Hyppää pääsisältöön

Suomessa pelättiin venäläisten pakolaisten vyöryä

Suomen poliittinen johto pelkästi ”nälkäisten ja vihaisten” venäläisten jättimäistä pakolaisaaltoa Suomeen elokuussa 1991. Neuvostoliitossa oli puhjennut valtataistelu vanhoillisen juntan ja Venäjän presidentin Boris Jetsinin välillä.

Paniikinomaiset tunnelmat käyvät ilmi Ulkoministeriön salaisista asiakirjoista, jotka tulivat julkisiksi 25 vuoden karenssiajan jälkeen.

Tuolloisen sisäministerin Mauri Pekkarisen mukaan kriisiryhmä joutui pohtimaan mitä tehdä, jos itärajan yli tulisi ”sanotaan se nyt ääneen satoja tuhansia tai jokunen miljoona” pakolaista. Pekkarinen kuului ryhmään, jonka pääministeri Esko Aho kokosi kiireessä.

Ulkopoliittinen johto kuului perustuslain mukaan presidentti Mauno Koivistolle, mutta tämä ei ollut varsinaisessa kriisiryhmässä. Ryhmästä syrjäytettiin myös puolustusministeri Elisabeth Rehn. Pääministeri Aho perustelee MOT: Venäläiset tulevat! -ohjelmassa, että Rehnin jättämisellä pois ryhmästä haluttiin antaa kuva, että Suomeen ei kohdistunut sotilaallista uhkaa.

Asiakirjat kertovat myös miten Moskovassa olleet 700 suomalaista piti evakuoida suurlähetystöön, ja kuinka suurlähettiläs Heikki Talvitie yritti vakuuttaa tilanteen olevan erittäin kriittinen.

”Suomessa ei ehkä ymmärretty kuinka vakava tilanne oli”, kertoo myös evakuoinnista vastannut Urho Kekkosen entinen adjutantti Esa Seppänen MOT:lle. Jakso on suomenkielinen versio aiemmin Spotlightissa esitetystä ohjelmasta.

TV1 maanantaina 26.9. klo 20
MOT: Venäläiset tulevat!
Toimittaja Stefan Brunow

Muokattu 27.9.2016 Artikkellin vaihdettu katsottavaksi ohjelma trailerin tilalle. MK

Kommentit