Hyppää pääsisältöön

Justin Bieber veti playbackina lähes koko show’n – keikkajärjestäjä: Sopimuksen mukaan artisti tekee, mitä tahtoo

YleX:n haastattelemat belieberit pitivät Bieberin maanantain-keikassa erityisesti akustisista vedoista. Ne olivatkin niitä harvoja kappaleita, joissa artisti lauloi livenä.

Justin Bieber keikalla Oslossa vuonna 2015. // Kuva: EPA / Heiko Junge

Yksi maailman suurimmista musiikkitähdistä saapui kolmen vuoden odotuksen jälkeen Suomeen. Osa faneista jonotti Helsingin Hartwall Arenan edessä jo keikkaa edeltävänä yönä, jotta pääsevät varmasti eturiviin.

Lopulta Justin Bieberin keikka alkoi. Beliebereiden unelmat ja haavekuvat olivat totta: tuossa, parin metrin päässä, oli Justin Bieber. Ilmielävänä.

Ja mitä Bieber teki? Veti näyttävän shown, joka sisälsi laser-valoja, trampoliinin ja pyrotekniikkaa.

Mutta hän jätti laulamatta suurimman osan biiseistään.

Playback-nauhan käyttäminen ei toki ole millään lailla poikkeuksellista. Britney Sperasia on pidetty playback-kuningattarena, ja joistain Beyoncénkin esityksissä on näkynyt, että vaikka artisti ei laula, kaiuttimista kuuluu laulua.

"Mähän voisin kuunnella sitä myös kotona."― Bieber-fani

Bieber oli sentään rehellinen, eikä edes esittänyt laulavansa. Hän roikotti mikrofonia vyötärön tietämillä ja tanssi.

Fanit kiljuivat ja pitivät keikasta, mutta YleX:n haastattelemilla faneilla jäi kuitenkin vähän jotain hampaankoloon. Osaa harmitti se, ettei Bieber edes yrittänyt laulaa, osa taas toivoi, että poppari laulaisi enemmän, koska hänen äänensä on niin upea.

- Ois kiva, kun on rahansa pistänyt ja tullut tänne katsomaan keikkaa [että Bieber laulaisi enemmän]. Mähän voisin kuunnella sitä myös kotona. Vähän on erikoista, fani kommentoi konsertin väliajalla.

Keikan parhaimpana hetkenä fanit pitävät niitä kahta kappaletta, jotka Bieber esitti akustisesti – ja jotka hän lauloi.

- Muuten on aika tanssipainotteista ollut tuo esiintyminen, toinen fani sanoi.

Artisti saa esittää vaikka Punahilkka-näytelmän

Se, millä tavalla Bieber tai kuka tahansa artisti omalla keikallaan esiintyy, on täysin artistin omissa käsissä. Esimerkiksi tapahtumanjärjestäjä ei voi vaikuttaa playbackiin millään tavalla.

- Sopimuksen mukaan artistilla on taiteellinen vapaus tehdä lavalla ihan mitä haluaa. Mehän emme voi sanella, mitä kappaleita hänen tulisi vetää, missä vaatteissa tulisi esiintyä tai mitään muutakaan, Bieberin Areenakeikkaa järjestävän Fullsteamin tiedottaja Johannes Kinnunen sanoo YleX:lle ja jatkaa:

"Artisti päättää aina itse, millaisen esityksen haluaa yleisölleen tarjota."― Johannes Kinnunen, Fullsteamin tiedottaja

- Sopparissa lukee, että artisti toteuttaa lavalla sovitun mittaisen esityksen. Kaikki muu jää artistin harkintaan.

Sopimukset eivät koske Kinnusen mukaan vain Bieberiä, vaan kaikkia artisteja. Se voi parhaimmillaan tai pahimmillaan johtaa varsin outoon esitykseen. Kinnunen kertoo, että esimerkiksi vuonna 1985 Tavastialla piti olla tavallinen Sielun Veljet -yhtyeen keikka, mutta bändi päättikin esittää Punahilkka-näytelmän.

- Sekään ei ole oikeutus lippurahojen palautukselle. Artisti päättää aina itse, millaisen esityksen haluaa yleisölleen tarjota, Kinnunen sanoo.

Bieber esiintyy tänään tiistaina toistamiseen Hartwall Arenalla. Kinnusen tietojen mukaan esitys tulee olemaan hyvin samankaltainen kuin eilen – eli aitoa laulua ei välttämättä kuulla liiemmin tänäänkään.

- Tämä on tietojemme mukaan maailman suurin tällä hetkellä käynnissä oleva kiertue. Tämän kokoluokan juttuja näkee Suomessa harvoin. Suosittelen katsomaan illan konsertin avoimin mielin ilman ennakkoasenteita ja arvioimaan vasta jälkeenpäin, oliko keikka hyvä vai ei, Kinnunen sanoo niille faneille, jotka ovat tulossa katsomaan Bieberiä illan keikalle.

Lue myös:

Saiko Suomi puolivillaisen Bieberin? Maailmalla Purpose-kiertueen tähteä on myös kiitelty laulamisesta

Yleisö söi playback-Bieberin kädestä, vaikkei hän edes teeskennellyt laulavansa itse

Espoolaisella Kiara Nelsonilla on vasta alle 400 Facebook-fania – ensi viikolla hän on lämppäämässä Justin Bieberin keikalla

Justin Bieber tulee toista kertaa Suomeen, ja tällä kertaa supertähden fanittaminen on coolia