Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Villen keittiö 30 minuutissa pääkuva

Pistaasi kruunaa afgaaniriisin

Menu
Bulani - kasvispiirakat
Lammaspata
Okralisäke
Munakoiso
Afghaaniriisi
Sheer pira - jälkiruoka



Bulani – kasvispiirakat (10:lle)
Täyte:
  • 1/2 purjo
  • 1 punainen paprika
  • 1 valkosipuli, kynnet kuorittuina
  • 1 kesäkurpitsa
  • 2 porkkanaa
  • mustapippuria, chiliä, suolaa

Taikina:

  • n. 1 kg puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 1 pala tuorehiivaa
  • n. 5 dl vettä
  • suolaa
  • Lisäksi:
  • teflonpannu
  • tavallinen kaulin
  • oliiviöljyä paistamiseen
Bulani - kasvispiirakoita.
Bulani - kasvispiirakoita. Kuva: Yle ruokaperinne
Valmista ensin taikina. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita jauhoihin. Lisää ripaus suolaa ja vaivaa taikinaksi. Anna kohota ainakin 30min.

Suikaloi purjo ohuesti. Pilko loput vihannekset pieniksi tikuiksi, yhdistä kulhossa ja mausta mustapippurilla, chilillä ja suolalla.

Pyöritä taikina tangoksi ja jaa noin 10 osaan, anna levätä liinan alla. Kaulitse taikinapallot 3mm paksuisiksi levyiksi. Levitä kasvisseos ohuena levynä taikinalevyn toiselle puolelle ja taita toinen puoli päälle kanneksi, paina sormin tiiviisti yhteen. Paista piiraat yksi kerrallaan molemmin puolin kuumalla pannulla tilkassa oliiviöljyä.


Lammaspata

  • 1 Lampaan luullinen potka, leikattuna luun läpi viiteen osaan
  • 1 sipuli, viipaloituna ohuesti
  • valkosipulia
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • kurkumaa
  • n. 2 dl vettä

Lisäksi:

  • kannellinen pata / painekattila
Afganistanilainen lammaspata.
Afganistanilainen lammaspata. Kuva: Yle ruokaperinne
Ruskista lampaan liha muutamassa erässä tilkassa öljyä ja lisää pataan. Mausta suolalla, kurkumalla ja mustapippurilla. Lisää vesi pataan. Peitä kannella ja hauduta kypsäksi – painekattilassa nestettä haihtuu vähemmän, joten jos käytät tavallista pataa, veden määrää voi joutua lisäämään. Lisää lopussa sipuli ja hauduta vielä 10 min.

Munakoisolisäke
  • 4 Munakoisoa
  • 1 valkosipuli kuorittuna
  • 6 tomaattia
  • suolaa
  • öljyä
Afganistanilainen munakoisolisuke.
Afganistanilainen munakoisolisuke. Kuva: Yle ruokaperinne
Pese munakoiso ja leikkaa se 1,5 cm viipaleiksi. Murskaa valkosipulin kynnet morttelissa. Paista munakoisoviipaleet oliiviöljyssä molemmin puolin ja lisää tomaatit. Lisää valkosipuli, sekoita ja hauduta 5 min. Mausta suolalla.

Okralisäke

  • 500 g tuoretta okraa
  • 4 tomaattia kuutioituina
  • 1 valkosipuli, kynnet kuorittuina
  • 2 sipulia, hienonnettuna
  • mustapippuria
  • suolaa
  • kurkumaa
  • oliiviöljyä
Afganistanilainen okralisäke.
Afganistanilainen okralisäke. Kuva: Yle ruokaperinne
Pese okrat ja leikkaa niistä kannan kuiva pää pois. Murskaa valkosipulin kynnet morttelissa. Kuumenna öljyä pannussa ja pehmennä sipuli siinä. Lisää tomaatit ja murskattu valkosipuli. Mausta mustapippurilla, kurkumalla ja suolalla, lisää kokonaiset okrat sekä tilkka vettä ja hauduta kannen alla 15 min.

Afghaaniriisi

  • 5 dl darboriisiä (pitkäjyväistä riisiä, erikoiskaupoista)
  • 6 broilerin rintafilettä
  • 4 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 1 dl rusinoita
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl jauhettua neilikkaa
  • ½ dl pistaasipähkinöitä
  • ½ dl kuorittuja manteleita
  • suola
  • oliiviöljyä paistamiseen

Lisäksi:

  • iso kattila
  • 4 keittiöpyyhettä tai 2 froteepyyhettä
Afgaaniriisiä.
Afgaaniriisiä. Kuva: Yle ruokaperinne
Laita pähkinät tunniksi likoamaan runsaaseen veteen.

Suikaloi porkkanat hyvin ohuiksi (2 x 2 mm) tikuiksi. Paista pannulla oliiviöljyssä, lisää rusinat sekä valutetut pähkinät. Peitä kannella ja hauduta miedolla lämmöllä 10 min.

Liota riisi haaleassa vedessä 30 min. Siivilöi. Kiehauta reilusti vettä kattilassa ja lisää riisit. Keitä kypsiksi ja siivilöi. Laita isoon kattilaan juustokuminan, kardemumman ja neilikan kera.

Leikkaa riisin kiehuessa kanafileet kahtia. Hienonna sipuli. Kuumenna öljyä pannussa ja paahda broilerin fileet kypsiksi. Nosta sivuun. Lisää pannuun tarvittaessa tilkka öljyä ja paista sipulit miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat paahtuneet tummanruskeiksi. Lisää broilerit pannuun, mausta suolalla ja pippurilla ja lisää pannuun hyvä tilkkanen vettä ja kiehauta maut pannusta. Värjää broilerit lusikoimalla niiden päälle tummaa sipulilientä. Kaada broilerit sekä liemi kattilaan riisien joukkoon. Peitä riisi kannella ja ota napakka ote kattilasta ja sen kannesta ja sekoita kanat riisiin ravistamalla kattilaa ylös alas isoin liikkein. Taittele ja kasaa keittiöpyyhkeet kattilan ja kannen väliin niin että pyyhkeet eivät koske riisiin mutta eivät myöskään tule reunojen yli hellalle. Anna riisin hautua pyyhehunnussa miedolla lämmöllä vielä 10 minuuttia.

Levitä riisi tarjoiluvadille ja sirottele päälle haudutettu porkkana. Tarjoa heti.



Sheer Pira
  • 5 dl sokeria
  • 5 dl vettä
  • 440 g täysirasvaista maitojauhetta
  • 1 rkl jauhettua kardemummaa
  • 1 rkl ruusuvettä
  • 125 g saksanpähkinöitä, hienonnettuna
  • 125 g kuorittuja pistaaseja, hienonnettuna
Afganistanilainen jälkiruoka sheer pila.
Afganistanilainen jälkiruoka sheer pila. Kuva: Yle ruokaperinne
Laita vesi ja sokeri paksupohjaiseen kasariin. Kuumenna seosta hiljalleen hämmentäen, kunnes sokeri liukenee veteen. Keitä siirappia 10-15 minuuttia, kunnes saat paksun, mutta värittömän siirapin.

Sillä välin kun sokeri keittyy, yhdistä maitojauhe, kardemumma, ruusuvesi, saksanpähkinät ja pistaasit. Valuta lämmin siirappi seokseen. Kääntele nuolijalla tai puulusikalla, kunnes seoksesta muodostuu tahmea massa.

Levitä massa vuokaan tasaiseksi levyksi. Voit painella levyn pintaan lisää pähkinöitä tai vaikka kuivattuja hedelmiä koristeeksi. Anna jäähtyä 30 min.

Leikkaa jäähtynyt sheer pira salmiakkiruudun muotoisiksi paloiksi ja tarjoa.

Reseptin on toimittanut Meri-Tuuli Lindström.

Kommentit
  • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

  • Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

  • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

  • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.