Hyppää pääsisältöön

Tuulihaukan poikaset kaipaavat pönttöjä!

Tuulihaukat ovat runsastuneet pönttöjen avulla. Auta sinäkin tätä supersankarin kykyjä omaavaa lintua! Tuulihaukat ovat myös näppäriä rastaiden ja myyrien torjujia.

Urpo Koponen on rengastanut tuulihaukkoja monen vuoden ajan. Tämän pöntön hän asensi pöntön ladon seinään omistajan pyynnöstä. Pönttö onkin parhaalla mahdollisella paikalla. Sieltä on hyvä näkyvyys pellolle, jossa tuulihaukat käyvät pyydystämässä myyriä. Tuulihaukoilla on supersankareiden kykyjä, nimittäin ultraviolettinäkö, jonka avulla ne etsivät myyrien hajujälkiä. Pöntössä pesii sama pariskunta vuodesta toiseen. Tällä kertaa myyrävuosi oli ollut runsas!

Urpo Koponen rengastamassa
Urpo Koponen valmistautuu lintujen rengastamiseen. Urpo Koponen rengastamassa Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen Rengastus

Pesinnän jälkeen linnut muuttavat Keski- ja Etelä-Eurooppaan sekä Pohjois-Afrikkaan. Sieltä ne saapuvat Suomeen keväällä, munat munitaan toukokuussa ja poikaset kuoriutuvat noin kuukauden kuluttua.

tuulihaukan poikasen punnitusta
Tuulihaukan poikasta punnitaan tuulihaukan poikasen punnitusta Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen tuulihaukka,poikanen,Rengastus

Pönttöjen avulla tuulihaukka on tehnyt paluun monille alueille, joissa se ei ole pesinyt vuosiin. Rakenna sinäkin siis pönttö tuulihaukalle. Asenna tuulihaukan pönttö ladon pohjois- tai itäpuolen seinustalle. Jos sopivaa latoa ei löydy, kiinnitä pönttö puuhun tai sähkötolppaan. Laita pönttöön humusta tai turvetta niin, että emo näkee katsella pöntöstä maisemia.

Tuulihaukan pöntön mitat
Tuulihaukan pöntön mitat Tuulihaukan pöntön mitat Kuva: Yle/ Hannamari Luukkanen tuulihaukka,linnunpöntöt

Lue miten tuulihaukkoja käytetään rastaiden torjuntaan mansikkatiloilla.

 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä