Hyppää pääsisältöön

Riku Rantala: Kusetuksesta, kusettajista ja kusetetuksi tulemisesta

Maailma ei ole koskaan ollut riittävän kiehtova tai maaginen meille, homo sapiens-lajin kädellisille apinoille. Niin pitkään kuin olemme tällä tellus-pallollamme tallustaneet, olemme kokeneet tarpeelliseksi toimittaa itsellemme jotain meitä suurempaa, mystisempää ja maagisempaa yytsittävää.

Kaipuu suurta ja taianomaista totuutta kohtaan ilmentyi ammoisina aikoina yhteisöllisyytenä, joka kokosi ihmiset kuuntelemaan šamaaneja ja parantajia. Nykyaikana järki sekä rationaalisuus ovat syrjäyttäneet mystiikan ja taikurointi on tuomittu jymäyttämiseksi, mutta magia elää ja voi hyvin tässä maailmassa. Juuri tästä on kyse Docventuresin viikon leffassa An Honest Liar: taikuudesta ja vanhasta kunnon kusetuksesta.

James Randi
James Randi Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi Docventures

Taikurina ja kahlekuninkaana tunnettu Amazing Randi oli Amerikassa viime vuosisadan kestojulkkiksia, jonka pitkä ura kulki sirkuksesta estradeille ja lopulta televisioruutujen kautta koko kansan koteihin. Varsinaisen illusionistin uransa jälkeen Randi keskittyi intohimoonsa – ukottavien kärmesöljykauppiaiden ja liskon etiikalla varustettujen lusikantaivuttajain petkutusten paljastamiseen eli debunkkaamiseen. Vuonna 2014 ensi-iltansa saanut An Honest Liar on sekä Randin elämäkertaelokuva että tutkielma ihmismielen herkkäuskoisuudesta.

Honest Liar paljastaa ne klassiset trikit, joilla ihmiskuntaa on kautta aikain höynäytetty erilaisten vedättäjien ja ukkofliusan jakelijoiden toimesta – ja kertoo samalla, kuinka helposti katseemme voidaan kääntää olennaisesta epäolennaiseen. Oli puikoissa sitten Timo Taikuri tai Timo Soini. Taikureiden pyhän säännöstön mukaisesti Randi ei kerro, kuinka öögankääntötemput tehdään – hän paljastaa vain sen, että kyseessä on trikki ja kuinka sen uhriksi joutuminen voidaan estää. Tämän taitonsa vuoksi Randia itseään on muuten pärä-normaaleissa piireissä epäilty todelliseksi noidaksi ja velhoksi, jolla on yliluonnollisia kykyjä.

Loppujen lopuksi leffan pääpointtina on tehdä selvä pesäero viihteen ja häikäilemättömän huiputuksen välille.

Loppujen lopuksi leffan pääpointtina on tehdä selvä pesäero viihteen ja häikäilemättömän huiputuksen välille. Teatteritaikuus ja lavamagiikka ovat Randin mukaan oivallinen showbisneksen alalaji, kunhan yleisölle tehdään erittäin selväksi, että nyt on kysymys jymäytyksestä, jonka uhriksi katsojat ilomielin alistuvat. Toiminta transformoituu moraalisesti tuomittavaksi kusetusbisnekseksi siinä vaiheessa, kun taikasauvaa heiluttava maagi väittää parantavansa tauteja tai omaavansa muita yliluonnollisia kykyjä. Jälkimmäisten erottaminen ensimmäisistä on Randin elämäntyö, jota An Honest Liar ansiokkaasti kuvaa.

Elokuva on erityisen tärkeä tässä maailmanajassa ja -paikassa, koska tietoyhteiskunnan ja sosiaalisen median myötä meillä tavallisilla tallaajilla on ennennäkemättömän suuri riski joutua silmänkäännön sekä keinoja kaihtamattoman kusetuksen uhreiksi. Aina löytyy jostain vanha kunnon kusettaja tarjoamaan äkkirikastumista tai ihmeparantumista – tai yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Niin pitkään kuin kusetusta ja ukkofliusaa on ollut olemassa, on niihin onneksi ollut myös vastalääke: tieto. Tietämällä enemmän, kyseenalaistamalla kuulemaansa ja ottamalla asioista itse selvää voi debunkata ukottajan. Ja ajan myötä parantaa ihmiskunnan vastustuskykyä vedätykseen.

Onko ihmisten kusettaminen ookoo, jos tarkoitusperät ovat hyvät?

Kyllä on. Tarkoitus pyhittää keinot.
52% (787 ääntä)
Ei missään nimessä! Valehtelu on aina väärin.
48% (716 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1503
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures