Hyppää pääsisältöön

Laulujoutsenen syysmuutto herkistää luonnonsuojelijan

Laulujoutsenia suon laidassa
Laulujoutsen joutui aikoinaan sukupuuton partaalle. Nämä joutsenet valmistautuvat syysmuuttoon Taivalkosken Pikku Siikalammella. Laulujoutsenia suon laidassa Kuva: Eeva Karjalainen luontovuosi

Laulujoutsen on henkeäsalpaavan upea lintu ja suomalaisen luonnonsuojelun symboli. Se metsästettiin aikoinaan sukupuuton partaalle, mutta suojelutoimien ansiosta kanta on elpynyt.

Luonnonsuojelutyön ammattilaiset ovat mukana Luontovuoden kuvahaasteessa. He kommentoivat haasteiden aikana kuvia, jotka kertovat ympäristömme tilasta. WWF:n metsäasiantuntija Annukka Valkeapää valitsi #uusiluontokuva-galleriasta Eeva Karjalaisen otoksen laulujoutsenista.

Ilman luonnonsuojelutyötä lähes sukupuuton partaalla ollut laulujoutsenkanta olisi tuskin elpynyt.

– Laulujoutsenten muuttaessa syksyllä mieleen hiipii aina haikeus. Keväällä kun joutsenet palaavat on kuin elämä alkaisi taas. Tämä tunnelma on tiivistetty upeasti myös Loirin laulamana Lapin kesä -kappaleessa, Valkeapää summaa.

Laulujoutsenet eivät kuitenkaan ole ainoa syy, miksi Valkeapää kiinnitti huomiota Eeva Karjalaisen ottamaan kuvaan. Karjalaisen ikuistama rantametsä on luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokas elinympäristö. Viileässä ja kosteassa metsänreunassa elelee luonnonsuojelijan mukaan paljon hyönteisiä ja niitä syöviä lintuja.

– Kuvassa näkyy hienosti niin suota, metsää kuin vettäkin – kaikki elämän edellytyksiä monille eri lajeille. Tässä on hienosti esillä luonnon mosaiikki.
– Metsä näyttää vieläpä tummalta ja synkältä, mikä tarkoittaa, että se on välttynyt hakkuilta. Sen vuoksi rantametsän olennaiset ominaispiirteet ovat säilyneet. Kaiken kukkuraksi kuvassa näkyy linnunpönttö, mikä kuvastaa ihmisen hyväntahtoisuutta luontoa kohtaan, Valkeapää ihailee.

Luontovuoden syyskuvahaaste jatkuu 9.10. saakka. Lisää haasteeseen osallistuneita kuvia Yle Luonnon Instagramissa! Jätä omat kuvasi mukaan tagaamalla luontokuvat #uusiluontokuva tai lähettämällä kuvan Luontovuoden sivulla. Eläköön uusi luontokuva!