Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Valkoposkihanhi

Valkoposkihanhi
Vitkindad gås

58–71 cm, 1,3–2,2 kg.

Sinisorsaa suurempi, mutta muita hanhia pienempi valkoposkihanhi on päältä valko- ja mustajuovaisen siniharmaa, alta valkoinen. Kaula ja rinta ovat mustat, naama valkoinen. Haukkuva ääni ”kva, kva-gva-ga-ga…” tuo mieleen pienen koiran.

Valkoposkihanhi pesii merensaarilla ja joidenkin eteläisten järvien luodoilla. Se syö kasvinversoja rantaniityillä, laitumilla ja nurmikoilla, muuttoaikaan myös avarilla peltoaukeilla. Hanhet elävät syksystä kevääseen suurissa, äänekkäissä parvissa, joihin ne kerääntyvät pesäpaikoilla jo poikueaikaan.

Valkoposkihanhi on melko harvinainen, mutta muutamilla etelärannikon seuduilla melko yleinen pesimälintu ja läpimuuttajana hyvin runsaslukuinen Kaakkois- ja Etelä-Suomessa. Pesimäkantamme lähtee syys–marraskuussa Pohjanmeren rannikoille ja palaa huhtikuussa. Kaakkois-Suomen kautta muuttaa touko- ja lokakuussa yli puoli miljoonaa yksilöä Jäämeren rannikkoseutujen pesimäkantaa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Pyrstötiainen

  Useimpina vuosina pyrstötiaiset talvehtivat pesimäseuduilla.

  Pyrstötiaisen palleromainen ruumis on tuskin sinitiaisen kokoluokkaa, mutta pyrstö huomiota herättävän pitkä (7–9 cm). Pää ja alapuoli ovat vitivalkoiset, ja selkä on musta. Hartioilla on punaruskeaa, kupeilla vaaleanpunertavaa. Nuorella poski ja niska ovat tummat.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Tikli

  Tikli on osittaismuuttaja.

  Talitiaista vähän pienempi tikli on korea ilmestys; siivellä on leveä keltainen juova ja päässä valkoista, punaista ja mustaa. Päältä lintu on kellanruskea, vatsasta valkoinen ja rinnasta oranssi. Nuoren rinta, kupeet ja selkä ovat viiruiset, pää harmaanvalkoinen. Laulu on särisevää visertelyä, johon sekoittuu näppäileviä ”did, diklit, dididlit…” -kutsuääniä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Fasaani

  Fasaani syö siemeniä, kasvinversoja ja pikkuötököitä.

  Fasaanin ruumis on kesykyyhkyn kokoluokkaa, mutta pyrstö poikkeuksellisen pitkä; koiraalla 35–45 cm ja naaraalla 20–25 cm. Koiras on suureksi osaksi kuparinpunainen, mutta siivillä ja hartioilla on mustaa, valkoista ja harmaata kirjailua. Posket ja heltat ovat kirkkaanpunaiset. Naaras on kauttaaltaan kellanruskea mustin täplin

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Räkättirastas

  Räkättirastas on äärimmäisen yleinen koko Suomessa.

  Räkättirastaan selkä on punaruskea, pää ja pyrstö harmaat, vatsa valkoinen. Rinta ja kupeet ovat täplikkään kellertävät. Äänet ovat erilaista räksytystä; räkättirastas on hyvin äänekäs.