Hyppää pääsisältöön

27.9. Teeman Elävä arkisto: Eksoottinen Patakakkonen

Kokki Kolmonen vuonna 1983 valokuvattuna.
Kokki Kolmonen vuonna 1983 valokuvattuna. 1980-luvulla Kolmonen teki ulkomaisia ruokia suomalaisille tutuksi. Kokki Kolmonen vuonna 1983 valokuvattuna. Kuva: Yle/Kalevi Rytkölä Jaakko Kolmonen,Yle Elävä arkisto

Jaakko "Kokki" Kolmosen luotsaamassa Patakakkonen-sarjassa tutustutettiin 1980-luvulla katsojia etnisten keittiöiden ruokakulttuureihin. Eri maiden erikoisuuksia valmistettiin vaihtuvien vieraiden kanssa studiossa – usein tulkin avustuksella.

Legendaarinen tv-kokki Jaakko Kolmonen kuoli syyskuun alussa äkillisen sairauden johdosta. Keittiömestari nähtiin 1970-luvun alusta lähtien Ylen kanavilla mm. ohjelmasarjoissa Asia on pihvi, Kesäkeittiö ja Patakakkonen.

Tällä viikolla Teeman arkistopaikalla vieraillaan pitkästä aikaa Patakakkosen keittiössä. Eikä nyt olekaan tarjolla ruislimppua, silliä, perunoita ja piimää päälle -menyyta. Kokki Kolmonen saa studiokeittiöönsä vieraita Kaukasuksen kupeesta ja aina Kiinasta asti. Keittiössä valmistetaan 1980-luvun Suomessa vielä varsin harvinaisia ja eksoottisia ruokia.

Ensin tapaamme gruusialaisen keittiömestarin Zurab Dvalidzen ja hänen opastuksellaan syntyy khinkal-lihanyyttejä sekä saslikkia. Kolmonen muuten hiukan hämmästelee kokkivieraansa kotimaan juomakulttuuria, Gruusiassa viinin tarjoilussa lapsille ruokajuomana ei ollut mitään erikoista.

Ohjelman valmistumisvuonna 1983 Gruusia kuului vielä Neuvostoliittoon. Vuodesta 1991 lähtien maa on ollut jälleen itsenäinen ja silloin myös Suomessa Gruusiaa alettiin kutsua Georgiaksi. Televisiossa jakso on esitetty edellisen kerran vuonna 1992.

Toisen nyt esitettävän jakson vieraista tulee Kiinasta asti. Alkuesittelyjen jälkeen keittiöstä alkaa kuulua rytmikäs kopina, kun kiinalainen kokki Ding Qianlong ryhtyy hommiin. Kolmonen ihmettelee valtavaa veistä, joka muistuttaa melkein pientä kirvestä, mutta niin vain sillä suikaloidaan yhtä helposti vihannekset koristeellisiksi kukiksi kuin paloitellaan possukin: ”Kyllä kai se on tollainen veitsi hankittava, toteaa Kokki Kolmonen”.

Lopuksi istutaan tietenkin pöytään. Syömäpuikkojen käytössä on yleensä aina niin kätevälle Kokki Kolmosellekin hiukan haastetta. Televisiossa jakso on esitetty edellisen kerran vuonna 1988.

Elävän arkiston nettipalveluun on kerätty runsaasti muitakin Patakakkosen eksoottisia ruokia käsitteleviä jaksoja 1980-luvulta.

Lue lisää:

Villen keittiö 30 minuutissa

Värikkäitä mausteita, kuivattuja toukkia, haudutettuja patoja ja grillausta - Ville Haapasalon ruokakulttuuriohjelma vie katsojat makumatkalle lähes maailman ympäri.
keskiviikkoisin 28.9. alkaen klo 21.00

Lue lisää:

Jaakko Kolmonen Arto Nybergin haastattelussa vuonna 2007.

Jaakko Kolmonen oli Suomen ensimmäinen koko kansan tv-kokki

Keittiömestari Jaakko Kolmonen, tuttavallisemmin Kokki Kolmonen, muistetaan vuosikymmenien mittaisesta tv-urastaan. Kolmonen oli ennen kaikkea puhtaan kotimaisen ruoan ja terveellisen ruokavalion puolestapuhuja. Nokkela sanankäyttäjä ja iloluontoinen esiintyjä muisteli uraansa vuonna 2007 Arto Nybergin vieraana. Tuohon mennessä Kolmonen oli ehtinyt itse syödä noin 1200 kiloa puurohiutaleita ja peräti 12 000 jälkiuunileipää.

Lue lisää:

Patakakkonen muiden maiden ruokien äärellä

Keittiömestari Jaakko Kolmosen suunnittelemassa ja juontamassa Patakakkosessa poikettiin ajoittain myös suomalaisen ruokaympyrän ulkopuolelle. Tähän koosteeseen on kerätty 1980- ja 1990-luvuilta sarjan jaksoja, joissa esitellään eri maiden perinneruokia vaihtuvien vieraiden avustuksella. Lähempiin kohdemaihin Kolmonen myös matkusti paikan päälle.

Lue lisää:

Keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen Lapissa ja nuotiolla. (1970)

Tirrilihaa telttaretkellä

Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo suuntaavat telttaretkelle kattilat ja tirrilihat tuohikontissa.

Lue lisää:

Kokki Kolmonen syö seisovasta pöydästä

Jaakko Kolmonen tutustuu Suomen ja Ruotsin väliä liikennöivän autolautan seisovaan pöytään ja ohjeistaa kuinka noutopöydästä tulee syödä.

Lue lisää:

Kokki Kolmonen tarkastaa Finnairin lentokoneruoan

Keittiömestari Jaakko Kolmonen vieraili vuonna 1986 Finnairin catering-palveluiden tiloissa. Tarjoiltavissa aterioissa ja myös niiden esillepanoissa oli eroja, jotka riippuivat asiakkaiden matkustusluokasta ja lentojen reiteistä.

Lue lisää:

Kesäkeittiö: Grillijuhlat kerrostalon parvekkeella

Sirkka Gustafsson kutsui Helsingin Vuosaaressa sijaitsevaan kerrostalokotiinsa keittiömestari Jaakko Kolmosen.

Lue lisää:

Vanamon ja Kolmosen joulu ennen vanhaan

"Porsaanpakara" ja lipeäkala saavat kyytiä, kun Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo näyttävät, miten jouluruuat ennen vanhaan pitkän kaavan mukaan valmistettiin.

Lue lisää:

Kokki Kolmonen riistan ja ruhojen kimpussa

Jaakko Kolmosen 1980-alussa vuosittain isännöimä Riistakakkonen keskittyi metsästyksen erikoisuuksiin. Ohjelmissa esiteltiin Suomen saaliseläimiä ja valistettiin kansaa saaliin taloudellisesta paloittelusta, lihakirveestä pitäen.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa