Hyppää pääsisältöön

RSO esittää Haydnin Vuodenajat Hannu Linnun johdolla

kapellimestari Hannu Lintu
kapellimestari Hannu Lintu Kuva: kaapo kamu kenraaliharjoitus

RSO esittää ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla Joseph Haydnin oratorion Vuodenajat 30.9. Musiikkitalossa. Solisteina teoksessa laulavat sopraano Helena Juntunen, tenori Topi Lehtipuu ja baritoni Neal Davies. Kuorona on Tapani Länsiön valmentama Musiikkitalon Kuoro. Ennen konserttia klo 18 toimittaja Outi Paananen keskustelee illan ohjelmasta Hannu Linnun kanssa päälämpiössä. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Vuodenajat syntyi sitä edeltäneen Luominen -oratorion menestyksen jälkimainingeissa. Libretistikin oli sama, Gottfried van Swieten, joka kirjoitti tekstin James Thomsonin The Seasons -runoelman pohjalta. Teos kertoo tarinan talonpoika Simonista, tämän tyttärestä Hannesta sekä maalaispoika Lucasista. Kantaesitys Wienissä oli kaksiosainen – ensin teoksen kuulivat sen rahoittaneet aristokraatit 24.4.1801 ja sitten muu kansa 19.5.

Helena Juntunen on yksi tämän hetken valovoimaisimmista kansainvälisistä uraa luoneista nuorista sopraanoistamme. Hän debytoi Savonlinnan Oopperajuhlilla 2014 Puccinin Madame Butterflyn nimiroolissa. Keväällä 2015 Juntunen lauloi Korngoldin Kuolleen kaupungin Mariettan roolia Nantesissa ja Nancyssa ja teki kiertueen Lontoon Philharmonia-orkesterin kanssa kapellimestari Vladimir Ashkenazyn johdolla. Kuluvalla kaudella Juntunen laulaa mm. Kuollut kaupunki -oopperaa Baselissa ja Salomen nimiroolia Strasbourgissa.

Topi Lehtipuu tunnetaan yhtenä Suomen persoonallisimmista artisteista. Lehtipuu on tehnyt merkittävän kansainvälisen uran, ja aloitti juuri Helsingin juhlaviikkojen toiminnanjohtajana ja taiteellisena johtajana. Laulajana Lehtipuu tunnetaan laajasta repertuaaristaan, joka kattaa varhaisen musiikin, Bachin ja Mozartin kautta klassisiin säveltäjiin ja nykymusiikkiin asti.

Neal Davies voitti Lieder-palkinnon vuoden 1991 Cardiffin Singer of the World -kilpailussa. Hän on esiintynyt mm. Clevelandin orkesterin sekä Lontoon sinfoniaorkesterin ja Wienin filharmonikkojen solistina. Kuluvalla kaudella Davies esiintyy mm. Ryan Wigglesworthin uudessa teoksessa Englannin kansallioopperassa sekä laulaa Bergenin filharmonikkojen, Berliinin saksalaisen sinfoniaorkesterin ja Melbournen sinfoniaorkesterin solistina.

30.9. klo 19
Perjantaisarja 2

Hannu Lintu, kapellimestari
Helena Juntunen, sopraano
Topi Lehtipuu, tenori
Neal Davies, baritoni
Musiikkitalon Kuoro, valm. Tapani Länsiö
Joseph Haydn: Vuodenajat
Ennen konserttia klo 18, päälämpiö:
Konsertin ohjelmasta keskustelemassa toimittaja Outi Paananen ja ylikapellimestari Hannu LintuLiput: 8–32,50 €

  • RSO kantaesittää 13 uutta teosta kaudella 2023‒2024

    Kauden teemoja ovat Strauss, Benjamin ja tulevaisuus.

    RSO kantaesittää 2023‒2024 ennätykselliset 13 uutta sävellystä. Kauden teemasäveltäjät ovat Richard Strauss ja RSO-festivaalilla esiteltävä Sir George Benjamin. Kolmas teema, tulevaisuus, nostaa esiin nuoria muusikkoja ja säveltäjiä. RSO:n konserttien verkko- ja televisiolähetysten suosio kasvaa ‒ vuonna 2022 katsojia oli yli 4,1 miljoonaa.

  • Nicholas Collon 40 vuotta: "Olen löytänyt RSO:sta orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen"

    RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon täyttää 40 vuotta.

    RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon juhlii 40-vuotissyntymäpäiväänsä 7.2.2023. "RSO:sta olen löytänyt orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen, ja minusta on aina ihanaa tulla tänne. Se on yksi isoimmista asioista, joita urallani on tapahtunut kolmekymppisenä. Oman orkesterin löytäminen ei ole itsestäänselvää, ja siihen tarvittiin paljon onnea, oikeassa paikassa olemista oikeaan aikaan. Tässä orkesterissa kaikki tuntuu minusta oikealta."