Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Villen keittiö 30 minuutissa pääkuva

Kasvisruoat pääosassa intialaisessa diwali-juhlassa

MENU
Dal makhani - Linssimuhennos
Paneer butter masala - Tuorejuustoa butter masala –kastikkeessa
Kuminariisi
Roti & Paratha-leivät
Boondi –raitha
Seviyan - Vermisellijälkiruoka



Dal Makhani - Linssimuhennos
  • 500 g mustia linssejä (Urid dal), liotettuna yön yli
  • 100 g punaisia kidneypapuja, liotettuna yön yli
  • 200 g sipulia
  • ½ kg tuoretta tomaattia
  • kirkastettua voita (ghee)
  • tuoretta vihreää chiliä
  • kurkumajauhetta
  • suolaa
  • tuoretta korianteria

tadka:

  • kirkastettua voita (ghee)
  • juustokuminan siemeniä
  • musta kardemumma (black cardamon pods)
  • muutama neilikka
  • 1 laakerinlehti
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • jauhettu korianteri
  • 8-10 valkosipulin kynttä, soseutettuna
  • 50 g inkivääriä , soseutettuna
  • asafoetida (Suom. hajupihka)
  • 2 pientä sipulia, hienonnettuna
  • chilijauhetta
  • kurkumaa
Intialainen linssimuhennos.
Intialainen linssimuhennos. Kuva: Yle ruokaperinne
Valuta liotetut pavut ja linssit vedestä ja laita painekattilaan. Lisää kirkastettua voita, vihreää chiliä, pilkottuja tomaatteja, kurkumaa ja suolaa. Peitä vedellä ja aseta kansi paikoilleen. Hauduta painekattilassa kunnes linssit ovat kypsiä. Ne ovat valmiita, kun ne menevät helposti lusikalla painaessa murskaksi.

Ota kansi pois ja anna linssien keittyä kasaan vielä vartin verran. Tarkista suolan määrä.

Valmista tällä välin tadka. Kuumenna pannu ja lisää siihen kirkastettua voita. Lisää kuminan siemeniä, mustia kardemumman palkoja, neilikoita ja laakerinlehti ja paahda hetken, kunnes kumina alkaa poksumaan. Lisää hienonnetut sipulit ja inkivääri- ja valkosipulitahna. Kuullota kullanruskeaksi ja lisää tomaattipyre. Sekoita ja mausta korianterijauheella ja chilijauheella. Jatka kuumentamista kunnes öljy nousee seoksen pinnalle.

Kaada tadka linssien sekaan ja sekoita. Tarkista maku. Jos haluat tehdä kermaisen dalin, lisää kerma tässä välissä ja hauduta vielä 5-10 minuuttia.

Koristele valmis Dal Makhani tuoreilla korianterinlehdillä.


Paneer butter masala

  • 1 kg paneerjuustoa tai perinteistä tuorejuustoa
  • 20 cashewpähkinää, liotettuna 3 h ja jauhettuna tahnaksi
  • 5 cm pätkä inkivääriä, kuorittuna ja soseutettuna
  • 5-6 valkosipulin kynttä, murskattuna
  • 5-6 keskikokoista tomaattia, kuutioituna
  • 2 vihreää chiliä ohuina suikaleina (säästä pieni määrä koristeluun)
  • 2,5 cm pätkä inkivääriä kuorittuna ja ohuina suikaleina (säästä pieni määrä koristeluun)
  • 1-2 laakerinlehteä
  • 2 tl kasuri methi –lehtiä (Suom. sarviapilan lehtiä)
  • 1 tl garam masalaa tai tandoori masalaa
  • ½ tl chilijauhetta
  • 3-5 dl vettä
  • tuoretta korianteria koristeluun
  • suolaa ja sokeria
  • 1 rkl rypsiöljyä tai 1-2 rkl kirkastettua voita
Intialainen Paneer butter masala.
Intialainen Paneer butter masala. Kuva: Yle ruokaperinne
Kuumenna öljy tai voi pannussa. Lisää laakerinlehti ja paistele kunnes laakeri alkaa tuoksumaan. Lisää inkivääri –ja valkosipulitahnat ja kuullota niitä keksilämmöllä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää tomaatit ja jatka paistamista, kunnes ne pehmenevät. Lisää chilijauhe ja paista kunnes seos muhentuu ja öljy alkaa erottumaan.

Lisää cashewpähkinätahna ja sekoita hyvin. Paistele kunnes öljy taas erottuu paistoksen reunoille. Lisää vesi ja hauduta miedolla lämmöllä voin 15 minuuttia.

