Hyppää pääsisältöön

Mitä älyvaate sinusta paljastaa ja kenelle?

Älyvaate, t-paita
Älyvaate, t-paita Kuva: David Chang akuutti

Älyvaatteet ja muut kehoa mittaavat laitteet yleistyvät vauhdilla ja käyttäjät tuottavat jatkuvasti uutta dataa. Henkilökohtainen digitaalinen terveyskertomus on monella jo varsin tuhti paketti ja mielenkiintoista luettavaa. Mutta kuka tietoja pilvipalvelussa hallinnoi ja millä ehdoilla?

Älyvaatteita Teemu Arinan päällä.
Teemu Arina kerää tietoa terveydestään. Älyvaatteita Teemu Arinan päällä. Kuva: Minna Korhonen akuutti

Aktiivisuusrannekkeet ovat arkipäivää. Älypuhelin seuraa käytäjäänsä kaikkialle. Kehon toimintoja mittaavat tekstiilit piippaavat ja värisevät ja kertovat käyttäjänsä terveydentilasta, ohjaavat ja opastavat parempiin suorituksiin tai terveellisempään elämään.

Teemu Arina on teknologia-asiantuntija ja biohakkeri. Hän kerää itselleen tietoa omasta terveydestään erilaisten laitteiden avulla.

Teemun älyvaatearsenaaliin kuuluvat muun muassa älypuhelin (jonka avulla hän lukee muiden laitteidensa tuottamaa dataa), aivosähkökäyrän lukija, ryhtiä mittaava anturi, joka värähtää väärästä asennosta sekä biometrinen paita, joka mittaa esimerkiksi sykettä ja kalorin kulutusta. Laitteiden avulla hän esimerkiksi paransi itseltään vatsahaavan kolmessa viikossa.

Älyvaate mittaa ja tallentaa tietoa. Sinusta.

Tietääkö biohakkeri minne laitteiden keräämä tieto tallentuu ja kuka niitä käyttää?

– Jaa-a, hyvä kysymys, Teeemu Arina vastaa. Sinänsä uskon kyllä avoimeen dataan, jolla kerrytetään yhteistä hyvää. Puhutaan niin sanotusta anonymisoidusta tiedosta: tietoja ei yksilöidä vaan kerätään tietomassaa, joka hyödyntää koko yhteiskuntaa tai tehdään havaintoja, jotka edistävät tiedettä.

– Tietysti on mietittävä mitä tapahtuu, jos tieto joutuu vääriin käsiin – joku hakkeri murtautuu tietokantaan, maan hallitus vaihtuu tai säädetään uusia lakeja. Ja onhan sellaisiakin kohujuttuja ollut miten terveyspalvelujen tarjoaja onkin myynyt tietojaan vakuutusyhtiölle, Arina pohtii.

– Toisaalta esimerkiksi kännykkäoperaattori tuntee jo sut. Lähes jokaisella on jo älypuhelin ja se kerää koko ajan tietoa enemmän kuin yksikään aktiivisuusranneke.

Kännyköiden avulla ihmiset pystytään paikantamaan ja puhelin mahdollistaa jo nyt monenlaisen tiedon keräämisen sekä käyttäjän valvomisen. Operaattorit ja palvelujen tarjoajat tietävät mieltymyksesi, ajankäyttösi ja sosiaaliset suhteesi.

Robotit ja pilvipalvelut ovat terveydenhuollon tulevaisuutta?

Videokamera laseissa leikkaussalissa.
Älylaite leikkaussalissa Videokamera laseissa leikkaussalissa. Kuva: Pristine Demo Wearable technology,puettavat tietokoneet

Suomessa ollaan erittäin kiinnostuneita terveydenhuollon prosessien kehittämisestä. Robotit tulevat, seurantarannekkeet yleistyvät ja pilvipalvelut kiinnostavat sekä valtiovaltaa että terveyspalveluiden tarjoajia.

Puettavia tietokoneita ja älyvaatteita hyödynnetään esimerkiksi useiden pitkäaikaistautien hoidossa, kuten syövän, diabeteksen, neurologisten sairauksien, kroonisen kivun ja mielenterveysongelmien hoidossa.

Laitteiden odotetaan tuovan mittavia säästöjä terveydenhuoltoon, mutta miten taataan potilaan yksityisyyden suoja?

