Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Valkoposkihanhi

Valkoposkihanhi
Vitkindad gås

58–71 cm, 1,3–2,2 kg.

Sinisorsaa suurempi, mutta muita hanhia pienempi valkoposkihanhi on päältä valko- ja mustajuovaisen siniharmaa, alta valkoinen. Kaula ja rinta ovat mustat, naama valkoinen. Haukkuva ääni ”kva, kva-gva-ga-ga…” tuo mieleen pienen koiran.

Valkoposkihanhi pesii merensaarilla ja joidenkin eteläisten järvien luodoilla. Se syö kasvinversoja rantaniityillä, laitumilla ja nurmikoilla, muuttoaikaan myös avarilla peltoaukeilla. Hanhet elävät syksystä kevääseen suurissa, äänekkäissä parvissa, joihin ne kerääntyvät pesäpaikoilla jo poikueaikaan.

Valkoposkihanhi on melko harvinainen, mutta muutamilla etelärannikon seuduilla melko yleinen pesimälintu ja läpimuuttajana hyvin runsaslukuinen Kaakkois- ja Etelä-Suomessa. Pesimäkantamme lähtee syys–marraskuussa Pohjanmeren rannikoille ja palaa huhtikuussa. Kaakkois-Suomen kautta muuttaa touko- ja lokakuussa yli puoli miljoonaa yksilöä Jäämeren rannikkoseutujen pesimäkantaa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto