Hyppää pääsisältöön

Sushimestari Jiron unelma

Sushimestari Jiron unelma.
Sushimestari Jiron unelma. Kuva: Yle Kuvapalvelu Teemalauantai,sushimestari jiron unelma

Hurmaava dokumenttielokuva ruuanlaittotaidosta, täydellisyyden tavoittelusta ja suuren isän varjossa elävistä pojista.

Sushimestari Jiron unelma (Jiro Dreams of Sushi) on dokumenttielokuva 85-vuotiaasta sushimestari Jiro Onosta, tämän viisikymppisistä pojista ja maailman parhaaksi sushiravintolaksi kutsutusta Sukiyabashi Jirosta, jossa Jiro tavoittelee nigiriensä äärellä hetkellistä täydellisyyttä päivästä toiseen.

Tokiossa Ginzan metroasemalla sijaitsevassa Jiron sushibaarissa on kymmenen asiakaspaikkaa, kolme Michelin-tähteä ja kahdeksan kuukauden pituinen jonotuslista.

Sushielokuvan ohjasi ja kuvasi nuori amerikkalainen David Gelb esikoiselokuvanaan. Hän on sanonut oppineensa mestari Jirolta, miten työtä pitää tehdä ja arvostaa: aina tulee pyrkiä tekemään parhaansa, vaikka se tarkoittaisi askelta taaksepäin.

Elokuvan musiikkina kuullaan muun muassa Philip Glassia, jonka toistoon ja miltei huomaamattomiin muutoksiin perustuvat minimalistiset sävellykset ovat oiva rinnastus Jiron työlle.

Dokumenttielokuva sai ensiesityksensä Teemalauantaissa 21.3.2015.

  • Sushimestari Jiron unelma (Jiro Dreams of Sushi), USA 2011. Dokumenttielokuva, ohjaus David Gelb.
Sushimestari Jiro työssään. Kuva dokumenttielokuvasta Sushimestari Jiron unelma (Jiro dreams of sushi).
Sushimestari Jiro ja hänen apulaisensa. Sushimestari Jiro työssään. Kuva dokumenttielokuvasta Sushimestari Jiron unelma (Jiro dreams of sushi). sushimestari jiron unelma,Jiro Dreams of Sushi,ruoka,ravintolat,sushi,dokumenttielokuvat
Sushiravintolan antimia. Kuva dokumenttielokuvasta Sushimestari Jiron unelma (Jiro dreams of sushi).
Michelin-tähtien arvoinen annos. Sushiravintolan antimia. Kuva dokumenttielokuvasta Sushimestari Jiron unelma (Jiro dreams of sushi). Jiro Dreams of Sushi,sushi,ravintolat,sushimestari jiron unelma,dokumenttielokuvat

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa