengastajien latojen seiniin ja puihin ripustamissa erikoispöntöissä, loput varislintujen vanhoissa pesissä. Tuulihaukka lekuttelee eli räpyttelee paikallaan avomaan yllä, ja huomattuaan myyrän, muun pikkunisäkkään tai ison selkärangattoman lintu syöksyy maahan saalista tavoittamaan.

Tuulihaukka on yleinen viljelyseuduilla koko Suomessa ja tunturiylängöillä Pohjois-Lapissa. Se lähtee Keski- ja Etelä-Eurooppaan elo–marraskuussa ja muuttaa takaisin maalis–huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Juha Laaksonen

Luonto