Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Varpushaukka

Varpushaukka
Sparvhök

28–37 cm, 110–340 g

Varista selvästi pienemmän, solakan varpushaukan yläpuoli on harmaa tai rusehtava, alapuoli tummaraitaisen vaalea. Yli 2-vuotiaan koiraan yläpuoli on siniharmaa, rinta ja posket oranssit. Nuoren rinnassa ja vatsassa poikkiraidat ovat paksummat kuin aikuisen. Kutsuääni on viheltävä ”kii-ee”, varoitusääni kimakka ”ki-ki-ki…”.

Varpushaukka pesii nuorehkoissa, tiheissä ja usein kosteapohjaisissa kuusi- ja sekametsissä suon- ja metsäpeltojen laiteilla, puron- ja ojanvarsilla. Syksyllä ja keväällä haukat keskittyvät viljelyseuduille, talvella taajamiin ja kyliin. Varpushaukka tähystelee puista tai matalalla lentäen pikkulintuja, joiden perään se syöksähtää äkisti läpi tiheikköjenkin.

Varpushaukka on yleinen Keski-Lappia myöten. Pääosa muuttaa elo–lokakuussa Keski- ja Länsi-Eurooppaan ja palaa maalis–toukokuussa. Pieni osa kannasta talvehtii Etelä- ja Keski-Suomessa.


Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Juha Laaksonen

Luonto