Hyppää pääsisältöön

Miten hirvikärpäsistä pääsee eroon – lue Akuutin katsojien vinkit

Siivekäs hirvikärpänen sormien välissä.
Siivekäs hirvikärpänen sormien välissä. Kuva: Yle/Risto Salovaara hirvikärpänen,täikärpäset,hirvi,hyönteispuremat ja -pistot

Akuutin omalääkärin vastaanotolla kyseltiin vinkkejä hirvikärpästen häätämiseen ja puremien hoitoon. Akuutin toimitukseen saapui valtava määrä hyviä vinkkejä, jotka olemme keränneet tähän artikkeliin.

Hirvikärpäset ovat taas valitettavan ajankohtaisia, joten hyviä neuvoja kannattaa kokeilla käytännössäkin. Jokainen toki omalla vastuullaan. Akuutin katsojat vinkkaavat, että hirvikärpäsiä voi yrittää pitää loitolla esimerkiksi muurahaishapon ja valkosipulin voimalla. Metsään voi mennä myös varta vasten tehty hirvikärpäspusero päällään, ja onpa eräs luonnossa liikkuja ajellut päänsä kaljuksi päästäkseen eroon hirvikärpäsen puremista. Jos pään ajaminen kaljuksi ei houkuttele, hirvikärpäsen puremiin ehdotetaan hoidoksi erilaisia voiteita ja öljyjä. Allergisia reaktioita voi yrittää lievittää antihistamiinin avulla.

Akuutin katsojien lähettämiä vinkkejä hirvikärpästen häätämiseen ja puremien hoitoon

”Minä etsin ensin muurahaisten pesän ja ärsytän ne kusemaan kämmenilleni, joilla sitten voitelen niskan ja muut paljaat ihon alueet. Se keino auttaa jonkin aikaa. Nuo ötökät eivät tietenkään halua joutua tekemisiin muurahaisten kanssa ja sitähän tuo muurahaishappo (kusen haju) viestittää. Siitä muurahaisten ärsyttämisestä: ei pidä hajottaa pesää. Riittää kun täräyttää pesän lähistöä ja kuljettaa kämmeniään aivan muurahaisten tuntosarvia hipoen. Ne kyllä puolustautuvat jättiläistä kämmeniä vastaan ruiskuttamalla ötököille vastenmielistä happoa.”

”Olen itselleni ja koirilleni käyttänyt punkkien ym. purevien hyönteisten torjuntaan nyt kolmatta kesää valkosipulia huhtikuusta säiden kylmenemiseen saakka. Itse syön joka toinen päivä illalla puolikkaan valkosipulin kynnen raakana, ja koirilleni annan samoin joka toinen päivä kynnen todellakin punkkienkin torjuntaan. 40 kiloa painavalle koiralle puolikas valkkarin kynsi joka toinen päivä, seitsemän kiloiselle mäyräkoiralleni neljäsosa kynttä myös joka toinen päivä. Valkosipulin voi toki sekoittaa vaikka jauhelihaankin, itse laitan koiran nieluun palasen nieltäväksi kuin tabletin.”

”Itse käytän ohutta hirvikärpäspuseroa, jonka saa suljettua veroketjuilla niin, etteivät hirvikärpäset pääse esimerkiksi hiuksiin tai korviin. Pitkät, kevyet housut ja nilkkasukat lahkeitten päälle ja ”eiku marjastamaan". Marjastajan kannattaa hyväksyä lievä näkemishaitta. Viime kesän mustikat on kerätty "hyttysverkkopuserossa". Hirvikärpäset napsahtelivat puseroon, eikä muuta. Autolla ravistelin suojavaatteet pois yksi kerrallaan alkaen nilkkasukista. Yhtään kärpästä ei tullut matkaseuraksi kotiin. Ikävä puoli on, että puseroa ei ole kehitetty erilaisiin tilanteisiin. Koiran ulkoiluttajat, polkujuoksijat, kävelijät, suunnistajat jne. tarvitsevat ehkä kehitellymmän version kuin omani.”

”Liikun mahdottomasti metsissä keräämässä luonnon antimia. Vuosia oli ongelmana hirvikärpästen aiheuttama kuukausia kestävä rupiniska. Neljä vuotta sitten aloitin pään ajelemisen kaljuksi, kun ensimmäinen pöräys tuli. Ei ongelmia enää!”

”Hirvikäpästen aiheuttamiin ongelmiin voisi kokeilla perusrasvaan sekoitettuna pikiöljyä, sen verran että rasvasta tulee vaalean ruskeaa. Pikiöljy/rasvaseos auttaa monenlaisiin iho-ongelmiin.”

