Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Villen keittiö 30 minuutissa pääkuva

Keisarilliset kyljykset aateloivat malesialaisen aterian

MENU
Keitetty kana (Bai Zhan Ji)
Kalanilmarakkokeitto (Fish Maw Soup)
Keisarilliset porsaankyljykset (Pai Gu Wang)
Täytettyä tofua ja munakoisoa (Niang Tou Fu Quie Zi)


Bai Zhan Ji - keitetty kana
1,5-2kg kokonainen kana
1 nippu kevätsipulia
n. 5 cm pätkä tuoretta inkivääriä viipaleina
vettä

Dippikastike:
1 Shalottisipuli
valkosipulia
osterikastiketta
tummaa soijakastiketta
öljyä paistamiseen

Lisäksi:
jäävuorisalaattia

Malesialainen kana
Malesialainen kana Kuva: Yle perinneruoka
Huuhtele kana kylmällä vedellä. Laita inkivääriviipaleet ja kevätsipuli kanan onteloon, laita kana kattilaan ja lisää vettä kunnes se peittyy. Kiehauta ja kuori pintaan nouseva vaahto pois. Alenna lämpöä ja keitä rauhallisella lämmöllä kannen alla 10 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna kanan hautua 15 min. verran tai kunnes liemi on jäähtynyt. Nosta kypsä kana liemestä ja laita se kylmään veteen. Siivilöi ja säästä keitinliemi esimerkiksi kalan ilmarakkokeittoa varten.

Tee dippikastike. Suikaloi valkosipuli ja shalottisipuli. Kuumenna tilkka öljyä pannussa, lisää shalottisipuli ja paahda rapeaksi. Laita valkosipuli tarjoiluvatiin, lisää paahdettu sipuli paistoöljyineen. Mausta osterikastikkeella ja tummalla soijakastikkeella.

Leikkaa kana nahkoineen suupaloiksi ja asettele tarjoiluvadille. Tarjoa dippikastikkeen ja tuoreen jäävuorisalaatin kera.



Fish maw Soup - kalan ilmarakkokeitto
n. 1,5 l kanalientä (reseptistä kokonaisena keitetty kana)
1 kuivattu kalan ilmarakko (liotettuna ja suikaloituna ohuesti)
kuivattuja siitakesieniä liotettuna ja suikaloituna
4 surimitikkua suikaloituna
muutama pala kypsää kanaa, revittynä (kokonaisena keitetystä kanasta)
1 porkkana ohuina tikkuina
2 kananmunaa
maissitärkkelystä sekoitettuna tilkkaan vettä
tuoretta kevätsipulia ja korianteria koristeluun
Malesialainen kalanrakkokeitto.
Malesialainen kalanrakkokeitto. Kuva: Yle ruokaperinne
Kiehauta kanan keittoliemi. Lisää suikaloidut siitakesienet ja porkkanat ja kiehauta uudelleen. Lisää kalan ilmarakot, surimisuikaleet ja kananpalat. Lisää maissitärkkelys ja kananmuna, sekoita ja sammuta levy.

Jaa keitto tarjoilukulhoihin ja koristele yrteillä.



Pai Gu Wang - keisarilliset porsaan kyljykset
400 g porsaan kassleria

Marinadi:
soijakastiketta
maissitärkkelystä
kananmunaa

Kastike:
n. 4 rkl ketsuppia
n. 3 rkl HP-kastiketta
n. 2 tl worcestershire-kastiketta
sokeria
curryjauhetta
vettä

Lisäksi:
rypsiöljyä uppopaistamiseen

Malesialainen keisarillinen kyljys.
Malesialainen keisarillinen kyljys. Kuva: Yle ruokaperinne
Viipaloi kassler pituussuunnassa kahtia ja molemmat palat neljään-viiteen osaan. Nuiji palat ohuiksi ja laita kulhoon. Riko kananmunan rakenne rikki ja lisää possuihin. Mausta possut soijakastikkeella ja lisää kaksi ruokalusikallista maissitärkkelystä. Sekoita ja anna marinoitua hetken.

Kaada wok-pannuun rypsiöljyä noin 3 cm syvyydeltä ja kuumenna höyryäväksi. Friteeraa possut öljyssä muutamassa erässä kypsiksi ja nosta sivuun valumaan keittiöliinalle. Friteeraa possunpalat uudestaan, kunnes ne ovat kullankeltaisia, nosta taas sivuun.

Kaada ylimääräinen öljy wokista, jättäen pari ruokalusikallista. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään, tarkista maku ja lisää tarvittaessa tilkka vettä. Kuumenna wokpannu uudelleen ja lisää kastike. Kiehauta, lisää possut ja kääntele jotta kastike peittää possut hyvin.


Niang tou fu qie zi - Täytettyä tofua ja munakoisoa

n. 300 g porsaan jauhelihaa
n. 100 g raakoja, kuorittuja katkarapuja
2 palaa (á noin 400 g) kiinteää tofua
2 munakoisoa
tuoretta korianteria
valkosipulia
shalottisipulia
kiinalaista fermentoitua paputahnaa
osterikastiketta
sokeria
rypsiöljyä

marinadi:
soijakastiketta
sokeria
kanaliemijauhetta

Malesialaiset täytetyt tofut
Malesialaiset täytetyt tofut Kuva: Yle ruokaperinne
Sekoita jauheliha, hienonnetut katkaravut ja tuore, silputtu korianteri kulhossa. Marinoi soijakastikkeella, sokerilla ja kanaliemijauheella ja laita sivuun maustumaan.

Leikkaa munakoiso n. 2 cm paksuiksi viipaleiksi ja leikkaa kuhunkin viipaleeseen sivusta tasku. Leikkaa tofut vinottain neljäksi kolmioksi ja tee kuhunkin keskelle terävällä pienellä veitsellä tasku. Täytä munakoison ja fofun taskut liha-raputäytteellä.

Kuumenna rypsiöljyä wokissa ja friteeraa tofut ja munakoisot muutama kerrallaan. Nosta sivuun. Hienonna shalottisipuli ja viipaloi valkosipulit, paahda ne wokissa, lisää fermentoitua paputahnaa, osterikadtiketta, sokeria ja vettä ja kiehauta. Tarkista maku. Lisää lopuksi friteeratut munakoisot ja tofut kastikkeeseen ja kääntele, jotta ne peittyvät kastikkeeseen. Tarjoa heti.

Reseptin on toimittanut Meri-Tuuli Lindström

Kommentit
  • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

  • Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

  • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

  • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.