Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Piekana

Piekana
Fjällvråk

50–61 cm, 600–1660 g

Piekana on korpin kokoinen ja hiirihaukan muotoinen, mutta harteikkaampi ja rotevampi. Sen selkäpuoli on vaalea- ja tummatäpläisen harmaanruskea. Vaalean vatsan keskiosassa on tumma laikku. Rinta on viiruinen, ja pää koiraalla ruskea, naaraalla vaalea. Valkoinen, mustakärkinen pyrstö välkähtää lennossa hiirihaukasta erottavana tuntomerkkinä. Ääni on venytetty, ärsyyntynyt naukuna ”pi-ä-ä-ääh, pi-ä-ä-ää”.

Piekana pesii tuntureiden kuruissa ja äkkijyrkillä kalliojyrkänteillä sekä harvapuisissa männiköissä ja tunturikoivikoissa. Muuttoaikaan se levähtää ja saalistaa myyriä ja muita pikkujyrsijöitä pelloilla, hakkuuaukeilla ja soilla. Hiirihaukkaa useammin piekana tähystää saaliita avomaiden yllä lekuttelemalla eli räpyttelemällä paikallaan.

Piekana pesii melko yleisenä Lapissa, parhaina myyrävuosina paikoin Keski-Suomessakin. Piekanat muuttavat Itä-Eurooppaan syys–marraskuussa ja palaavat pääosaksi huhtikuussa.


Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto