Jaakko "Kokki" Kolmosen luotsaamassa Patakakkonen-sarjassa tutustutettiin 1980-luvulla katsojia etnisten keittiöiden ruokakulttuureihin. Eri maiden erikoisuuksia valmistettiin vaihtuvien vieraiden kanssa studiossa – usein tulkin avustuksella.
Legendaarinen tv-kokki Jaakko Kolmonen kuoli syyskuun alussa äkillisen sairauden johdosta. Keittiömestari nähtiin 1970-luvun alusta lähtien Ylen kanavilla mm. ohjelmasarjoissa Asia on pihvi, Kesäkeittiö ja Patakakkonen.
Tällä viikolla Teeman arkistopaikalla vieraillaan pitkästä aikaa Patakakkosen keittiössä. Eikä nyt olekaan tarjolla ruislimppua, silliä, perunoita ja piimää päälle -menyyta. Kokki Kolmonen saa studiokeittiöönsä vieraita Kaukasuksen kupeesta ja aina Kiinasta asti. Keittiössä valmistetaan 1980-luvun Suomessa vielä varsin harvinaisia ja eksoottisia ruokia.
Ensin tapaamme gruusialaisen keittiömestarin Zurab Dvalidzen ja hänen opastuksellaan syntyy khinkal-lihanyyttejä sekä saslikkia. Kolmonen muuten hiukan hämmästelee kokkivieraansa kotimaan juomakulttuuria, Gruusiassa viinin tarjoilussa lapsille ruokajuomana ei ollut mitään erikoista.
Ohjelman valmistumisvuonna 1983 Gruusia kuului vielä Neuvostoliittoon. Vuodesta 1991 lähtien maa on ollut jälleen itsenäinen ja silloin myös Suomessa Gruusiaa alettiin kutsua Georgiaksi. Televisiossa jakso on esitetty edellisen kerran vuonna 1992.
Toisen nyt esitettävän jakson vieraista tulee Kiinasta asti. Alkuesittelyjen jälkeen keittiöstä alkaa kuulua rytmikäs kopina, kun kiinalainen kokki Ding Qianlong ryhtyy hommiin. Kolmonen ihmettelee valtavaa veistä, joka muistuttaa melkein pientä kirvestä, mutta niin vain sillä suikaloidaan yhtä helposti vihannekset koristeellisiksi kukiksi kuin paloitellaan possukin: ”Kyllä kai se on tollainen veitsi hankittava, toteaa Kokki Kolmonen”.
Lopuksi istutaan tietenkin pöytään. Syömäpuikkojen käytössä on yleensä aina niin kätevälle Kokki Kolmosellekin hiukan haastetta. Televisiossa jakso on esitetty edellisen kerran vuonna 1988.
Elävän arkiston nettipalveluun on kerätty runsaasti muitakin Patakakkosen eksoottisia ruokia käsitteleviä jaksoja 1980-luvulta.