Hyppää pääsisältöön

Huijauksen psykologia - näin sinua ukotetaan

Kalatiskillä kauppias ojentaa kalaa vaikka ostaja ei ole vielä antanut rahaa.
Kalatiskillä kauppias ojentaa kalaa vaikka ostaja ei ole vielä antanut rahaa. Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen huijaus,Docventures

Älykästäkin ihmistä on mahdollista jymäyttää. Jotta voisi suojautua manipuloinnilta, täytyy ymmärtää oma johdateltavuutensa ja lakata uskomasta liikoja omasta kyvystään tavoittaa vaivatta asioiden ydin.

Selvitäksemme jokapäiväisestä elämästä, me joudumme luottamaan toisiimme hyvinkin paljon. Ilman luottamusta normaalit arjen perustoiminnot sosiaalisissa tilanteissa eivät olisi ylipäätään mahdollisia.

Tietyssä tilanteessa kuka tahansa voi tulla huijatuksi, oli sitten älykäs tai ei. Ihmisen tunteisiin voidaan vedota niin monella tavalla, että älykkyyden tarjoama suoja on aika suhteellinen. Älykkyydestä on hyötyä huijauksen havaitsemisessa, mutta tarvitaan myös kriittistä mielenlaatua ja taipumusta harkintaan, jotta huijatuksi tuleminen olisi paremmin vältettävissä.

Turun yliopiston dosentti ja psykiatri Hannu Lauerma on perehtynyt huijauksen psykologiaan. Lauerman mukaan suojautuakseen manipuloinnilta ihmisen täytyy ymmärtää oma johdateltavuutensa ja lakata uskomasta liikoja omasta kyvystään tavoittaa vaivatta asioiden ydin.

Kaikki lähtee tunteisiin vetoamisesta. Huijari on usein lämminhenkinen, viehättävä ja näennäisesti välittävä. Lahkohuijauksissa tulokkaita odottaa usein oikein rakkauskylpy. Yhtäkkiä ympärillä on paljon ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita sinusta ja arvostavat ajatuksiasi.

1. Luottamuksella pelaaminen

Huijaaminen on helppoa, jos pystytään vetoamaan hyvin voimakkaisiin tunteisiin ja luomaan vahvoja mielikuvia. Esimerkiksi auervaara-tyyppisen parisuhdehuijarin peruskonsteihin kuuluu näennäisesti huijattavan armoille heittäytyminen.

Komea piirroshahmo on laittanut käden toisen piirroshahmon olkapäille.
Komea piirroshahmo on laittanut käden toisen piirroshahmon olkapäille. Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen Docventures,huijaus

Huijari voi kertoa itsestään esim. tekaistun, riipaisevan tarinan tai salaisuuden, jota hän ei ole “koskaan voinut kenellekään kertoa”. Tällä hän pyrkii luottamuksen, yhteyden ja solidaarisuuden tunteen herättämiseen huijattavassa. Huijattava taas avautuu huijarille vastavuoroisesti kertomalla itsestään kiusallisia tai noloja asioita, ehkä jopa jostain teosta, joka voi olla rikos… Ihmiselle on tyypillistä, että tällaisissa asioissa ollaan vastavuoroisia. Olennaista on se, että huijarin kertoma tarina ei ole tosi, toisin kuin huijattavan.

2. Hurmaantumiseen perustuva huijaaminen

Nyrkkisääntönä hurmaantumiseen perustuvassa huijauksessa on, että tarjotaan huijauksen kohteelle jotakin sellaista, mikä häneltä todennäköisimmin itseltään puuttuu.

Piirroshahmo ylistää toisen piirroshahmon tähtisilmiä.
Piirroshahmo ylistää toisen piirroshahmon tähtisilmiä. Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen Docventures,huijaus

Jos esimerkiksi huijattava ei ole erityisen viehättävä tai sharmantti, kehutaan hänen “eläimellistä vetovoimaansa” tai “tavatonta kauneuttaan”. Mikäli huijattava taas ei ole kovin terävän tai oivaltavan ihmisen maineessa, annetaan hänelle tunnustusta sillä saralla tyyliin “olipa hyvä huomio, kas kun en itse tullut tuota ajatelleeksi” tms.

3. Illuusio kiireestä

Huijaukselle edullista on myös se, että luodaan illuusio kiireestä. Huijattava pitää saada uskomaan, että nyt on jokin nopeasti ohimenevä mahdollisuus, johon on pakko tarttua heti.

