Hyppää pääsisältöön

Slush on valonkantaja synkeässä bisnes-Suomessa – seuraavaksi se aikoo pelastaa musiikin

Marraskuussa Slush Music tuo Helsingissä yhteen artisteja, levypomoja ja tuottajia. Tapahtuman loppusaldo on vielä arvoitus.

Slushin valoshow'ta vuodelta 2014. // Kuva: Slush / Sami Heiskanen

Arvaa mikä toimiala kyseessä:

  • _^Uudet keksinnöt ovat tarjonneet kuluttajille uusia palveluita, yleensä digitaalisia sellaisia.$_
  • _^Valitettavasti nämä keksinnöt sitten uhkaavat sitä, miten tällä alalla on perinteisesti tehty rahaa.$_
  • _^Silti alan isot firmat ovat pitkään painaneet päänsä pensaaseen ja pitäneet kynsin hampain kiinni vanhoista tavoista tehdä bisnestä.$_

Helppo vastaus: sehän on melkein mikä tahansa ala 2010-luvulla! Listan kriteerit pätevät ainakin vaatekauppaan, pankkipalveluihin, mediaan, ruokailuun, lomamatkojen varaamiseen ja logistiikkaan.

Tämän listan tunnusmerkit täyttää myös musiikkiala. Ensin nettipiratismi ja viime vuosina Spotify ja muut suoratoistopalvelut ovat pahasti horjuttaneet levymyyntiä ja samalla suurten levy-yhtiöiden ansaintalogiikkaa.

- Jossain vaiheessa digitalisaatio on koettu uhkana, sanoo Kalle Lindroth, joka flunssastaan huolimatta on aiheesta selvästi innoissaan.

- Nyt, kun levy-yhtiöt ovat nähneet, että niiden markkina on lähtenyt kasvuun, ne on sitä mieltä, että hei tää onkin hyvä juttu.

Viime vuosina yhä useampi digin horjuttama ala haluaakin lisätä listaan neljännen kohdan:

  • _^Ala oivaltaa uusien toimintatapojen hyödyt ja löytää uusia tapoja tehdä bisnestä.$_

Neljäs kohta on monelle alalle toivomus tulevaisuudesta eikä vielä tätä päivää. Esimerkiksi Smak-bändistä ja Hakuammuntaa-hitistä tuttu Lindroth kuitenkin uskoo, että musiikkiala on Suomessa valmis avoimesti pohtimaan sitä, miten uudistua.

Siihen tarvitaan kuitenkin avuksi kasvuyritystapahtuma Slushia.

Kaapelitehtaalle 1 500 ammattilaista

Lindroth hurahti Slushiin pari vuotta sitten, kun hän sai tapahtumaan liput vähän sattumalta. Hän meni kuuntelemaan musiikkialan kansainvälisten ammattilaisten puheenvuoroja.

- Tosi kovan tason tyyppejä, entisiä Spotify-jehuja ja muita.

Lindroth kuvailee fiilistään sanoilla mind blowing. Laskevien levymyyntien kanssa tuskailevalta musiikkialalta löytyikin tulevaisuudentekijöitä ja visionäärejä. He puhuivat siitä, miten musiikkia kulutetaan digitaalisten palveluiden ansiosta paljon enemmän kuin ennen ja miten tämä kulutus olisi mahdollista kääntää myös taloudelliseksi hyväksi. CD-levyt eivät enää musiikkialaa auttaisi, mutta esimerkiksi nettipalvelut ja suoratoisto voisivat tehdä musiikkibisneksestä valtavan kasvualan.

Lindroth innostui. Tänä syksynä into ottaa konkreettisen muodon, sillä Slushin ympärillä järjestetään ensimmäistä kertaa oma musiikkialan tapahtuma Slush Music.

- Tällä hetkellä teknologian ja old school music industryn välillä ei ole tarpeeksi hyvää keskusteluyhteyttä, että asioita voitaisiin viedä eteenpäin, Lindroth sanoo.

