Hyppää pääsisältöön

Pekka Kuusisto soittaa Anders Hillborgin viulukonserton RSO:n solistina

Pekka Kuusisto
Pekka Kuusisto Kuva: Henrietta Hassinen / Yle Pekka Kuusisto,viulu,klassinen musiikki

Pekka Kuusisto esittää ruotsalaisen Anders Hillborgin ensimmäisen viulukonserton RSO:n solistina 5.-6.10. Musiikkitalossa. Ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla konsertin ohjelmassa on myös Perttu Haapasen orkesteriteos Compulsion Island sekä Beethovenin sinfonia nro 6.

Konsertti 6.10. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Teemalla, Yle Radio 1:ssä ja RSO:n verkkosivuilla yle.fi/rso. Lisäksi se nähdään myös saksalais-ranskalaisella kulttuurikanava ARTElla. Yle Teeman lähetyksen toimittaa Seija Rautio ja vakituisena asiantuntijavieraana on pianisti Jukka Nykänen. Lisäksi vieraiksi saapuvat solisti Pekka Kuusisto, viulisti, säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto sekä Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski ja ylikapellimestari Hannu Lintu.

Anders Hillborgin musiikissa kuuluu sama pohjoinen klangi kuin samaa sukupolvea edustavilla Kaija Saariaholla, Magnus Lindbergillä ja Esa-Pekka Salosella. Säveltäjällä onkin läheiset yhteydet Suomeen – hän oli Hannun Linnun suunnitteleman Suvisoitto-festivaalin nimikkosäveltäjä 2005 ja on toiminut myös Turun filharmonisen orkesterin nimikkosäveltäjänä. Hillborgin monipuoliseen tuotantoon kuuluu oopperaa lukuun ottamatta lähes kaikkea muuta, mutta hänen tärkein välineensä on orkesteri. Ensimmäisen viulukonserttonsa Hillborg sävelsi 1992 ruotsalaiselle viulistille Anna Lindalille. Pekka Kuusisto esittää konserton myös RSO:n kotimaan kiertueella 17.–20.12. Suomussalmella, Kajaanissa, Kuopiossa ja Mikkelissä.

Pekka Kuusisto on tullut tunnetuksi harvinaisen monipuolisena ja avarakatseisena muusikkona, joka on yhtä kotonaan niin viulukonserttojen solistina kuin vaikkapa elektronisen musiikin maailmassa. Vuonna 1995 Pekka Kuusisto voitti ensimmäisenä suomalaisena Jean Sibelius -viulukilpailun ja on sittemmin kiertänyt esiintymässä huippuorkestereiden solistina ympäri maailmaa. Kuluvana vuonna Kuusisto on aloittanut Australian kamariorkesterin taiteellisena johtajana ja minnesotalaisen Saint Paul -kamariorkesterin taiteellisena partnerina.

5.10. klo 19
Keskiviikkosarja 3
6.10. klo 19
Torstaisarja 3

Hannu Lintu, kapellimestari
Pekka Kuusisto, viulu
Perttu Haapanen: Compulsion Island
Anders Hillborg: Viulukonsertto nro 1
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 6 ”Pastoraali”
Liput: 8–32,50 €

  • "Beethoven kehittää jatkuvasti uusia tapoja rikkoa odotuksia"

    Hannu Lintu ja Stephen Hough haastattelussa.

    RSO:n kevätkausi päättyy Beethovenin pianokonserttojen kokonaisesitykseen 22.-23.5. Musiikkitalossa. Konsertit johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja solistina esiintyy Stephen Hough. Lotta Emanuelsson haastatteli Lintua ja Hough'ia ja kysyi mm. miten Beethoven uudisti konserton lajiperinnettä.

  • 24-vuotias Emilia Hoving johtaa RSO:n konsertin Pablo Heras-Casadon tilalla 3.5.

    Konsertin ohjelma ei vaihdu.

    Kapellimestari Pablo Heras-Casado on joutunut sairastumisen takia peruuttamaan esiintymisensä RSO:n konsertissa 3.5. Hänen tilallaan johtaa vain 24-vuotias Emilia Hoving, joka on toiminut kevätkauden RSO:n assistenttikapellimestarina. Konsertin ohjelma ei vaihdu – ohjelmassa on Bernd Alois Zimmermannin Dialoge kahdelle pianolle ja orkesterille sekä Brucknerin 2. sinfonia.