Televisiossa mainos härvelistä, pukumies soittaa tilatakseen.
Televisiossa mainos härvelistä, pukumies soittaa tilatakseen. Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen Docventures,huijaus

Tätä kiire-illuusiota käytetään esimerkiksi jos halutaan kaupitella uhrille jotakin uutta, epämääräistä ja epäkonventionaalista tuotetta.
“Tämä laite on tehokas apu ylipainoon ja masennukseen.” Mutta tilaisuus saada tämä kyseinen ihmelaite edullisesti on “vain ja ainoastaan tänään”.

Hieman asiaa harkittuaan huijattava voisi päätyä siihen tulokseen, että jos laite oikeasti toimisi, sitä alettaisiin valmistaa massatuotantona, jolloin hinnat laskisivat ja sitä todennäköisesti olisi saatavilla myös myöhemmin… ehkä jopa edullisemmin. Mutta jos illuusio kiireestä saadaan luotua, päätöksenteko vauhdittuu, harkinta-aika supistuu ja huijaus onnistuu helpommin.

4. Suurten lukujen laki

Mitä useampi huijattava, sitä varmemmin joku tarttuu koukkuun.

Nettihuijaukset, nigerialaiskirjeet, lottohuijaukset jne. perustuvat volyymiin. Vaikka kyseessä olisi mitä epäuskottavin nigerialaiskirje, jossa tarjotaan mitä uskomattomampia summia “pientä rahansiirtoapua vastaan”, löytyy aina joku päihtynyt tai epätoivoisessa tilanteessa oleva, jonka harkintakyky pettää kunhan huijauksen levikki on tarpeeksi suuri.

Suru-uutisen saanut henkilö on liikuttunut. Kirjeessä pyydetään lähettämään rahaa.
Suru-uutisen saanut henkilö on liikuttunut. Kirjeessä pyydetään lähettämään rahaa. Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen Docventures,huijaus

Millainen ihminen on huijattavissa?

Älykäskin ihminen on huijattavissa, koska tunteisiin voidaan vedota niin monella tavalla ja esim. tietyissä elämäntilanteissa ihminen voi olla hyvinkin heikko ja harkintakyky voi pettää älykkyydestä huolimatta, Lauerma muistuttaa.

Ihmiset, jotka ovat ovat uudessa elämäntilanteessa tai kriisissä ovat huijauksille alttiita. On voinut tapahtua jokin suuri muutos, joka pakottaa ihmisen hakemaan uutta suuntaa elämälleen. Skenaario voi olla esim. tämä: keski-ikä, uralla elämän lakikorkeus on jo saavutettu, mitään uutta ja parempaa ei ole odotettavissa, ollaan ehkä tyytymättömiä siihen mitä on saavutettu, fyysinen viehätysvoimakin alkaa rapistua, avioero on iskenyt, lapset lentäneet pesästä ja elämä tuntuu tyhjältä ja tarkoituksettomalta.

Myös vieraalle paikkakunnalle yksin opiskelemaan lähtenyt nuori, jonka sosiaaliset rakenteet ovat hatarat tai kontaktit ohuita, on helposti johdateltavissa. Tällaisissa tapauksissa kun kuvioihin astuu sitten joku lahko tai poliittinen liike, joka karismaattisen johtajan avulla tarjoaa jotakin uutta aatetta tai pelastusoppia sisäiseen tyhjyyteen tai sosiaalisten kontaktien ohuuteen, on asetelma valmis. Aina löytyy “joogaguruja” ja “valmentajia”, jotka ovat valmiita käyttämään ihmisiä häikäilemättömästi hyväkseen, niin seksuaalisesti, taloudellisesti kuin sosiaalisestikin.

James Randi
James Randi Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi Docventures

Myös erilaiset mielialahäiriöt voivat tehdä ihmisen alttiiksi huijauksille. Esimerkiksi maanikon ylikorostunut itsetunto voi altistaa uskomaan helpommin vaikkapa nigerialaiskirjeisiin. Maanikko tuntee itsensä usein ylivertaiseksi ihmiseksi ja on altis ottamaan vastaan tämäntyyppisen tarjouksen, koska pitää itsestäänselvänä, että hänen puoleensa käännytään ongelmatilanteissa, onhan hän merkittävä henkilö.

Huijattavien riskiryhmään kuuluvat myös vakavaan sairauteen (esim. syöpään) sairastuneet henkilöt. Kun tilanne on vaikea, kaikki kivet käännetään ja kaikki mahdolliset konstit kokeillaan. Apu otetaan vastaan sieltä mistä sitä tarjotaan, oli kyseessä sitten verkostomarkkinoidut ihmepillerit, vaihtoehtohoidot tai lääketieteelliset keinot. Kun ihminen on epätoivoinen tai joutuu laittamaan toivonsa sattuman varaan, väylä huijaukselle aukeaa.

