Hyppää pääsisältöön

Arjen historia

Arjen historia -sarja kertoo kodin ja asumisen muutoksista 1900-luvun Suomessa.
1930-luvun olohuone. Arjen historia -sarja kertoo kodin ja asumisen muutoksista 1900-luvun Suomessa. Arjen historia,yle tv1

TV1 maanantaista perjantaihin 28.9. - 7.10.2016 klo 12.35 - 13.05
Yle Areenassa 40 päivän ajan

Kuinka salonki muuttui olohuoneeksi, kuinka kuivauskaappi keksittiin ja minne vesipatjat katosivat?

Arjen historia -sarja kertoo kodin ja asumisen muutoksista 1900-luvun Suomessa. Kotiin ja asumiseen liittyvä kokonaisuus sisältää seitsemäosaisen tv-sarjan.

Huoneesta toiseen

Sarja etenee huone huoneelta keittiön ja olohuoneen kautta kodin intiimeimpiin sopukoihin – makuuhuoneisiin, kylpyhuoneisiin ja vessoihin. Samalla käydään läpi asuntorakentamisen, kodin tilaratkaisujen, sisustamisen sekä ruoka- ja tapakulttuurien lähihistoriaa.

Sarjan myötä katsojat pääsevät vierailulle kymmeniin suomalaiskoteihin, joiden omistajat kertovat kotiensa esineistä ja sisustusratkaisuista.

28.9. Osa 1. Uuteen kotiin

Ensimmäisessä osassa käydään läpi asumisen historiaa ja niitä odotuksia, joita uuteen kotiin muuttamiseen liittyy.

29.9. Osa 2. Oma tupa, oma lupa

Toisen osan aiheina ovat asuntopolitiikan ja -rakentamisen muutokset ja kodin ideologia.

3.10. Osa 3. Kodin sydän

Perinteinen maalaistalon tupa ei mahdu omakotitaloon eikä kaupunkiasuntoon. Sarjan kolmannen osan aiheena on keittiön standardointi ja koneistuminen.

4.10. Osa 4. Pöytä on katettu

”Pitsa ei ole ruokaa”, saattoi vanhanaikainen suomalainen vielä takavuosina ojentaa lapsiaan. Neljännen osan aiheena on ruokakulttuuri ja tapojen muuttuminen.

5.10. Osa 5. Kodin näyttämö

Millaisen edustus- ja rentoutumistilan suomalaiset ovat koteihinsa sisustaneet? Mitä olohuoneessa oli ennen televisiota? Ohjelmassa kurkistetaan olohuoneisiin ja kotialttareihin.

6.10. Osa 6. Vaihdetaan vapaalle

Miten televisio on muuttanut olohuoneen sisustusta? Onko olohuone oikeastaan tv-huone?

7.10. Osa 7. Poissa silmistä

Seitsemäs osa vie kodin intiimeimpiin sopukoihin, makuuhuoneisiin, kylpyhuoneisiin ja vessoihin. Niissä tapahtuneet muutokset ovat aiemmin pysyneet vierailta katseilta piilossa.

Tuotanto: Yle, 2001. Sarja on esitetty edellisen kerran Ykkösellä vuonna 2013.

Arjen historia -sarja kertoo kodin ja asumisen muutoksista 1900-luvun Suomessa.
1950-luvun keittiö. Tiskipöytä ja jääkaappi. Arjen historia -sarja kertoo kodin ja asumisen muutoksista 1900-luvun Suomessa. Arjen historia,yle tv1

Lisää ohjelmasta

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.