Hyppää pääsisältöön

Miten pieni varsa oppii?

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Varsat ovat usein uteliaita ja oppivat siksi nopeasti. Hevosella on hyvä muisti, joten sen mieleen painuvat helposti niin hyvät kuin huonotkin tavat ja käytösmallit. Mutta miten pieni hevonen parhaiten oppii? Entä mitä varsan tulisi ainakin osata ennen vieroitusikää? Ystäväni hevonen kysyi asiantuntijalta.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Mitä varsan tulisi osata ennen vieroitusta?

Osa varsoista on arempia, osa rohkeampia. Luonnetta ei voi kuitenkaan ennustaa etukäteen. Siksi aina ensimmäiseksi varsalle tulee opettaa, että ihminen on turvallinen.

Noin parin kuukauden ikäisenä varsan tulisi olla tottunut riimuun sekä kulkea jotakuinkin nätisti talutettuna. Varsa on jo tottunut siihen, että ihminen koskettelee sitä kaikkialle. Samoin varsan tulisi antaa nostaa jalkoja ja vuolla kavioita. Usein muutaman kuukauden vanhana varsa myös sirutetaan.

– Varsan ensimmäiset kokemukset ihmisestä eivät saisi olla ikäviä. Siksi kannattaa huolehtia, että ennen ensimmäistä eläinlääkäriä tai siruttamista varsalla on jo runsaasti kivoja kokemuksia ihmisestä, kertoo hevoskouluttaja Minna Tallberg.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Onko varsan kouluttaminen vaikeaa?

Varsan koulutuksen etu on se, ettei se ole vielä ehtinyt oppia mitään väärää. Uuden asian opettaminen on suhteellisen helppoa, koska hevosella on hyvä muisti. Hevonen muistaa helposti niin hyvät kuin huonotkin kokemukset. Kannattaa siis tietoisesti välttää tilanteita, joissa varsalla on mahdollisuus oppia jokin huono tapa.

Jokainen pystyy melko helposti kouluttamaan omaa varsaansa. Maalaisjärjellä ja pitkäjänteisyydellä pääsee pitkälle. Ongelmatilanteissa on kuitenkin tärkeää pyytää apua kokeneemmilta.

– Jos vaivautuu lukemaan muutamia kirjoja ja käymään pari kurssia, niin pärjää varmasti oikein hyvin, Minna Tallberg sanoo.

Miten uusi asia kannattaa opettaa varsalle?

– Niin kuin me kaikki, varsatkin oppivat uusia asioita hiljalleen ja asteittain. Tärkeintä on siis keksiä monta pientä siirtymävaihetta kohti varsinaista päämäärää.

Jos esimerkiksi haluaa viedä varsan näyttelyyn, homma kannattaa purkaa moneen pieneen osaan. Ensin varsan kanssa tehdään koukeroita, pysähdyksiä ja kaarteita omalla tutulla pihalla tai laitumella. Kun kaikki sujuu mallikkaasti, voi hiljalleen siirtyä kauemmas tutusta ympäristöstä.
Lopuksi voi viedä varsan trailerilla johonkin muutaman minuutin matkan päähän kentälle tai laitumelle.

– Näyttelyt eivät sinänsä ole mikään pakko, mutta se on hyvä tapa esimerkiksi totuttaa varsa käymään jossain, Tallberg kertoo.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen


Mikä on varsalle sopiva palkinto?

Varsoilla on tiheä ja rasvainen turkki, eli niitä kutittaa koko ajan. Kaikki varsojen kanssa puuhastelleet tunnistavat tilanteen, kun varsa kääntää takapuoltaan kohti ihmistä rapsutuksen toivossa. Silloin varsaa ei saisi kuitenkaan rapsuttaa, sillä eihän aikuinen hevonkaan saa kääntää takamustaan kohti ihmistä.

Varsan kutina on kuitenkin kätevää, sillä rapsutusta voi käyttää apuna. Rapsutus on varsalle erinomainen palkinto koulutuksessa, koska se tuntuu hyvältä. Voit esimerkiksi koskettaa varsan jalkaa ja rapsuttaa sitä samalla toisella kädellä. Tällöin varsalle syntyy tunne, että jalan koskettaminen tuntuu ihanalle. Sitten irrota molemmat kädet yhtä aikaa. Näin jalan koskettamisesta jää varsalle positiivinen tunne.

– Siinä on monta kuukautta hyvää koulutusaikaa, eikä silloin oikeastaan edes tarvitse ruokapalkintoja. Tällaista mahtavaa ominaisuutta kannattaa ehdottomasti käyttää hyödyksi!

Lisää varsa-aiheisia linkkejä:

MIten pientä varsaa käsitellään?

Miten valita sopiva ori tammalle?

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.