Hyppää pääsisältöön

Twista: "Ulkomaalaiset arvostaa meitä enemmän kun suomalaiset"

Slaava "Twista" Räsänen pelaa RCTIC eSportsin CS:GO-joukkueessa
Slaava "Twista" Räsänen pelaa Counter-Strikea suomalaisessa LGR-joukkueessa. Slaava "Twista" Räsänen pelaa RCTIC eSportsin CS:GO-joukkueessa Kuva: Yle / Jussi Jääskeläinen e-urheilu,kilpapelaaminen

Yle tavoitti LGR-joukkueessa Counter-Strike: Global Offensivea pelaavan 29-vuotiaan Slaava "Twista" Räsänen kommentoimaan joukkueensa arvostusta sekä loppuvuoden suunnitelmia.

Räsäsen ja LGR:n vuoteen on mahtunut kaikenlaista. Joukkue on ehtinyt kuluneen vuoden aikana voittamaan muun muassa kaksi turnausta Suomen rajojen ulkopuolella, muuttamaan pelitaloon koko joukkueen voimin sekä luopumaan myös tutusta tukijasta, RCTIC eSportsista.

Syksyn joukkue on aloittanut pärjäämällä hyvin eri nettiturnauksissa. Seuraavaksi joukkueella on edessä matka Ranskaan, jossa pelataan ESWC-turnaus lokakuun lopulla.

LGR varmisti paikkansa 75 000 dollarin turnaukseen voittamalla Skandinavian karsinnat. Finaalissa kaatui toinen suomalaisjoukkue SkitLite todella tiukassa sarjassa.

–Hyvät fiilikset jäi karsinnoista tietenkin kun edettiin jatkoon, mutta vähän paska maku jäi viimeisestä kahdesta pelistä. Vaikka SkitLite pelasi hyvin, niin ei me ihan parastamme näytetty joukkueena.

–Tosin meidän comeback finaalissa oli kyllä aikamoinen, ja siinä taas SkitLite kompuroi pahemman kerran. Feelsbadman.

Marraskuussa Pariisissa pelattavan turnauksen osallistujista vain osa on tiedossa tällä hetkellä. Ykkösnimiä ovat LGR:n lisäksi myös suomalainen ENCE, ruotsalainen Epsilon ja puolalainen Kinguin.

Räsänen uskoo turnauksesta kuitenkin muodostuvan tasokkaan.

–Kyllä tähän turnaukseen tier-2 joukkueita tulee useampi, mutta en usko että ykkösjengejä nähdään Ranskassa.

LGR:n loppuvuoden kalenteri on tällä hetkellä vielä melko tyhjä: Joukkue on varmistanut osallistumisensa vain yhteen LAN-turnaukseen ESWC:n lisäksi.

–Nyt just julkaistiin marraskuun alussa pelattava DigiExpo-turnaus, johon me saatiin kutsu. Sitten on tietenkin ESWC. Muuta ei ole vielä tiedossa.

Yksi loppuvuoden tavoitteista Räsäsellä ja joukkueella on päästä mukaan 1,5 miljoonan dollarin palkintopotilla varustettuun WESG-turnaukseen. Karsinnat alkavat LGR:n osalta maanantaina 26. syyskuuta.

en usko että ykkösjengejä nähdään Ranskassa― Slaava "Twista" Räsänen
RCTIC eSports -organisaation CS:GO-joukkue
RCTIC eSports -organisaatiossa pelanneen LGR:n kokoonpano ei ole muuttunut vuoteen. Räsänen on kuvassa toinen oikealta. RCTIC eSports -organisaation CS:GO-joukkue Kuva: Yle / Jussi Jääskeläinen e-urheilu,kilpapelaaminen

Ruohonjuuritasolla enemmän pelattavaa kuin koskaan: "Niin pitääkin olla"

Muutamasta turnausvoitosta huolimatta LGR ei ole kerännyt yhtä suurta arvostusta kuin ykkösvastustaja ENCE. Räsänen myöntääkin joukkueen olevan tällä hetkellä arvostetumpi ulkomailla kuin kotimaassa.

–Onhan se vähän hassua että ulkomaalaiset arvostaa meitä enemmän kun suomalaiset. Mutta enpä paljoa odotakaan tältä skeneltä ainakaan tässä vaiheessa.

–Siellä on aina katsojien puolella niin hyviä pelaajia, mutta ei niitä vaan näy missään näyttämässä taitojaan.. Eiköhän se ole vaan niin, että suurin osa ei tajua vielä tasoeroa.

Kun puheeksi tulee Suomen Counter-Strike-yhteisö, niin ei voi olla puhumatta huimasti kasvaneesta ruohonjuuritason pelattavasta. Räsänen näkee tämän olevan "ihan hyvä käänne", vaikkakin hän toivoo myös kärkinimille enemmän pelattavaa tulevaisuudessa.

–Turnauksia saisi olla enemmän, mutta ei mua haittaa että tällä hetkellä niitä on enemmän tarjolla "huonommille" joukkueille. Niin pitääkin olla, että jengi pääsee jossain treenaa ja hakee sitä kokemusta!

Joka päivä on Deathmatch-treeniä, harkkamatsit ja takujen hieromista.― Slaava "Twista" Räsänen

LGR:n koko joukkue asuu tällä hetkellä Keravalla sijaitsevassa pelitalossa, mihin joukkue muutti tammikuussa vuoden mittaisella vuokrasopimuksella.

Joukkue ei ole vielä tehnyt päätöksiä pelitalosta tai ensi vuodesta. Loppuvuoden turnausmenestys on ratkaisevassa osassa jatkon osalta.

–Meillä on mahdollisuus jatkaa vuokra-sopparia vielä ensi vuodelle. Kaikki oikeestaan riippuu siitä kuinka pärjätään loppuvuonna.

Saman katon alla asuminen on helpottanut muun muassa joukkueen harjoittelua sekä yleistä aikatauluttamista. LGR:n päivittäinen aikataulu onkin rakennettu liigojen ja turnauksien ympärille.

–Joka päivä on Deathmatch-treeniä, harkkamatsit ja takujen hieromista. Pelattavaa riittää.

LGR on nyt pelannut kolme kuukautta ilman tukijaa. Tulevaisuus on vielä auki sponsorin suhteen, mutta keskusteluja käydään jatkuvasti.

–Tarkoituksena on liittyä organisaatioon, sillä on vähän liikaa hommaa pelaamisen ohessa pyörittää itse toimintaa. Ei olla vielä Suomessa sillä tasolla että olisi isoja tukijoita tukemaan joukkueita. Meillä on keskusteluja meneillään, niin katsotaan mitä tuleva tuo!

Räsäsen ja joukkueen vuoden kohokohdat:

Tammikuu: Joukkue muuttaa Keravalla sijaitsevaan pelitaloon
Helmikuu: RCTIC voittaa Nordic Masters 2016 -turnauksen Ruotsissa
Toukokuu: RCTIC voittaa LanTrek 2016 -turnauksen Tampereella
Kesäkuu: Joukkue eroaa RCTIC eSports -organisaatiosta ja jatkaa nimellä LGR
Heinäkuu: LGR voittaa King of Nordic -turnauksen Norjassa
Elokuu: LGR sijoittuu toiseksi eSM-kisoissa Assemblyilla
Elokuu: LGR voittaa ESEA S22 Main -liigan
Syyskuu: LGR voittaa ESWC Skandinavia -karsinnat
Syyskuu: LGR voittaa Game Show Spring Invitational -turnauksen
Kommentit