Hyppää pääsisältöön

Jakso 17: Näin järjestät bitit oikein

Vikasietotila-podcastin tekijät ja logo
Vikasietotila-podcastin tekijät ja logo Kuva: Yle / Jyrki Valkama ja Tuuli Laukkanen vikasietotila

Kuuntele Areenassa
Tilaa podcast
Lataa jakso

Tämän viikon keskustelussa lämpö nousee lähes hälyttäviin korkeuksiin. Fasistiseen rautahäkkiin bittejä järjestelevät Olli ja Panu eivät voi ymmärtää vapauteen uskovan Karin tiedonhallintanäkemyksiä.Tai siis tarkkaan ottaen kysymys on siitä, että jotkut ihmiset haluavat kansioida ja toiset ihmiset haluavat käyttää aikansa johonkin hyödylliseen. Ahdistus navigoijien ja hakijoiden raja-aidan molemmin puolin on käsinkosketeltavaa ja korvin kuultavaa.
Haastateltavana tässä jaksossa on tohtori Bertta Sokura, joka on väitellyt nuorten tietotekniikkataidoista.

Palaute: kommentoi tuonne alas, lähetä sähköpostia osoitteeseen vikasietotila@yle.fi tai twiittaa tunnisteella #vikasietotila.

Vinkit

 • Gingko on perinteisistä tekstinkäsittelyohjelmista poikkeava tapa tehdä tekstityötä
 • Olli ärsyyntyy kalliista ruuveista ja alkoholista ja pyyhekumeista
 • Kari suosittelee järjestyksen ystäville artikkelia GTD-menetelmästä ja Googlen työkaluista

Linkit

Vikasietotila

 • Kansan Wiisaus esittää

  Ironinen mediakasvatusvideosarja

  Mediakasvatuksen hurmos Tälle sivulle on kerätty kaikki valistushenkiset Kansan Wiisaus esittää -elokuvat, olkaa hyvä! Kansan Wiisaus esittää -elokuvat kertovat totuuden suoraan mediamaailman syövereistä!

 • Vikasietotila: Näin saat nettisisällöt nopeasti talteen

  Nettilinkkien vikkelä tallentaminen vaatii oikeat välineet.

  Internet on tulvillaan kiinnostavaa luettavaa ja katsottavaa. Parhaiden linkkien, verkkotekstien ja videoiden poimiminen talteen vaatii kuitenkin oikeat välineet. Kaikkea kiinnostavaa verkkosisältöä on valitettavasti harvoin mahdollisuus lukea ja katsoa saman tien.

 • Vikasietotila: Vertailusivustojen vertailu kannattaa

  Netin vertailusivustot vaativat käyttäjältä kriittisyyttä

  Verkon hintavertailupalvelut antavat nopeasti kuvan tuotteiden ja palveluiden hinnoista. Käyttäjältä vertailusivustot vaativat kuitenkin kriittisyyttä. Verkon hintavertailupalvelut toimivat näppärästi ostopäätöksen tukena. Kirjoitat vain tuotteen vertailupalvelun hakuriville ja saat välittömästi puhelimen tai tietokoneen näytölle tuotelistan eri nettikauppojen hinnoilla varusteltuna.

 • Vikasietotila: Muunna tabletti tietokoneeksi helpoin vinkein

  Tabletti toimii myös kannettavana tietokoneena

  Taulutietokone eli tabletti suunniteltiin käytettäväksi tietokoneen rinnalla. Fiksusti varusteltuna tabletti voi kuitenkin kasvaa oikeaksi kannettavaksi tietokoneeksi. Tabletin arkiset hyödyt ovat selviä. Kädessä pideltävä, välittömästi käynnistyvä ruutu sopii hienosti kevyeen netin selailuun, sähköpostien ja kirjojen lukemiseen sekä tietysti pelaamiseen ja videoiden katseluun.

Media- ja digitaidot