Suggestion ja manipuloinnin ero?

Huijaamiseen liittyy olennaisena osana huijattavan johdattelu. Halutaan siis manipuloida, eli saada huijattava ihminen käyttäytymään itselle edullisella tavalla. Suggestio taas on laajempi käsite. Se voi olla hyvässä tahdossa annettua rohkaisua kaverille tai se voi olla mitä tahansa muuta. Esimerkiksi kun lääkäri sanoo potilaalle: ”Kyllä tää tästä paranee.” Se on suggestiivista, myönteistä rohkaisua ja kuuluu normaaliin lääkärin ja potilaan väliseen kanssakäymiseen.

Kuitenkin manipuloinnin ja normaalin kohteliaisuuden raja voi olla jossakin määrin häilyvä. Esimerkiksi joillakin poikkeuksellisilla ihmisillä on kuvitelma, että pitää olla suora ja sanoa aina kaikki mitä ajattelee. Tällaista ihmistä pidetään kuitenkin sosiaalisesti kelvottomana, vaikka hän siis puhuisikin totta. “Onpas ruma lapsi” voi olla heittona totta, mutta ristiäisissä lapsen vanhemmille todettuna sosiaalinen itsemurha.

Kohteliaisuus voi olla sukua manipuloinnille siinä mielessä, että sanomalla jotakin kaunista toisesta ihmisestä saa asiat sujumaan paremmin. Mutta milloin se muuttuu sitten pahantahtoiseksi manipuloinniksi? Varmaankin siinä kohtaa, kun pyritään jotenkin erityisesti omaan etuun, eikä ensisijaisesti siihen, että esim. muut eivät loukkaantuisi, Hannu Lauerma pohtii.

Hyvässäkään tarkoituksessa harjoitettua manipulointia ei voi soveltaa pitkään tai laajalti ilman että saa umpikieron ihmisen maineen.
Lauerma kertoo esimerkin työterveyslääkäristä, joka tapasi joskus kannustaa potilaita tupakoinnin lopettamiseeen sanomalla hyvin tietoisena raolleen jääneestä ovesta vieressään istuvalle hoitajalle muka kanden kesken: "Sitä minä vaan en ymmärrä, kuinka niin helkkarin fiksu mies kuin Virtanen vielä viitsii tupakoida."

Tällainen suggerointi menee syvemmälle kuin autoritaarinen kehotus keskustelussa potilaan kanssa, mutta epäsuoraa suggerointia harjoitettaessa kuljetaan silti etiikan horjuvilla rajamailla, toteaa Lauerma.

Viikon leffa, An honest liar, kertoo huijareita elämäntyökseen paljastavasta James "The Amazing" Randista, joka on yhdysvaltalainen skeptikko, taikuri ja pseudotieteen vastustaja. James Randi on vieraillut Suomessa useita kertoja luennoimassa mm. skeptismistä ja kriittisestä ajattelusta. Mutta onko rehellinen taikuri jo lähtökohtaisesti paradoksi?

Rikun ja Tunnan kanssa inhimillisyyden ihmemaassa ja huijauksen ytimessä

Viikon vieraat
Viikon vieraat Docventures

Tiina Sarja
Tekniikan tohtori, tiedeviestinnän maisteri ja vapaa kirjoittaja.
Kirjoittanut: Kuka oikein tietää - kun mielipide haastoi tieteen (Docendo, 2016)

Juha Hurme
Entinen "hullu", Suomen omaperäisimmäksi tituleerattu käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja.
Kirjailijana julkaissut teokset: Volvo Amazon (Otava, 2007), Puupää (Teos, 2009), Hullu (Teos, 2012) sekä Nyljetyt ajatukset (Teos, 2014)

Pete Poskiparta
Mentalisti, taikuri ja skeptikko.
Valittiin Vuoden taikuriksi 2015. Kirjoittanut kirjan Ihmeitä (Tmi Pete Poskiparta, 2010).

Ville Lähde
Filosofi (FT), toimittaja ja tietokirjailija.
Lähde on kirjoittanut mm. luonnonresurssien niukkuudesta, taiteen yhteiskunnallisuudesta, poliittisen toiminnan luonteesta ja retoriikasta.

Ke 28.9.2016 Yle TV2 klo 21 ja To 29.9. Yle Puhe klo 16.

Juttua varten on haastateltu psykiatri Hannu Lauermaa. Hannu Lauerma on Turun yliopiston dosentti ja koko maata palvelevan Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri. Lauerma on kirjoittanut mm. kirjan: Usko, toivo, huijaus - rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin (Duodecim 2007).

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures