Hyppää pääsisältöön

Aleksanteri Hakaniemi tuli tutuksi tubettajana – nyt hän tekee omaa musiikkia, jolla aikoo yllättää epäilijät

Kesällä levytyssopimuksen saanut Hakaniemi tietää, että häntä tullaan vertaamaan esimerkiksi Arttu Lindemaniin, vaikka hänen lähtökohtansa ovat hyvin erilaiset.

Aleksanteri Hakaniemi aloitti musisoinnin mies ja kitara -tyylisenä katusoittajana. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Sara Forsberg, HesaÄijä, Arttu Lindeman ja Aleksanteri Hakaniemi.

He ovat oivia esimerkkejä YouTuben ja ylipäänsä nettivideoiden voimasta. Videot ovat tuoneet heille julkisuutta ja auttaneet esimerkiksi levytyssopimuksen saamisessa. Olisiko soppareita edes tullut, jos he eivät olisi painaneet rec-nappia ja esitelleet omaa persoonaansa?

Someartisteilla on fanijoukko takanaan jo ennen kuin he ovat julkaisseet yhtään kappaletta. Se voi olla ainakin osasyy sille, että esimerkiksi Lindemanin Läikkyy nousi Suomen Spotifyn kärkeen ja pysyi ykkösenä kolmen viikon ajan.

Lindemanilla on YouTubessa yli 150 000 tilaajaa. Aleksanteri Hakaniemellä "vain" noin 12 000.

- Mulla ei ole sellaista suurta fanikuntaa, joka kuuntelisi mua joka tapauksessa, Hakaniemi sanoo Helsingin Kruununhaassa olevan Kaiku Entertainmentin studiotiloissa.

"Mulla ei ole sellaista suurta fanikuntaa, joka kuuntelisi mua joka tapauksessa."― Aleksanteri Hakaniemi

YouTube ei Hakaniemen mukana ole ikinä ollut hänelle se tärkein juttu. Tärkeintä on musiikki: omia kappaleita kouvolalaislähtöinen Hakaniemi on tehnyt 10-vuotiaasta lähtien.

Kun Hakaniemi julkaisee näillä näkymin marraskuussa ensisinkkunsa Etsi mut, häntä kuitenkin verrataan muihin someartisteihin, muun muassa Lindemaniin. Hakaniemen mukaan voi olla hyvä asia, jos häntä pidetään vain somestarana, joka julkaisee musaa.

- Kun me laitetaan se biisi soimaan, niin jengi kuulee, ettei ei ole mitään sellaista helposti ymmärrettävää hittibiisimusiikkia. Yllätysmomentti on vahvuuteni.

Hetkinen. Kyseessä on hiljattain levytyssopimuksen saanut vasta 21-vuotias artisti. Mikä on se yllätysmomentti, jota hän tuo Suomen musiikkiskeneen – tai ainakin uskoo tuovansa? Tekeekö Hakaniemi mariamondemaisia kappaleita, joista ei ensikuulemalla tiedä, onko artisti täysin tosissaan?

Ei. Hakaniemi tekee omasta mielestään sellaista melodista poppia, jota Suomessa ei vielä kuulla.

Etsi mut -kappaleen perusteella Hakaniemi voi hyvinkin olla oikeassa. Biisi kuulostaa Youngheartedin ja Antti Tuiskun yhdistelmältä. Hakaniemi kertoo, että sai syyskuun puolivälissä Sonyn Kick Off -tapahtumassa kappaleesta ja sen sanomasta kehuja jopa Redramalta ja Palefacelta.

- Haluaisin radioon tällaista musaa, jota me tehdään. On se sitten mun tai joidenkin muiden tekemää, Hakaniemi sanoo.

Kouvolan kaduilta Olympiastadionille

Hakaniemi hankki nuorena taskurahaa soittamalla ja laulamalla kotikaupunginsa Kouvolan kaduilla. Parhaimmillaan hän nettosi tunnin aikana 60 euroa.

