Hyppää pääsisältöön

Minkä kotimaisen rap-artistin pitäisi tehdä comeback? Äänestä!

Suomirap on jo niin vanha genre, että useampaankin paluuseen olisi mahdollisuus. Kenen comebackia toivot eniten?

Äänestys on käynnissä 4. lokakuuta asti. // Kuva: YleX

Suomiräpistä tuli pysyvä ilmiö kotimaisessa valtavirrassa 2000-luvun alussa Fintelligensin läpimurron vauhdittamana. Sitä ennenkin oli toki julkaistu kotimaista räppiä, mutta iso nousu valtavirtaan alkoi vasta 2000-luvulla.

Lepakosta stadikalle

Helsingin Lepakossa ryhdyttiin järjestämään 80-luvun puolivälistä lähtien breakdance- ja hip hop -bileitä. Ensimmäisenä levytettynä kotimaisena hip hop -biisinä pidetään General Njassa and the Lost Division -yhtyeen I'm Young, Beautiful and Natural -kappaletta, joka ilmestyi vuonna 1983.

Suomenkielinen rap herätti huomiota 80-luvun lopulla, kun Pääkköset julkaisi debyyttinsä. Ensimmäinen suurempaa suosiota saavuttanut suomirap-yhtye oli Raptori, jonka huumorirap upposi kotimaiseen yleisöön. Kotimaiseen humoristiseen ysäriräppiin on suhtauduttu myöhemmin aika nihkeästi tai naureskellen. Underground halusi pysyä kaukana Raptorin kaltaisista yhtyeistä.

2000-luvun alun räppihuumassa isoille yhtiöille kiinnitettiin kilpaa räppäreitä, kuten Avain (nykyään Asa), Ezkimo, Flegmaatikot, Kapasiteettiyksikkö, Paleface, Seremoniamestari ja Tulenkantajat. Osa näistä artisteista kuuluu edelleen suomiräpin etulinjaan, mutta moni on myös lopettanut.

Tällä hetkellä kotimaisen mainstream-rapin kermaan kuuluvat muun muassa Cheek, Elastinen ja JVG, jotka ovat jo vallanneet jäähallit ja stadionit. Uusia mielenkiintoisia tulokkaita puolestaan ovat muun muassa Töölön Ketterä ja Gettomasa.

Kenen pitäisi tehdä paluu?

Comeback-äänestys

Äänestys päättyy tiistaina 4. lokakuuta.

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.