Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Villen keittiö 30 minuutissa pääkuva

Kuivatut kalat ja toukat lukeutuvat sambialaisiin perinneherkkuihin

MENU
Kapenta – Kuivattua kalaa
Ifishimu – Toukkia
Inkoko – Kananpoikaa mausteisessa liemessä
Tonga buntele bemba ifisashi - Kiinankaalia maapähkinäjauheessa
Mbuzi – Hirvenlihapataa
Haudutettuja pavunlehtiä
Nshima – Mannasuurimoita


Kapenta – Kuivattua kalaa

  • kuivattua kapenta kalaa
  • sipulia
  • suolaa
  • rypsiöljyä
Kapenta - kuivattua kalaa
Kapenta - kuivattua kalaa Kuva: Yle ruokaperinne
Liota kalat kuumassa vedessä ja huuhtele. Hienonna sipuli pienenpieneksi. Kuumenna tilkka öljyä pannussa, lisää kalat ja sipuli. Mausta suolalla.

Ifishimu – Toukkia

  • kuivattuja toukkia
  • sipulia
  • rypsiöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
Ifishimu - toukkia
Ifishimu - toukkia Kuva: Yle ruokaperinne
Liota toukkia kuumassa vedessä ja huuhtele ne. Kuumenna öljyä pannussa, lisää madot, sipulit ja paistele rapeaksi. Mausta suolalla.

Inkoko – Kananpoikaa mausteisessa liemessä

  • 1 kokonainen kananpoika
  • palmuöljyä
  • 4 x lihaliemikuutio (pienempiä aasiakaupoista)
  • n. 200 g tuoretta okraa
  • sipulia
  • tomaattipyrettä
  • tomaattia
  • suolaa
  • mustapippuria
  • habanerochiliä
Sambialainen kanaruoka.
Sambialainen kanaruoka. Kuva: Yle ruokaperinne
Leikkaa kana paloiksi ja laita kattilaan. Lisää vettä kunnes kanat peittyvät, heitä perään myös suolaa. Keitä kana pehmeäksi, noin 30 min.

Pilko sipuli ja putsaa okrat. Paloittele okrat. Laita okrat suolalla maustetussa vedessä kattilaan ja lämmitä vesi kiehuvaksi. Kun vesi kiehahtaa, lisää sipulit okran joukkoon. ja keitä 10 minuuttia.

Kun kana on kypsää, kaada vedet kattilasta esim. kattilan kannen avulla ja laita kattila takaisin liedelle – kattilaan saa jäädä pieni tilkka kanan keitinlientä. Lisää kattilaan palmuöljyä ja kuumenna. Lisää mausteita ja paistele kanoihin kaunis ruskistuspinta. Lisää lopuksi tomaatti, tomaattipyre sekä valutetut okrat ja sipulit. Hauduta hetken ja tarjoa.


Tonga buntele bemba ifisashi - Kaalia maapähkinäjauheessa

  • 1 kiinankaali
  • 2 tomaattia
  • sipulia
  • 1 dl suolattomia maapähkinöitä
  • suolaa
  • vettä
Tonga buntele - pinaattia maapähkinäjauheessa
Tonga buntele - pinaattia maapähkinäjauheessa Kuva: Yle ruokaperinne
Jauha pähkinät. Pese kiinankaali ja hienonna. Pilko tomaatit ja sipulit. Yhdistä ainekset korkeareunaisessa pannussa, lisää vettä ja hauduta kypsäksi. Mausta suolalla.

Yleensä tämä ruoka tehdään pinaatista, mutta silloin kun saatavilla ei ole isolehtistä pinaattia, ruoka onnistuu myös mainiosti kiinankaalista.


Pavun lehtiä

  • pavun lehtiä
  • 1-2 tomaattia
  • 1-2 sipulia
  • öljyä
  • suolaa
Pavunlehtiä Sambiasta.
Pavunlehtiä Sambiasta. Kuva: Yle ruokaperinne
Hienonna sipuli ja tomaatti. Ryöppää pavun lehtiä noin 5 min. tai kunnes ne pehmenevät. Siivilöi. Kuumenna tilkka öljyä pannussa ja ruskista sipuli ja tomaatti siinä. Lisää pavun lehdet ja mausta, hauduta noin 5 min.

Mbuzi – Vuohenlihapataa

  • 1 kg hirven lapaa
  • sipulia
  • valkosipulia
  • lihaliemikuutio
  • rypsiöljyä
  • curryjauhetta
  • vihreää chiliä (bird eye)
  • tomaattia
  • tomaattimurskaa
  • tomaattipyrettä
  • mustapippuria
  • suolaa
Mbuzi - hirvenlihapataa
Mbuzi - hirvenlihapataa Kuva: Yle ruokaperinne
Leikkaa hirvenliha muutamaan palaan. Laita lihat pataan ja peitä kokonaan vedellä. Kiehauta vesi, mausta suolalla ja hauduta lihat kypsiksi. Nosta lihat liemestä, mutta säästä keittoliemi.

Kuutioi lihat suupalan kokoisiksi, laita takaisin pataan ja lisää muutama desi lientä. Keitä niin, että kaikki neste haihtuu.

Hienonna sipuli ja valkosipulit. Lisää pataan rypsiöljyä ja ruskista lihat. Lisää mausteet, liemikuutiot, sipulit ja hauduta kunnes sipulit pehmenevät. Lisää tomaattimurskaa, tomaattipyrettä sekä tilkka keitinlientä ja kiehauta. Hauduta niin, että aineksista tulee mehevä ja täyteläinen kastike, lisää tarvittaessa keitinlientä. Mausta suolalla.


Nshima – Mannasuurimoita

  • mannasuurimoita (Rainbow)
  • vettä
Nshima - mannasuurimoita
Nshima - mannasuurimoita Kuva: Yle ruokaperinne
Kiehauta vesi ja lisää mannasuurimot koko ajan sekoittaen. Alenna heti lämpöä ja keitä koko ajan sekoittaen, kunnes mannat ovat kypsyneet ja ne muodostavat kiinteän puuron.

Reseptin on toimittanut Meri-Tuuli Lindström.

  • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

  • Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

  • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

  • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.