Hyppää pääsisältöön

Pärjääkö Sami Hedberg The Office-pomon kulttiroolissa? YleX vieraili sarjan kuvauksissa

Alun perin britannialaisen Konttori-sarjan ensimmäinen suomalainen tuotantokausi on nyt kuvattu. Tuleeko sarjasta hitti, vai käykö sille samalla tavalla kuin hehkutetulle Saturday Night Livelle?

Sami Hedberg on Pentti Markkanen. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Espoon Keran toimistoalueella on 1970-luvulla rakennettu, aivan tavallinen kerrostalo. Juuri sellainen rakennus, jossa toimii sellaisia firmoja, joista kukaan ei ole kuullut. Kuten esimerkiksi jokin paperifirman konttori.

Tämän kyseisen konttorin johtaja on Pentti Markkanen. Tai siis oikeastaan Sami Hedberg, joka esittää Markkasta The Office-sarjan Suomen versiossa, Konttorissa.

Syyskuisena torstai-iltana on enää pari kohtausta jäljellä, niin kuuden viikon urakka on ohi, ja koko kahdeksan jakson mittainen kausi on saatu kuvatuksi.

"Sami on todella lahjakas näyttelijä."― Janne Reinikainen, ohjaaja

Alun perin Englannista lähtenyt The Office on kulttimainetta niittänyt  komediasarja, jossa paperifirman pomoa, David Brentia, esitti Ricky Gervais. Yhdysvaltalaisversiossa pomon roolissa nähtiin Steve Carrell.

Suomessa sarjan päärooliin valittiin henkilö, jonka näyttelijäntausta on varsin suppea: Hedberg kun tunnetaan Luokkakokous-elokuvaa lukuun ottamatta koomikkona. Aika rohkea veto, joka aiheutti julkistuksen myötä heti napinaa. Valintaa kritisoitiin Suomen Kuvalehteä myöten. SK:ssa nostettiin esille muun muassa Hedbergin vähäinen kokemus näyttelijän työstä.

Onko yksi Suomen tunnetuimmista koomikoista näin ollen riskivalinta päähenkilöksi?

- Sami on todella lahjakas näyttelijä. Koomikon työ on toki hiukan erilaista ja prosessi hieman pidempi, mutta lopputulos kestää vertailun ihan keneen tahansa, Konttorin ohjaaja Janne Reinikainen sanoo.

Ohjaaja Janne Reinikainen seuraa Hedbergin näyttelemistä silmä tarkkana. // Kuva: Yle / Samppa Rautio

Nyt kuvataan kohtausta, jossa Hedbergin esittämä pomo Markkanen esittelee työtovereilleen uutta edustusautoaan, jonka hän on ostanut firman rahoilla. Työkaverit ovat tästä näreissään, sillä firma on yt-uhan alla. Alaisia nakertaa se, että pomo käyttää tällaisessa tilanteessa rahojaan turhuuksiin.

- Se on ihan eri asia. Autot on esineitä, työntekijät ovat ihmisiä, Hedbergin roolihahmo perustelee.

Tämä on hyvin tyypillistä The Office -läppää. Sarjan huumori pohjautuu usein päähenkilön luovaan vaivaannuttavaan fiilikseen ja tilannetajun puutteeseen. Se korostuu etenkin sarjan brittiversiossa.

Ohjaaja Reinikainen seuraa kohtauksen kuvaamista pieneltä näytöltä. Hän hymyilee tyytyväisenä ja nyökkäilee, kun Hedberg vetää vuorosanansa hieman eri tavalla kuin edellisellä otolla.

Vaikka Hedbergin valintaa Konttorin päätähdeksi kritisoitiin, hän vaikuttaa roolissaan uskottavalta. Silmäniskut kameralle, överiksi vedetyt läpät – aivan kuin olisi Hedbergin komiikkakeikalla.

- Eilen kuvattiin kohtaus, joka vietiin liiankin pitkälle ja se lähti lapasesta. Toivottavasti se jää sarjaan, Hedberg sanoo ja jatkaa:

- Niissä omasta komediataustasta on hyötyä. Pystyy esiintymään luontevasti.

Tältä näyttää Konttorin kuvauksissa. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Floppi vai toppi?

Saturday Night Live eli SNL tuotiin konseptina Suomeen keväällä 2016. Hypetetty ohjelma ei kyennyt täyttämään sille asetettuja odotuksia. Sen huumoria kritisoitiin ja katsojamäärät jäivät alhaisiksi.

Nyt lähtökohdat ovat samankaltaiset, odotukset ovat kovat ja sarjan idea yleisölle tuttu. Emmehän joudu jälleen pettymään?

- Luulen, että nämä ovat eri asioita. SNL pohjautuu konseptiin. Tämä on kirjoitettua fiktiota. Meillä on vapaampi mahdollisuus tehdä oma versio, tuottaja Jesse Fryckman sanoo.

Suomalaisversiossa Hedbergin esittämä pomo ei ole yhtä ilkeä kuin brittien David Brent eikä yhtä nössö kuin jenkkiversion Michael Scott. Tarkoitus ei ole tehdä englantilaista tai yhdysvaltalaista komediasarjaa – vaan suomalaista.

Konttorin peruskonsepti voisikin aivan hyvin olla suomalainen: sen huumori perustuu häpeään ja arkuudesta syntyviin väärinymmärryksiin.

- En tiedä, onko sellaista enää havaittavissa keski-ikäisissä suomalaisissa. Se on kuitenkin niin tunnistettava äärilaita, että sieltä on helppo ja hauska kaivaa kiusallisia tilanteita, Fryckman sanoo.
 

Viimeinen kohtaus on purkissa. Kuuden viikon rypistys on nyt ohi. Miltä tuntuu, Sami Hedberg?

- Hämärä fiilis. En tiedä, mitä jatkossa oikein teen kahdeksasta kuuteen joka päivä.

Suomen Konttorin ensimmäinen tuotantokausi nähdään Elisa Viihteellä maaliskuussa 2017 ja Nelosella syksyllä 2017.

Lue myös:

Suomen The Officen päätähti on Sami Hedberg: "Parempaa David Brentiä ei maasta löydy"

Kulttisarja The Officesta tehdään Suomi-versio – nähdäänkö roolissa André Wickströmin urpo roolihahmo?

Ricky Gervais tekee paluun Konttorin kulttihahmoksi – katso David Brent -leffan kiusallisuuden täyteinen traileri tästä