Hyppää pääsisältöön

Disney vetää naamiaisasun pois myynnistä – syytettiin kulttuurivarkaudesta ja rasismista

Vaiana-animaatio sijoittuu Polynesiaan. Naamiasiasu oli ikään kuin toinen iho, jonka voi pukea päälleen.

Maui. // Kuva: Disney

Disney on päättänyt vetää myynnistä naamiaisasun, jota on pidetty rasistisena ja esimerkkinä kulttuurivarkaudesta. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian.

Naamiaisasu liittyy tulevaan Vaiana-animaatioelokuvaan, jonka tapahtumat sijoittuvat Tyynelle valtamerelle Polynesian saariryhmään. Kokovartaloasu esittää leffan Maui-hahmoa, joka on oikeastikin polynesialaisen mytologian sankarihahmo.

Maui-naamiaisasu on ikään kuin toinen iho, jonka voi pukea päälle. Hahmolla on paljon tatuointeja, hainhammaskaulakoru ja kaislamekko.

Asua on pidetty kulttuurisena anastamisena. Termi tarkoittaa, että joltain pieneltä, alistetulta kulttuurilta otetaan yksittäisiä kulttuurisia elementtejä, asusteita tai tapoja ja tehdään niistä esimerkiksi länsimaisen hauskanpidon välineitä. Pohjois-Amerikassa esimerkiksi intiaanipäähineitä on pidetty kulttuurisena anastamisena, kun festaribilettäjät ovat pukeneet niitä päähänsä.

Lue myös: Weekendin suosikkiasuste on lei, jota Jenkeissä pidetään kulttuurivarkautena – saako sen pukea Suomessa päälle?

Maui-asua on verrattu myös blackface-rasismiin. Blackface tarkoittaa mustaa kasvomeikkiä, jota valkoiset ihmiset käyttävät esittääkseen tummaihoista hahmoa. Blackfacea pidetään nykyään rasistisena, koska tällaista meikkiä on usein käytetty rasististen ennakkoluulojen ja stereotypioiden esittelyyn. Maui-asussa ihminen pukee päälleen tavallaan toisen ihonvärin.

Lue myös: Pekka ja Pätkä neekereinä näyttää valkoisia suomalaisia mustassa maskissa – miksi Yle esitti elokuvan keskellä päivää?

- Vaiana-elokuvan luonut tiimi on tarkasti kunnioittanut Tyynen valtameren kulttuureja, jotka ovat inspiroineet tämän elokuvan, ja olemme pahoillamme, että Maui-asu on loukannut joitakuita. Pyydämme syvästi anteeksi ja vedämme asun myynnistä, Disney sanoi tiedotteessaan.

Vaiana on tulossa ensi-iltaan Suomessa helmikuussa.