Lisää suikaloidut inkiväärit ja vihreät chilit – muista säästää osa annoksen koristeluun! Mausta kastike suolalla ja sokerilla ja keitä kasaan.

Kuutioi paneer tai kotijuusto ja kääntele tomaattikastikkeen sekaan, keitä 2-3 monuuttia kunnes juusto pehmenee hieman. Murskaa kasuri methi –lehdet kämmenessä ja lisää kastikkeeseen. Mausta garam masalalla ja sekoita. Tarkista maku. Tarjoa korianterin lehdillä koristeltuna.


Riisi

  • 1 kg basmatiriisiä (Qila gold)
  • juustokuminan siemeniä
  • suolaa
  • 2 l vettä
  • rypsiöljyä paistamiseen
Intialaista kuminariisiä.
Intialaista kuminariisiä. Kuva: Yle ruokaperinne
Pese ja liota riisiä 30 minuuttia.

Kuumenna tilkka öljyä padassa. Lisää kuminansiemenet ja paahda kunnes ne alkavat poksumaan. Lisää suolaa ja vettä. Kiehauta vesi, lisää valutettu riisi ja laske lämpöä keskikovalle. Anna riisin porista kunnes kaikki vesi on haihtunut. Tarkista riisin kypsyys ja lisää tarvittaessa vielä tilkka vettä jos riisi on raakaa – eri lajikkeet ja eri kokoiset kattilat vaikuttavat riisin kypsymisaikaan. ja veden määrään.


Roti & Paratha

  • n. 10 dl vehnäjauhoja + lisää kaulimiseen
  • ½ tl suolaa
  • vettä
  • kirkastettua voita (ghee) tai rypsiöjyä
  • ajwain –siemeniä tai kuminansiemeniä
Rothileipää.
Rothileipää. Kuva: Yle ruokaperinne
Lisää jauhoihin sen verran vettä että saat muotoiltua siitä kimmoisan taikinan. Laita taikina jääkaappiin hetkeksi lepäämään.

Rullaa taikina tangoksi ja jaa se palloiksi, kokoa golfpallo tai tennispallo, riippuen siitä minkä kokoisia roteja haluat leipoa. Kauli pallot jauhotetulla työlaudalla 2 mm paksuiksi ja paista kuumalla, kirkastetulla voilla sivellyllä pannulla molemmin puolin.

Kerros-parathat valmistetaan rullaamalla taikinapallo ohueksi levyksi. Sivele sen pinta rypsiöljyllä ja ripottele päälle vehnäjauhoja. Taittele taikinalevy haitarimaisesti 2 cm leveäksi pötköksi. Rullaa taikinapötkö itsensä ympärille napakaksi kiekoksi ja kauli kiekko 2 mm paksuksi levyksi. Paista levy kirkastetulla voilla sivellyllä pannulla molemmin puolin.

Voit halutessasi painella leipiin ajwain-siemeniä ennen paistamista.


Boondi raita

  • 1 litra laktoositonta jogurttia
  • 1-2 dl boondia (intialainen friteerattu vehnäpallero)
  • 2-3 teelusikallista jauhettua juustokuminaa
  • sokeria
  • suolaa
  • tuoretta korianteria
Intialaista raithaa.
Intialaista raithaa. Kuva: Yle ruokaperinne
Paahda juustokuminaa kuivalla pannulla, kunnes se on aromaattista. Sekoita juustokumina, boondi ja ripaus sokeria keskenään. Mausta suolalla ja koristele tuoreella korianterilla.

Saviyan

  • 1 pkt seviyan -vermicelli
  • 100 g mantellijauhetta
  • 100 g mantelilastuja
  • 2,5 dl sokeria
  • 1,5 l vettä
  • vihreää kardemummajauhetta
  • rypsiöljyä
Intialainen vermisellijälkiruoka.
Intialainen vermisellijälkiruoka. Kuva: Yle ruokaperinne
Kuumenna tilkka öljyä korkeareunaisessa pannussa. Lisää vermicelli ja ruskista. Lisää vesi, sokeri ja ripaus kademummajauhetta. Sekoita mantelijauhe seokseen ja keitä kasaan, noin 15 minuuttia sekoitellen aina välillä. Jatka keittämistä hiljaisella lämmöllä, kunnes kaikki neste on haihtunut.

Kaada tarjoiluastiaan ja koristele mantelilastuilla. Tarjoa huoneenlämpöisenä vaniljajäätelön kera.

Reseptin on toimittanut Meri-Tuuli Lindström.

  • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

  • Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

  • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

  • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.