Hyppää pääsisältöön

FODMAP-ruokavalio testissä – tykkääkö vatsa, rauhoittuuko suoli?

Nainen pitää käsissään punakaalin puolikkaita
Nainen pitää käsissään punakaalin puolikkaita Kuva: Yle, Tero Kyllönen FODMAP-hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio

Kuuluuko punakaali vältettävien ruoka-aineiden listalle? Entä kukkakaali? Mitä hedelmiä saa syödä? Oliko niin, että kauraa pitäisi ärtyvän suolenkin kestää? Onko tämä loppu herkuttelulle?

Olen päättänyt kokeilla FODMAP-ruokavaliota. Haluan kuulua siihen 70 prosentin joukkoon, jotka saavat avun ärtyvän suolen oireisiin kyseisestä ruokavaliosta. Kun vatsa turpoaa palloksi milloin mistäkin syystä, sattuu ja ilmavaivat vaivaavat, ei olo ole hääppöinen. Kohdallani vehnän ja muiden gluteeniviljojen välttely ei ole yksinään auttanut. Maidotontakin ruokavaliota olen kokeillut. Summittaista ammuntaa sinne, tänne ja tuonne. Välillä homma on toiminut paremmin, kunnes tulee taas jakso, jolloin ilma kiertää mahassa ja vatsaan sattuu. Välillä istun vessassa ripuloiden, toisinaan odottelen useamman päivän ajan, josko syöty ruoka tulisi uloskin. Kaikkinensa ärsyttävää, elämää häiritsevää ja toisinaan kivuliastakin.

Tuoko huonosti imeytyvien hiilihydraattien vältteleminen avun oireisiini? Aloitin testin maanantaina 26.9. ja raportoin kokeiluni edistymisestä sekä olostani tälle sivulle viikottain. Tuorein päivitys ja kuulumiset ovat tekstissä ensimmäisinä. Vanhemmat päivitykset löytyvät artikkelista alempaa.

Kokeilussani minua on luvannut neuvoa ja auttaa ravitsemusterapeutti Leena Putkonen. Kaikki vinkit ja neuvot otan ilolla vastaan.

...

Ensimmäinen viikko – balanssin hakemista ja liian paljon riisikakkuja

Kuvittelin, että FODMAP-dieetin läpivieminen on läpihuutojuttu. Että helpostihan se käy. Syön tavallista, mahdollisimman vähän tuotettua ruokaa ja voin hyvin. Säännöllisillä ruokarytmeillä pelastan itseni monelta mahavaivalta ja jätän kaiken ylimääräisen ruokavaliostani pois. Niinpä niin.

Ja kun en jaksanut tehdä itse leipää, napostelin riisikakkuja.

Ensimmäinen viikko ei sujunut ihan niin kuin olin ajatellut. Jo lähtökohtaisesti homma meni pieleen monelta osin. Ruokailujen välit venyivät liian pitkiksi lähes joka päivä. Ja kun en jaksanut tehdä itse leipää, napostelin riisikakkuja. Helppoa ja nopeaa vatsan täyttämistä. Arvaatteko kuinka monta riisikakkua illassa voi syödä? Riisikakut ovat lähinnä pelkkää höttöä ja turhia hiilareita. Yksi tai kaksi riisikakkua soppeleilla päällysteillä on vielä ihan hyvä iltapala, mutta jos valkoisia “styroxkiekkoja” vetelee illan aikana puoli paketillista, vatsa kyllä turpoaa niistäkin.

Entäs ulkona syöminen? Helppoa ja vaivatonta? Varmasti siinä tapauksessa, jos muistaa kysyä ja varmistella etukäteen tarjoilijalta, että onko salaatissa sittenkin sipulia vaikka sitä ei menussa mainitakaan. Tai muistaa, että punajuuri kuuluu juurikin niihin raaka-aineisiin, joita olisi syytä välttää. Pitkän päivän syömättömyys ja salaatti väärillä täytteillä tarkoittaa mahakipua ja turvotusta. Mutta mikä oli alkuperäinen syy? Väärät raaka-aineet vai syömättömyys. Tai ehkä sittenkin kuohari?

