Me suomalaiset olemme kuuluisia lähes syntymälahjana tulevasta luontosuhteestamme ja meitä ympäröivästä monimuotoisesta luonnosta. Moni meistä astuu lähimetsäänsä jokseenkin säännöllisesti ja lähes tiedostamattaan kerää itseensä luonnon hyvää tekevät vaikutukset. Osalle meistä luontoon meneminen saattaa kuitenkin tuntua vieraalta, hämmentävältä, jopa pelottavalta. Olitpa sitten sinut luonnon kanssa tai et, ohjattu luontohuolto sopii kaikille.
Luontohuolto
Mikä?
Luontohuolto on mindfulnessharjoitus luonnossa, jossa harjoitellaan läsnäoloa, otetaan vastaan luonnon rauhoittava vaikutus ja annetaan mielen levätä. Harjoitukseen sisältyy myös kehoa avaavia joogaliikkeitä.
Kenelle?
Sopii kaikille. Erityisesti kiireen ja stressin vaivaamalle mielelle.
Milloin?
Kaikkina vuodenaikoina sovelletusti. Kylmään aikaan on kiinnitettävä huomiota pukeutumiseen ja harjoituksen kestoon.
Missä?
Valitse paikka intuitiolla sen mukaan kaipaako mielesi tuttua turvallisuutta vai uusia kokemuksia.
Kenen kanssa?
Yksin, kaksin, porukalla. Ohjaajan kanssa tai omin päin.
Johanna Peurala ohjaa luontohuoltotunteja mm. Kaupin virkistysmetsässä lähellä Tampereen keskustaa. Mindfulnesstyyppisellä tunnilla harjoitellaan läsnäoloa, huomioidaan kehoa, pysähdytään hetkeen ja annetaan mielen levätä.
Periaate on yksinkertainen; harjoitus alkaa hengitellen ja omaa kehoa ja kävelyä tunnustellen, jatkuu luonnon havainnointiin aisti aistilta ja päättyy muutamaan kehoa avaavaan joogaliikkeeseen ja mielen rentouteen.
Ero tavanomaiseen metsäkävelyyn tai koiranpissatuslenkkiin löytyy ajatusten keskittämisestä luonnon ihmeellisiin yksityiskohtiin.

Jos menet metsään ja harjoitat mindfulnessia, mitään pahaa ei voi tapahtua.
Sulje silmät ja hengitä muutama kerta syvään. Kuulostele kehoa ja mieltä - millainen on olosi juuri tänään?
Kiinnitä huomiosi jalkapohjiin, kävelyn tuomiin tuntemuksiin jaloissa ja koko kehossa.
Astun muutaman askeleen parkkipaikalta ja olen metsässä. Puiden välistä pilkottaa järvi. Suljen silmät ja hengitän. Kirpeän raikasta syysilmaa menee sisääni ja tulee hieman lämmitettynä ulos. Kuulostelen kroppaani, joka ei juuri tänä aamuna tunnu kovin jännittyneeltä. Mielikään ei ole varsin stressaantunut, mutta ehkä hieman levoton.
Lähden kävelemään rauhallisesti polkua pitkin.
Sulje jälleen silmät ja kuuntele. Mitä ääniä erotat?
Keskityn kuuntelemaan. Tuuli suhisee maltillisesti. Jokin pieni lintu ääntelee korkealla puun latvoissa. Muuten ei oikeastaan kuulu mitään.
Puhaltele uloshengityksellä huolet ja murheet pois.
Seuraavaksi mieti, miltä ihollasi juuri nyt tuntuu?
Tuulenvire tuntuu poskillani ja sormenpäät ovat vähän kylmät. Alkusyksyn viileys herättää tunnistamattomia, positiivisia muistoja. Ehkä meren rannalta. Onnellisia muistoja, vapautta.
Katso ympärillesi. Katso puun latvoihin ja pilviin. Lepuuta silmiäsi horisontissa. Kiinnitä huomiosi yksityiskohtiin.
Kuljen eteenpäin ja kohotan katseeni ylös. Männynlatvassa näkyy pientä liikettä. Yksinäinen lokki lentää sen vierestä. Taivas on vaaleansininen, pilviä ei näy. Seuraan katseellani männyn pitkää runkoa hitaasti alas asti. Metsänpohjassa varvut ja sammaleet vuorottelevat. Katse etenee varvikkoa pitkin lähemmäs rantaa. Loivat aallot välkehtivät.
Kiven pintaa koskettaessa ymmärtää, kuinka erilainen on luonnon ja ihmisen aikakäsitys.
Tunnustele ja tuoksuta.
Voiko tuoksu olla turvallinen? Syyskuun metsä tuoksuu mullalle ja sienille. Heleän vihreä sammal on niin herkkää, että sitä ei kehtaa oikein edes koskea. Nappaan sormien väliin muutaman männyn neulasen, hankaan niitä vähän rikki ja niistä tarttuu sormiini ihana tervainen tuoksu.
Tunnin päätteeksi ylävartalon venyttelyt avaavat loputkin kropasta. Hengitän muutaman syvän henkäyksen. Tunnen oloni melko levänneeksi. Tunnin aikana ajatukset menivät ja tulivat, mutta eivät jääneet painamaan mieltä.
Ohjatun luontohuollon opit ovat helposti hyödynnettävissä itsenäiseen harjoitteluun.

Johanna Peuralan piti itsekin löytää tiensä luontoon vaikeimman kautta. Kunnianhimoisena täydellisyyden tavoittelijana hän paloi loppuun edellisessä ammatissaan tutkijana. Kun olo oli erityisen raskas, hän lähti kävelylle lähimetsään ja koki sen hyvin helpottavana. Siitä heräsi kiinnostus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, josta tulikin uusi ammatti. Nykyään hän toimii omassa yrityksessään työhyvinvointivalmentajana, joogaohjaajana ja personal trainerina.