Todellisen buustin musiikkiuralleen hän sai sai vuonna 2014. Hän suoritti tuolloin varusmiespalvelusta puolustusvoimien sotilassoittokunnassa Lahdessa. Viereisessä tuvassa majaili Justimuksesta tuttu Sami Harmaala. Kaksikko tutustui varainkeräystapahtumassa, jonka jälkeen Harmaala teki Hakaniemelle ehdotuksen: lähdetkö Justimuksen DJ:ksi levynjulkkarikeikalle?

- Vastasin, että en ole ikinä ollut DJ, mutta totta helvetissä lähden.

"Vastasin, että en ole ikinä ollut DJ, mutta totta helvetissä lähden."― Aleksanteri Hakaniemi

Justimuksen mukana Hakaniemi pääsi esiintymään klubien lisäksi Olympiastadionilla, jossa Justimus lämppäsi Robinia. Yksittäistä hienoa kokemusta tärkeämpää on kuitenkin ollut verkostoituminen: joku – Hakaniemi ei vieläkään tiedä, kuka – oli suositellut häntä Evelinan tiimille.

Kesästä 2015 lähtien hän on toiminut Evelinan keikka-DJ:nä.

Oppipoika astuu valokeilaan

Evelinan kanssa Hakaniemi on nähnyt käytännössä sen, millaista on nousta tuntemattomuudesta Suomen tunnetuimpien artistien joukkoon. Hakaniemi tietää, millaista on keikkailla, kun on julkaissut vain pari kappaletta. Hän on nähnyt, kuinka paljon pitää puskea ennen kuin jengiä kiinnostaa ja kuinka suuri merkitys yhdelläkin kappaleella voi olla.

- Oli ihan hullua, kuinka paljon Evelinan Honey-biisin jälkeen jengiä tuli keikoille.

Vaikka Hakaniemi on nauttinut roolistaan artistin taustalla, hän olisi pettynyt, mikäli olisi vielä kymmenen vuoden kuluttua “vain” Evelinan DJ. Hän on kaivannut valokeilaan: Olen ollut taustalla, mutta nyt kaikki tuijottaa mua, Hakaniemi sanoi Sonyn Kick Off -tapahtumassa.

Hakaniemi painaa tulevan soolouransa eteen pitkää päivää seitsemänä päivänä viikossa. Arkena omien biisien kanssa, viikonloppuna esimerkiksi Evelinan keikoilla. Sunnuntait ovat periaatteessa vapaapäiviä, mutta silloin hän kirjoittaa biisejä.

- Tää on tavallaan rankkaa, mutta nyt tehdään just sitä mitä pitääkin. Oikeastaan fiilistelen sitä, että tää on rankkaa. Uskon, että tää päättyy hyvin, Hakaniemi sanoo.

"Fiilistelen sitä, että tää on rankkaa."― Aleksanteri Hakaniemi

Jotta ura päättyy hyvin, sen olisi tärkeää myös alkaa hyvin. Voisi kuvitella, että debyyttikappale Etsi mut marraskuinen julkaisu jännittäisi Hakaniemeä. Niin ei kuitenkaan ole, ainakaan vielä.

Uskomme biisiin älyttömän paljon. Siksi sen takia ei tavallaan tarvitsisi jännittää, Hakaniemi sanoo ja jatkaa:

- Luotan, että jengi tykkää biisistä ja kaipaa just tuollaista musaa.

Jos näin käy, niin Hakaniemi ottaa lyhyen ensiaskeleen kohti sitä suurinta tavoitetta.

- Haluan olla Suomen isoin artisti, totta kai.

Lue myös:

YleX Musapöhinää avaa ovet kulisseihin: Näin levy-yhtiö esittelee uutuudet toimittajille

Ovatko someartistit vain levy-yhtiöiden luomia tähdenlentoja? Neljä väitettä uusista listamenestyjistä

Aleksanteri Hakaniemi on ehdolla vuoden tubettajatulokkaaksi – "Toistaiseksi jengi tunnistaa mut Justimuksen DJ:nä"