”Hirvikärpästen aiheuttamia rupimuodostelmia voi parantaa voitelemalla niitä käsienpuhdistusaineilla tai haavojen desinfiointiaineella noin viikon ajan pari kertaa päivässä.”

”Itse olen käyttänyt teepuuöljyä. Se on auttanut kaikenlaisiin kutinoihin, myös hyttysten aiheuttamiin. Öljy tuhoaa hyvin pöpöjä, olen tuputtanut sitä suoraan pullosta tai laittanut ensin pumpulituppoon ja sillä painanut kutisevaa paukamaa, tarvittaessa useamman kerran.”

”Ennaltaehkäisen hirvikärpäsen pureman aiheuttamat allergiset reaktiot ottamalla yhden antihistamiinitabletin puolisen tuntia ennen altistusta eli jo kotona. Vaikutus kestää muutaman tunnin. Olen testannut vaikutuksen monia kertoja mieheni kanssa. Jos tabletti unohtuu ottamatta, jokaiseen puremakohtaan nousee kutiava paukama.”

”Minun konstini on Japanin piparminttuöljy. Mikään muu ei todellakaan tehoa. Tuo minttuöljy toimii lähes kertakäsittelyllä. Vuosia sitten tuttavani joulun alla valitteli syksystä saakka vaivanneista puremista päässään. Oli kokeillut monet konstit. Laitoin hänelle tuota Japanin piparminttuöljyä ja kas kummaa vaiva häneltäkin hävisi. Tuolloin tätä öljyä ei saanut Suomesta. Ihan varma en ole saako vieläkään, mutta Saksasta sitä kyllä saa.”

”Antihistamiinipilleri eli jokin allergialääke pitää ottaa 1–2 tuntia ennen metsään lähtöä. Jos ottaa muutaman päivän kuuri, minulla lähtee patit pois neljässä päivässä näin. Ilman pillereitä patit kestävät ja märkivät viikkokausia. Jos unohtaa ottaa pillerin ennen metsään menoa, niin pureman jälkeen otettu pilleri ei ole yhtä tehokas kuin ennen otettu. Mutta silloin voi ottaa yhden kyytabletin, se rauhoittaa nopeammin pureman ja hoitoa jatkaa taas antihistamiinilla.”

”Pihkavoide (pihkaa ja rasvaa) ohuesti levitettynä purema-alueelle lievittää nopeasti ja ennalta ehkäisee hirvikärpästen puremia.”

”Olen tehnyt itse pihkavoidetta ja se auttaa puremien kutinaan ja paukamiin ja tulehdukseen.”

”Viime alkusyksyn puremia olen hyvällä menestyksellä saanut kuriin seuraavalla hoito-ohjeella: desinfioin puremakohdat, jonka jälkeen laitan niihin 2–3 kertaa päivässä ihotulehdusten hoitoon tarkoitettua voidetta. Kerran päivässä olen ottanut antihistamiinia kutinan
rauhoittamiseksi. Tällä hoidolla saan päänahan rauhoitettua noin viikossa.”

”Sairaanhoitajan ja omakohtaisella kokemuksella voin suositella pihkasalvaa. Ota vaikka puhtaalla pumpulitikulla ja saat hyvin hiusten allekin ja pysyy putken pää puhtaana. Hankaliahan nämä puremat ovat, mutta metsään vaan on mentävä.”

”Itselläni on auttanut ihan tavallinen aloe vera -geeli.”

”Kortisonihan ei auta millään tavoin, joten kokeilin paiseeseen/akneen määrättyä antibioottiliuosta. Pureman visvominen lakkaa viikossa, kun pureman paraneminen muutoin kestäisi kuukausikaupalla.”

”Olen muutaman vuoden ajan reagoinut melko voimakkaasti hirvikärpästen puremiin ja märkänäpyt ovat vaivanneet pitkään. Olen kahtena edellisenä vuonna kokeillut käsi-ihottumaan saamaani voidetta ja molemmilla kerroilla hoitotulos on ollut hyvä. Puremat ovat rauhoittuneet jo muutamassa päivässä eikä märkärupia juurikaan muodostu. Voide on sekoitettu apteekissa.”

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

Lisää ohjelmasta

Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa.
Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa. Kuva: Mira Pelo / Yle koronavirus,perheet,vanhemmuus
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina Kuva: Tommi Parkkinen/Yle uusperheet,parisuhde,terapiat,Järvenpää,lapset (perheenjäsenet),Itsetuntemus
Kommentit