Katkarapuja bataattikeiton päällä
Bataattia, porkkanaa, sitruunaruohoa ja paljon chiliä. Päälle katkarapuja ja korianteria. Katkarapuja bataattikeiton päällä Kuva: Yle, Mira Pelo katkarapu

Rakastan mieheni tekemää bataattisosekeittoa. Paljon chiliä, sipulia ja sitruunaruohoa. Nyt piti kuitenkin unohtaa sipuli ja valkosipuli. Eikä sitä bataattiakaan oikein suositeltaisi. Tarkistan listoista, että bataattia voi syödä kerrallaan noin 1,25 desiä. Ei muuta kuin kattilaan bataattien kaveriksi paljon porkkanaa. Ja kappas, keitto oli ihan yhtä hyvää ilman sipuliakin. Tällä reseptillä kokataan meillä uudestaankin. Maha tykkäsi eikä reagoinut päivän aikana mitenkään.

Maha ei poksahtanut palloksi joka päivä ja vatsa toimi muutamaa vessareissua lukuun ottamatta säännöllisesti ja normaalisti.

Viikko ei vielä kerro kaikkea FODMAP-dieetin toimivuudesta. Omalla kohdallani vaikutukset olivat ristiriitaisia tai ainakin epämääräisiä. Koska en pystynyt pysymään niin tiukalla FODMAP:lla kuin oli tarkoitus, enkä noudattanut ateriarytmiä, en päässyt käsitykseen turvotteluiden taustoista. Mutta luulen, että parempaan suuntaan tässä ollaan menossa. Maha ei poksahtanut palloksi joka päivä ja vatsa toimi muutamaa vessareissua lukuun ottamatta säännöllisesti ja normaalisti.

Ensi viikolla kerron, mitä mieltä ravitsemusterapeutti Leena Putkonen on minun syömisistäni. Pitäisikö jotain muuttaa testini viimeiselle kahdelle viikolle vai jatkanko samaan malliin.

...

FODMAP-kokeilun aloitus – Maanantai 26.9.

Koska maanantait on jo valmiiksi valjastettu uusille aluille, kokeiluille ja elämäntapamuutoksille päätin minäkin hypätä FODMAP-maailmaan näin viikon alkajaisiksi. Toki suunnittelin ensimmäisen päivän ruokaluni jo hyvissä ajoin viime viikolla. Oppikirjojen ja oman kokemukseni pohjalta rakensin päivän ateriarytmin säännölliseksi – aamupala, lounas, päivällinen, iltapala ja kaksi välipalaa siellä sopivissa väleissä. Mutta kuinkas sitten kävikään?

Liian pitkät ruokailuvälit ovat myrkkyä vatsalleni. Ilmapalloefekti vatsassani on valmis jo sillä yhdistelmällä, että istun koko päivän työpisteelläni tietokonetta naputtaen pelkän aamupalan turvin liian monta tuntia. Jos myöhästyn lounasajasta, kannan loppupäivän vatsassani muutaman kilon painoiselta tuntuvaa ilmamöykkyä. Tänään tämän katastrofin ainekset leijuivat ilmassa aamusta asti.

Aikainen aamuherätys kahvikupillisen ja siemennäkkäripalasen turvin oli jo lähtökohtaisesti katastrofi vatsalleni.

Aamu lähti käyntiin kiireisesti. Aikainen aamuherätys kahvikupillisen ja siemennäkkäripalasen turvin oli jo lähtökohtaisesti katastrofi vatsalleni. Suunnitelmissani aamupalan kohdalla luki kaurapuuro, pari desiä vadelmia, kokeeksi raejuustoa sekä kahvia ja vitamiinit. Tämä kaikki oli tietysti tarkoitus nauttia rauhassa ja hartaasti. No, ehkä sitten muina aamuina.

