Hyppää pääsisältöön

Kulkurin synty ja Chaplinin vuosisata Teemalauantaissa 1.10.

Charles Chaplin elokuvassa Kahlekarkuri (The Adventurer, 1917)
Kahlekarkuri Charles Chaplin vuonna 1917. Charles Chaplin elokuvassa Kahlekarkuri (The Adventurer, 1917) Teemalauantai,kahlekarkuri

Neljä tuntia Chaplinia!
Teemalauantai kertoo, miten legendaarinen kulkurihahmo syntyi, esittää kolme Mutual-kauden mestariteosta sekä seuraa Charles Chaplinin elämänmittaista matkaa läpi 1900-luvun.
Ilta alkaa jo kello 20.
Kaikki ohjelmat ovat katsottavissa myös Areenassa 14 päivän ajan.

Charles Chaplinille (1889–1977) omistetun teemaillan avaa maailman kuuluisimpiin kuuluvan hahmon synnystä ja kehityksestä kertova ranskalainen tv-dokumentti Kulkurin synty (La naissance de Charlot). Sen jälkeen nähdään kolme vuonna 1917 valmistunutta mestarillista lyhytelokuvaa, joissa Chaplin oli kehittänyt hahmonsa täydelliseksi. Loppuillan täyttää kaksiosainen dokumenttielokuva Charles Chaplinin vuosisata (Un Jour, Une Histoire: Charlie Chaplin, La Légende du Siècle), joka kertoo kulkurin pitkän elämän tarinan kehdosta hautaan.

Kulkurin synty on kertomus köyhän lontoolaisen teatteriperheen pojasta, jonka isä oli alkoholisti ja äiti joutui mielisairaalaan. Poika itse päätyi näyttämölle kymmenvuotiaana ja pääsi parikymppisenä esiintymään Fred Karnon kabareeseen. Kabareessa hän pääsi Amerikan-kiertueelle ja sitä kautta Keystonen elokuviin. Eräänä päivänä tuo nuori näyttelijä pukeutui pieneen takkiin ja liian suuriin housuihin, pani jalkaansa liian suuret kengät, päähänsä knallin ja käteensä kävelykepin. Loppu on historiaa. Vaatteet synnyttivät kulkurin, kuten Chaplin totesi muistelmissaan.

Dokumentissa on elävää kuvaa tilanteesta, jossa kulkuri näyttäytyy ensimmäisen kerran yleisölle. Vuonna 1914 kuvatussa lyhyessä elokuvassa Kid Auto Races at Venice, Cal. kulkuri tallustelee kameran eteen kuin dokumentissa ikään. Maaginen hetki: yleisö sekä autokilpailussa että elokuvateatterissa näkee tuon hahmon ensimmäistä kertaa!

Charles Chaplin kulkurihahmon synnyn aikoihin. Arkistokuva tv-dokumentista Kulkurin synty (La naissance de Charlot).
Kulkurin synty: Chaplin Amerikassa 1910-luvun alussa. Charles Chaplin kulkurihahmon synnyn aikoihin. Arkistokuva tv-dokumentista Kulkurin synty (La naissance de Charlot). Charles Chaplin,kulkurin synty,Teemalauantai,elokuvat

Dokumentin jälkeen nähdään kolme restauroitua elokuvaa Chaplinin uran onnellisimpiin ja parhaisiin kuuluvalta Mutual-kaudelta. Nuo kolme parikymmenminuuttista mestariteosta valmistuivat vuonna 1917, jolloin kulkurin hahmo oli jo kehittynyt huippuunsa ja Chaplinista oli tullut maailmankuulu taiteilija. Hän oli perfektionisti, ja omien elokuviensa ohjaaja-tuottajana hänellä oli nyt paitsi halu myös taiteelliset ja taloudelliset mahdollisuudet hioa helmiään kunnes niistä oli tullut täydellisiä.

Chaplinin vuonna 1916 tekemä sopimus Mutual Filmin kanssa oli elokuvahistorian siihen asti kallein. 27-vuotiasta Chaplinia kutsuttiin maailman kuuluisimmaksi ihmiseksi, häntä rakastivat niin älyköt ja taiteilijat kuin katsojat ympäri maailmaa.

Peter von Bagh toteaa Chaplin-kirjassaan Mutual-kaudesta: "Chaplinin elokuvat olivat balettia, jonka musiikillisuus saavutettiin totaalisesti riisutun muodon keinoin. Esineet ja lavasteet tempaistiin tanssilliseen esitykseen tavalla, jollaista kukaan muu koomikko tai ohjaaja ei ollut tuolloin tavoittanut."

