Hyppää pääsisältöön

Parasta ennen! -DJ Matti Airaksinen on ysärikuningas, joka fanittaa fanejaan

Matti Airaksisen vetämä Parasta ennen! kesti lähes yhtä kauan kuin 90-luku eli melkein kymmenen vuotta. Nyt on aika eläköityä.

Matti Airaksinen // Kuva: Ninni Suomalainen/YleX

Parasta ennen! -DJ Matti Airaksinen on poikkeuksellinen suomalainen, sillä hänessä ei ole pisaraakaan vaatimattomuutta.

- Mulla on aina se fiilis, että olen paras. Kukaan ei pysty tekemään perjantai-illan viihteellistä radio-ohjelmaa paremmin kuin minä. Olen perjantai-illan radiokuningas, Airaksinen kertoo ja jatkaa:

- Haluan tehdä radiota sairaan hyvin teknisesti ja sisällöllisesti. Yleisöä ei pidä aliarvioida, mutta ei mulla ole myöskään tarvetta päästää helpolla. Ohjelma on tarkoituksella provosoiva ja härnäävä.

Tällä asenteella Airaksinen on valloittanut suomalaisten sydämet. Parasta ennen! -ohjelma on kuulunut lähes kymmenen vuoden ajan YleX:n suosikkiohjelmiin perjantai-illassa.

Sinä aikana Airaksinen on soittanut hurmoksellisia keikkoja, hänestä on tehty Kuningas Matti ja ysäristit  -tv-dokumentti, ohjelman ympärille on rakennettu risteily, ja sen musiikkitarjonnasta on julkaistu peräti kolme kokoelmalevyä.

Mutta kaikki kaunis loppuu aikanaan, niin myös Parasta ennen!.

Kuulijoiden mukana salahäissä, synnytyksissä ja kosinnoissa

Matti Airaksisen Parasta ennen! -ohjelma eläköityy 16. joulukuuta, silloin kuullaan viimeinen lähetys. Rakastettu DJ jatkaa silti Disko2000-ohjelmassa DJ Orionin kanssa. Jatkossa hän soittaa ysärijyystön sijaan 2000-luvun hittejä.

"Olen antanut tälle ohjelmalle ja ilmiölle kaikkeni."― Matti Airaksinen

Ysärikuningas korostaa, ettei kyseessä ole lopettamispäätös, hän haluaa nimenomaan eläköityä. Termin DJ oppi vakiokuuntelijoiltaan Maaritilta ja Eskolta. Pariskunta ilmoitti nimittäin viime vuoden We Love The 90’s -festareilla, että nyt on aika eläköityä Parasta ennen! -keikoilta.

- Haluan tehdä saman. Olen antanut tälle ohjelmalle ja ilmiölle kaikkeni.

Kyseinen pariskunta kävi Airaksisen keikoilla aivan alusta asti. Ensimmäinen järjestettiin Helsingissä YleXPopissa vuonna 2011. Matkan varrella Airaksinen on onnistunut myös pilaamaan vakiokuuntelijoidensa salahäät.

- Muutama vuosi sitten kuulin Maaritin kaasolta, että pariskunta oli mennyt 20 vuoden seurustelun jälkeen salaa naimisiin, ja he olivat juhlimassa häitään Provinssissa.

- Otin heidät suoraan festarilähetykseen ja onnittelin heitä. Ilmeistä näki, että mitä sä oikein teet. Tiesin, että spoilaan heidän salahäänsä. He olivat aluksi vihaisia mulle siitä, mutta myöhemmin he tajusivat, että näin tämän pitikin mennä.

Salahäiden lisäksi Airaksinen on saanut olla vuosien varrella mukana myös kuuntelijoidensa kosinnoissa ja synnytyksissä. Ysärikuningas korostaakin, että radio on parhaillaan yhteisöllisyyttä.

- Mulle on tullut viestejä synnytyssalista, että nyt tarvitaan tiukkaa ysärijyystöä. Myös ysäritoiveessa on kosittu. Olen huomauttanut, että nämä eivät ole mun sanoja, olen vain tunteiden tulkki.

“Viimeinen hurmoksellinen liian pitkä ilta”

Ysäribuumi on kestänyt jo Suomessa kauemmin kuin itse 90-luku. Onko suosikki-DJ huomannut, että pitkään jatkunut ysäribuumi osoittaisi jo hiipumisen merkkejä?

- Vähän sellainen olo on, että ysäri-ilmiö on lähtenyt taittumaan. Lakipiste on saavutettu, koska kaikki ysäriartistit, jotka keikkailevat edelleen, ovat jo käyneet Suomessa. Olen itsekin heittänyt viimeisen viiden vuoden aikana yli 200 DJ-keikkaa.

Ennen joulua ysärikuningas keikkailee vielä pikkujoulukiertueen merkeissä, mutta maaliskuussa järjestettävä Parasta ennen! -risteily tulee olemaan Matti Airaksisen viimeinen ysärikeikka.

"Siitä tulee viimeinen hurmoksellinen liian pitkä ilta."― Matti Airaksinen

- Siitä tulee viimeinen hurmoksellinen liian pitkä ilta. Se on hyvä hetki summata kaikki ja laittaa viimeinen naula arkkuun.

DJ on valmis siihen, että vakiokuuntelijat tulevat avautumaan hänelle eläköitymispäätöksestä.

- Siksi  haluan kertoa uutisen ajoissa, että avautumiselle on aikaa, ja arvostan sitä. Jos se ei herättäisi tunteita, niin kaikki olisi jo pilalla. Jos ihmiset ovat pahoillaan, silloin ohjelma loppuu hyvään aikaan. En ota avautumista itseeni. Olen asiakaspalvelija henkeen ja vereen.

Airaksinen ei olisi voinut uskoa yhdeksän ja puoli vuotta sitten, millainen ilmiö Parasta ennen! -ohjelmasta tulee.

- Totta kai olen hämmästynyt suosiosta, ja ollut siitä kauhean kiitollinen. Tosi nöyräksihän se on koko ajan vetänyt. Totta kai fanitan mun kuulijoita. Ilman niitä ihmisiä ei olisi mitään.

Uutisoimme pian, mitä Parasta ennen -ohjelman tilalle tulee.

Lue myös:

Ysäri on ohi – taas: Matti Airaksisen Parasta ennen -ohjelma eläköityy joulukuussa