Neljän ruoka-annoksen kollaasi
Ensimmäinen päivä ei sujunut ruokailujen osalta suunnitellusti, mutta vatsa ei protestoinut kovinkaan pahasti. Ensimmäinen erävoitto saavutettu. Neljän ruoka-annoksen kollaasi Kuva: Yle, Mira Pelo ja Tero Kyllönen ruokapäiväkirja

Nappaan D-vitamiinin purkista joka päivä. Olen aikoinani saanut lääkäriltä ohjeen muihin vaivoihini liittyen käyttää D-vitamiinia 100 mikrogrammaa päivässä. Nyt kiitän onneani, D-vitamiinista on saatu hyviä tuloksia myös ärtyvän suolen hoidossa. Ehkä olen päässyt vitamiinin ansiosta oireideni kanssa helpommalla kuin moni muu. Toisaalta, D-vitamiinitasojani ei ole koskaan mitattu. En siis tiedä, imeytyykö D-vitamiini lainkaan niin hyvin kuin toivon vai syönkö sitä liikaa. Ehkä tämän FODMAP-ruokakokeilun aikana olisi hyvä sauma myös arvojen testaamiselle.

Sen tiedän jo entuudestaan, että vehnä ja ruis eivät vatsalleni sovi. Maidon kanssa on vähän niin ja näin.

Kysyn mieheltäni, muistaako hän päivää, jolloin en olisi valitellut turvonnutta vatsaani. Ei hän muista. En muista minäkään. Tämän ruokakokeiluni aikana toivon löytäväni ne viekkaimmat oireiden aiheuttajat, jotta osaisin jatkossa vältellä pahimmat sudenkuopat. Sen tiedän jo entuudestaan, että vehnä ja ruis eivät vatsalleni sovi. Maidon kanssa on vähän niin ja näin. Jäätelökupillinen alkaa elää omaa elämäänsä suolistossani, kahvimaidon vaikutuksia en ole huomannut. Aion kuitenkin vähentää kokeiluni aikana myös maitotuotteiden käyttöä huomattavasti vaikkakaan en ihan heti ole valmis luopumaan raejuustosta kaurapuuron päällä tai maidosta aamukahvini seassa. Laktoosi-intoleranssia minulla ei ole todettu, joten laktoosittomat tuotteet eivät kai ole tarpeen?

Jatkuva korvatulehduskierre yhdistettynä 70- ja 80-lukujen antibioottireseptien kirjoitusintoon ovat ehkä tehneet tehtävänsä minunkin suolistossani.

Minut on lapsena kyllästetty antibiooteilla. Jatkuva korvatulehduskierre yhdistettynä 70- ja 80-lukujen antibioottireseptien kirjoitusintoon ovat ehkä tehneet tehtävänsä minunkin suolistossani. Ainakin jonkinlaisen vaikutuksen uskon niillä monilla kymmenillä kuureilla olleen suolistoni nykytilaan. Vaikka oireeni voivat olla vähäisiä monen muun ärtyvän suolen kanssa kamppailevan oireisiin verrattuna, haluaisin nauttia ruokailuista ja päivistä ilman vatsani tai suolistoni miettimistä. Ja mitä enemmän sitä mietin, sitä enemmän uskon vatsani itsestään ilmoittelevan. Herkkävatsaisten maha kun meinaa reagoida kaikkeen – myös stressiin, väsymykseen ja kaikkeen uuteen.

Vaikka ensimmäinen päivä ei lähtenytkään käyntiin suunnitellusti, ei vatsa pistänyt kovinkaan hanakasti vastaan. Tavallista lievemmät turvotukset, normaalit juoksulenkillä pusikkoon pyrähdykset ja saksanpähkinöiden aiheuttamat kuvotuksen tunteet jäivät päivän ainokaisiksi. Tästä on hyvä jatkaa matkaa kohti uuden oppimista ja hyvinvoivaa vatsaa.

siemennäkkärit pinossa
Siemennäkkäri on helppo tehdä itse. siemennäkkärit pinossa Kuva: Yle, Mira Pelo siemennäkkäri

Rapea siemennäkkäri

1 dl kaurahiutaleita
1 dl maissijauhoja
0,5 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl pinjansiemeniä
2 dl kuumaa vettä
0,5 dl rypsi- tai oliiviöljyä
2 rkl kuivattua nokkosrouhetta (ei välttämätön)
1 tl kuivattua rosmariinia (ei välttämätön)

Sekoita kaikki ainekset yhteen ja levitä näkkäriseos uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa 175 asteessa noin 35–40 minuuttia uunin keskitasossa.

Lue lisää:
Ilmavaivoja, turvonnut vatsa ja mahakipuja – auttaako ruokavalion FODMAP-siivous

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

Kommentit