Teemalauantain kolme Mutual-kauden elokuvaa ovat Siirtolainen, Hiljainen katu ja Kahlekarkuri.

Siirtolainen (The Immigrant) on tarina kahdesta köyhästä siirtolaisesta, jotka ystävystyvät vaappuessaan laivalla kohti Amerikkaa. Myöhemmin he kohtaavat ravintolassa maksamattoman laskun ääressä. Naispääosassa on Edna Purviance.

Hiljainen katu (Easy Street) on komedia pienestä kulkurista, joka kokee herätyksen, värväytyy poliisivoimiin ja saa vastuulleen sekä slummien kovimman kadun että kadun pelottavimman roiston. Roistoa esittää unohtumaton Eric Campbell. Katunäkymästä on löydetty muistumia Chaplinin kovasta lapsuudesta Lontoon slummeissa.

Kahlekarkuri (The Adventurer) esittelee Chaplinin vankikarkurina, joka päätyy hienostokutsujen kuokkavieraaksi ja kylvää kaaosta ympärilleen. "Chaplinin varhaisen taiteen ystävä kokee tämän teoksen äärellä haikeutta", Peter von Bagh kirjoittaa: "Gägit vyöryvät viimeisiä kertoja tällä tiheysfrekvenssillä. Jokaisessa on painoa."

Charles Chaplin Lontoossa. Kuva dokumenttielokuvasta Chaplinin vuosisata (2014).
Charles Chaplinin vuosisata: vanhentunut kulkuri Lontoossa. Charles Chaplin Lontoossa. Kuva dokumenttielokuvasta Chaplinin vuosisata (2014). Charles Chaplin,chaplinin vuosisata,Teemalauantai

Illan päättää kaksiosainen ranskalainen dokumenttielokuva Charles Chaplinin vuosisata. Sen ensimmäisessä osassa seurataan Chaplinin matkaa Lontoon lohduttomista slummeista Hollywood-miljonääriksi ja maailman tunnetuimmaksi ihmiseksi. Toinen osa kertoo mestariteoksista ja taiteellisista voitoista, mutta myös poliittisista mielipiteistä ja naissuhteista, jotka synnyttivät skandaaleja.

Chaplin joutui käytännössä pakenemaan Hollywoodista kylmän sodan aikaan, ja hän vietti viimeiset vuosikymmenensä Sveitsissä. Hän palasi Hollywoodiin vasta vanhana ja väsyneenä miehenä vuonna 1972 vastaanottamaan Oscarin elämäntyöstään. Chaplin kuoli joulupäivänä 1977.

"Ilman Chaplinin elokuvia moni elämänalue ei kulkisi mukanamme tässä määrin. Kun sanomme Chaplin, pääsemme käsiksi suureen osaan sellaisia tunteita, että mitä me olemme, mitä ikääntyminen on, mitä on elämä." Näin totesi ohjaaja Jouko Turkka Ylen Yöradion keskustelussa vuonna 1987.

"Chaplinin kautta voimme palata omiin varhaislapsuuden kokemuksiimme", vastasi keskustelukumppani Peter von Bagh. "Ja hänen kauttaan voimme enteillä, mitä vanhuutemme tulee olemaan."

Teemalauantai 1.10.2016

  • Klo 20.00 Kulkurin synty (La naissance de Charlot), Ranska 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Serge Bromberg ja Eric Lange.
  • Klo 21.00 Siirtolainen (The Immigrant), USA 1917. Ohjaus ja pääosa Charles Chaplin. Mukana myös Edna Purviance, Eric Campbell ja Henry Bergman.
  • Klo 21.24 Hiljainen katu (Easy Street), USA 1917. Ohjaus ja pääosa Charles Chaplin. Mukana myös Eric Campbell.
  • Klo 21.50 Kahlekarkuri (The Adventurer), USA 1917. Ohjaus ja pääosa Charles Chaplin. Mukana myös Edna Purviance ja Eric Campbell.
  • Klo 22.16 Charles Chaplinin vuosisata, osa 1/2. (Un Jour, Une Histoire: Charlie Chaplin, La Légende du Siècle), Ranska 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Frédéric Martin ja Anne Le Boulc'h.
  • Klo 23.04 Charles Chaplinin vuosisata, osa 2/2.

Charles Chaplinin myöhäiskauden ohjaus Kuningas New Yorkissa esitetään Teemalla 2.10.2016 kello 18.

Teemalauantain dokumentit ja lyhytelokuvat on esitetty Teemalla joulukuussa 2014, jolloin juhlittiin kulkurihahmon synnyn satavuotispäivää.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa