Hyppää pääsisältöön

Jakso 17: Näin järjestät bitit oikein

Vikasietotila-podcastin tekijät ja logo
Vikasietotila-podcastin tekijät ja logo Kuva: Yle / Jyrki Valkama ja Tuuli Laukkanen vikasietotila

Kuuntele Areenassa
Tilaa podcast
Lataa jakso

Tämän viikon keskustelussa lämpö nousee lähes hälyttäviin korkeuksiin. Fasistiseen rautahäkkiin bittejä järjestelevät Olli ja Panu eivät voi ymmärtää vapauteen uskovan Karin tiedonhallintanäkemyksiä.Tai siis tarkkaan ottaen kysymys on siitä, että jotkut ihmiset haluavat kansioida ja toiset ihmiset haluavat käyttää aikansa johonkin hyödylliseen. Ahdistus navigoijien ja hakijoiden raja-aidan molemmin puolin on käsinkosketeltavaa ja korvin kuultavaa.
Haastateltavana tässä jaksossa on tohtori Bertta Sokura, joka on väitellyt nuorten tietotekniikkataidoista.

Palaute: kommentoi tuonne alas, lähetä sähköpostia osoitteeseen vikasietotila@yle.fi tai twiittaa tunnisteella #vikasietotila.

Vinkit

 • Gingko on perinteisistä tekstinkäsittelyohjelmista poikkeava tapa tehdä tekstityötä
 • Olli ärsyyntyy kalliista ruuveista ja alkoholista ja pyyhekumeista
 • Kari suosittelee järjestyksen ystäville artikkelia GTD-menetelmästä ja Googlen työkaluista

Linkit

Vikasietotila

 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot