Hyppää pääsisältöön

Minkä uskontokunnan kananmunia sinä ostaisit?

Aukeama Otto Karvosen kirjasta Please act like nothing happened
Aukeama Otto Karvosen kirjasta Please act like nothing happened Kuva: Jonni Roos /YLE uskonnot,kananmunat,uskonnot

Kuvataiteilija Otto Karvonen myi pariisilaisille eri uskontokuntien mukaan lajiteltuja kananmunia. Myyntitapahtuma muodosti taideteoksen Eggs of Faith (2016), joka on yksi Karvosen juuri julkaistussa Please act like nothing happened -kirjassa esiteltävistä töistä.

- Minä ja paikallinen avustaja pystytimme kadulle Pariisin 10:nteen kaupunginosaan kojun, jossa myimme kananmunia. Näille munille oli annettu eri uskonnot, ja ne oli jaettu kennoihin sen mukaan mihin uskontoon ne kuuluivat. Kaikki maailman suuret uskonnot olivat edustettuina.

Siellä oli kristittyjä munia, hindulaisia, islamilaisia, buddhalaisia, juutalaisia, taolaisia, jainalaisia ja bahailaisia munia.

- Meillä oli tähän tarkoitukseen valmistetut leimasimet, joilla leimasimme kyseisen uskonnon nimen munan kylkeen sillä virallisella punaisella munamusteella. Siellä oli kristittyjä munia, hindulaisia, islamilaisia, buddhalaisia, juutalaisia, taolaisia, jainalaisia ja bahailaisia munia.
Ihmiset halusivat ostaa niitä!

- Ihmiset tulivat ihmettelemään mistä on kyse, ja kauppa kävi oikein hyvin. Ihmiset halusivat ostaa niitä! Hinta oli ihan tavallista supermarket-tasoa, joten hinnalla emme lähteneet kilpailemaan.
Buddhalainen munahan on ennustettavampi, koska sen tietää, mitä se pitää sisällään.

- Sen muutaman tunnin aikana selvästi oli havaittavissa, että jotkut munat menevät paremmin kaupaksi kuin toiset. Erityisesti buddhalaiset, kristityt ja islamilaiset olivat parhaiten myyvää tavaraa, kun taas bahailaiset, shintolaiset ja jainalaiset myivät heikosti. Arvelin, että syynä tähän oli vähäinen tietämys näistä uskonnoista. Ei siis tiedetty mitä oltiin ostamassa. Buddhalainen munahan on ennustettavampi, koska sen tietää, mitä se pitää sisällään. Vieras on aina vähän pelottavaa.
Monet ihmettelivät, väännetäänkö tässä nyt uskonnosta vitsiä.

- Tietysti Pariisissa uskonto on ollut viime aikoina vähän herkkä aihe. Monet ihmettelivät, väännetäänkö tässä nyt uskonnosta vitsiä. Toisaalta monet olivat aika helpottuneita. He pitivät teostamme merkkinä siitä, että nyt ehkä tällaisista asioista voi jo puhua vapautuneemmin.
Varsinkin kun tekee töitä kadulla, ohikulkijan huomio pitää saada jotenkin kiinnitettyä.

- Harrastan usein teoksissani hölmöä huumoria. Varsinkin kun tekee töitä kadulla, ohikulkijan huomio pitää saada jotenkin kiinnitettyä. Jos se tapahtuu tällaisen vitsin avulla, niin ohikulkijalla on matalampi kynnys ryhtyä keskustelemaan asioista.
Okei, tämä on leikki, mutta samalla on tarkoitus myös keskustella oikeista asioista.

- Kiinnostavinta on seurata miten ihmiset suhtautuvat teokseen: minkälaisia huomioita he tekevät. On kiinnostavaa nähdä, miten ihmiset lähtevät mukaan leikkiin. On myös ihailtavaa kuinka tosissaan ihmiset ovat valmiita ottamaan tällaiset teokset. Okei, tämä on leikki, mutta samalla on tarkoitus myös keskustella oikeista asioista.
Otto Karvonen pitää kädessä uutta kirjaansa.
Otto Karvonen ja uusi kirja. Otto Karvonen pitää kädessä uutta kirjaansa. Kuva: Jonni Roos /YLE kirja

- Tietystikin aina on niitä jotka ovat innoissaan, haluavat osallistua ja kertovat omista ajatuksistaan. Ja sitten on myös se osa yleisöä, joka on selvästi tuohtunut. Suurin osa heistä kävelee ohi.

- Se on aina suuri voitto, kun huomaa että joku ihminen jää oikeasti miettimään teokseni herättämiä kysymyksiä.

 • Riina Katajavuori: Vihervaaran Anna

  Tyttökirjallisuus oli tärkeä, avartava puheenaihe.

  Olen rypenyt Emiliasta kertovissa Runotyttö-kirjoissa 8-vuotiaasta alkaen, kirjoittaa Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Riina Katajavuori.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Jouni Tossavainen: Nykyaikainen kilpaurheilu ei edistä ihmisen terveyttä

  Siinä hetkessä alan kilpailla, kun joku yrittää ohi.

  Porukat lenkkeilevät kuola valuen, kuonot kurtussa ja aivot narikassa. Millä tahansa lenkillä hymyilevä vastaantulija on poikkeus, ystävällinen tervehdys ihme. Tiukka ruumis on aina kauniimpi näky kuin lukeva ihminen. Kirjailija ja runoilija Jouni Tossavainen kirjoitti KulttuuriCocktailille esseen liikunnasta – ja liikkumattomuudesta.

 • Juha Hurme: Viiankiaapa

  Viiankiaapa

  Aapasuo on Suomen pohjoiselle luonnolle ominainen, mutta kömpelölle ja jäykistyneelle karvattomalle apinalle hankalaa maastoa. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme on huolestunut Viiankiaavan kohtalosta.