– Älyvaatteisiin liittyvässä toiminnassa pohjalla on potilaslaki. Hoidoista ja esimerkiksi kameravalvonnasta tai rannekkeista päätetään yhdessä potilaan tai tämän omaisten kanssa, selvittää tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

– Suomessa on vahva sisäinen valvonta. Kaikissa terveydenhoidon yksiköissä tulee olla tietosuojavastaava sekä omavalvontasuunnitelma. Tietosuojavaltuutetun toimesta tehdään selvityksiä ja tarkastuksia. Mutta teknologiaa sinänsä ei säädellä missään.

Verkkopalveluiden käyttäjän on myös hyvä muistaa, että Euroopassa toimitaan EU:n lakien ja asetusten mukaisesti ja esimerkiksi Yhdysvalloissa on omat lakinsa. Siksi on tärkeää etukäteen selvittää, minne terveystiedot päätyvät esimerkiksi amerikkalaisen palveluntarjoajan kautta.

Voivatko terveydentilasta kerätyt tiedot tulla myöhemmin esiin ihan toisessa yhteydessä?

– Periaatteessa kyllä. Tärkeintä on tunnistaa palvelun tarjoaja, palvelun käyttö perustuu luottamukseen. Lähtökohta on, että käyttäjälle pitää etukäteen kertoa palvelun sisällöstä. Käyttäjän on aina tutustuttavat tietosuojaehtoihin ja palvelun sopimusehtoihin, Aarnio korostaa.

– Sopimukset ja ehdot saattavat olla hyvinkin monisivuisia ja hankalasti ymmärrettäviä. EU:ssa on kehitetty erilaisiin ikoneihin ja sertifikaatteihin perustuva järjestelmä, jonka soveltaminen alkaa vuonna 2018. Tarkoituksena nimenomaan auttaa kuluttajaa sopimusehtoviidakon keskellä.

– Laitteen valmistaja vastaa siitä, että jo suunnitteluvaiheessa kiinnitetään huomiota mahdollisiin teknisiin virheisiin ja kuinka käyttäjän yksityisyys turvataan parhaalla mahdollisella tavalla, Aarnio korostaa.

Tieto on arvokasta valuuttaa

Älylaitteita
Älylaitteita Kuva: Heidi Forbes Öste akuutti

Yksityisyydellä tarkoitetaan myös sitä, että käyttäjä itse saa päättää milloin ja mitä tietoa hänestä saa lähettää ja kenelle. Ja, että tieto on poistettavissa tietyn ajanjakson jälkeen.

Milloin, mitä ja kuinka kauan? Sinä päätät.

– Raakadataa ei välttämättä näe. Laite kerää jotain ja synkronoi tiedot pilveen. Siinä vaiheessa, kun tiedot on siirretty käyttäjän pitäisi tietää kenelle esimerkiksi terveyteen liittyvät tiedot näkyvät vai näkyvätkö ne vasta, kun sinä annat luvan, selvittää Teemu Arina.

– Se pitää myös otta huomioon, että tieto yleensä vaihdetaan johonkin. Rekisteröitymällä palvelun käyttäjäksi saat parempaa palvelua tai enemmän vaihtoehtoja. Esimerkiksi aktiivisuusrannekkeen käyttäjän ei tarvitse rekisteröityä käyttäjäksi, mutta silloin et saa palvelusta täyttä hyötyä.

Näin turvaat yksityisyytesi – biohakkeri Teemu Arinan kuusi vinkkiä

1. Nimimerkit ja aliakset käyttöön: periaatteessa verkossa liikkuessa olisi turvallisinta käyttää nimimerkkiä eikä antaa omaa nimeänsä mihinkään. Näin saatat tosin rikkoa palvelun käyttöehtoja.

2. Yksilöllinen salasana tai vielä parempi – biometrinen tunnistautuminen. Peukutamme tätä!

3. Älä kirjaudu ulkopuoliseen verkkoon julkisella paikalla.

4. Luitko palvelusopimuksen? Selvitä palvelun käyttöehdot ja varmista, että tietoja kerätään tai säilytetään hetkellisesti ja että käyttäjällä on mahdollisuus pyytää poistamaan tietonsa.

5. Pyri selvittämään mitä tietoa sinusta kerätään.

6. Tietojen jakaminen sosiaalisessa mediassa on jokaisen itse päätettävissä. Vakiona on, että tiedot näkyvät vain käyttäjälle ja itse saa päättää jakaako niitä.

HAASTATTELUT:
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio
Teknologia-asiantuntija, biohakkeri Teemu Arina

LINKIT:
Opas yksityisyyden suojaamiseen

Kuuntele lisää aiheesta:

Akuutti - elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!