Siksi Slush Music. Se järjestetään Helsingissä samaan aikaan kuin varsinainen Slush eli marras-joulukuun vaihteessa. Ensimmäisenä päivänä Kaapelitehtaalle kokoontuu noin 1 500 musiikkialan ammattilaista, eikä vain pukumiehiä ja levymoguleita, vaan myös artisteja, biisintekijöitä ja tuottajia. Kaapelitehtaalle on järjestetty alan puhujia ja keskustelutilaisuuksia, joissa visioidaan sitä, millaiseksi musiikkibisnes muuttuu tulevaisuudessa. Lindroth vastaa Slush Musicin ohjelmasta.

Seuraavana päivänä musiikkialan ammattilaiset heitetään Helsingin Messukeskukseen varsinaiseen Slushin päätapahtumaan. Kun he ovat ensin virittäytyneet omassa tapahtumassa yhden päivän ajan uusiin ideoihin ja innovaatioihin, he saavat enemmän Slushin kaltaisesta jättitapahtumasta irti, Lindroth uskoo.

Tuloksia ei vielä tiedetä

Slush Musicillä ei ole hyppysissään mitään Slush-taikasauvaa, jota heilauttamalla 1 500 ammattilaista keksivät tapahtuman päätteeksi valtavan kasan uusia, rahakkaita musiikki-innovaatioita.

- Me tarjoamme musiikkialalle alustan. Musiikki-industry sitten itse oikeastaan rakentaa tapahtuman, Lindroth sanoo.

Kalle Lindroth ja Nicolas Dolenc Slushin toimistolla Helsingissä. // Kuva: Jussi Latvala

Ajatuksena siis on, että kun ihmiset saadaan ajattelemaan uusia toimintatapoja ja kun he tapaavat aivan uusia tyyppejä esimerkiksi start up- ja teknologiamaailmasta, voi musiikkialalle syntyä uutta yhteistyötä ja ideointia. Se taas voi aikanaan johtaa uuteen liiketoimintaan. Samaa ideaa noudattaa myös päätapahtuma Slush: ihmiset kohtaavat ja vaihtavat ajatuksia, mikä voi ajan myötä johtaa yhteistyöhön, rahoitukseen ja liiketoimintaan.

Vaikka kukaan ei vielä tiedä, mitä konkreettista Slush Music voi synnyttää, muusikkona Kalle Lindroth toivoo tulevaisuuden musiikkibisneksestä artisteille selkeämpää: esimerkiksi suoratoistopalveluiden rahallisten korvausten maksamisen ei pitäisi olla mystistä salatiedettä.

- Haluan, ettei enää yhdenkään Pharrellin tai Taylor Swiftin tarvitse kirjoittaa julkisuudessa siitä, että he vetävät musiikkinsa pois. Sen pitäisi olla täysin selvää, että jos teet yhden biisin ja se soi noin monta kertaa, saat siitä näin paljon rahaa. Nykyään kukaan ei tiedä sitä.

Hän myös toivoo monipuolisempaa musiikkialaa, jossa olisi paljon mahdollisuuksia toteuttaa itseään: ainoa tapa breikata isosti ei enää olisi se, että jonkin suuren levy-yhtiön täytyy kiinnostua sinusta. Levy-yhtiöt taas voisivat olla enemmän palveluntuottajia artisteille ja bändeille, eivät enää samalla tavalla suosion portinvartijoita kuin joskus ennen. Tästä muutoksesta on jo paljon merkkejä ilmassa esimerkiksi YouTubesta nousseiden tähtien muodossa.

Mutta miksi Slush on kiinnostunut nimenomaan musiikista niin paljon, että pyhittää sille oman tapahtumansa? Apua uuden toimintakulttuurin luomiseen kaipaisi varmasti moni muukin ala.

Slushin päätapahtuman vastaava tuottaja Nicolas Dolenc sanoo, että Slush haluaa saada mahdollisimman paljon vaikutusta aikaiseksi mahdollisimman nopeasti. Musiikkialan kipuilu digitalisaation ja bisneksen kanssa on Slushille hyvä pähkinä purtavaksi.

- Meillä on jo alusta, meillä on teknologiafirmat läsnä. Jos tuomme musiikkialan sinne, saamme luultavasti aikaiseksi ison vaikutuksen.

Lue myös:

Päivä tulevaisuudessa: Näin arki toimisi, jos Slush-keksinnöt saadaan käyttöön

Slushissa jaettiin ennätyspotti pitchauskilpailussa: 650 000 euroa terveystietojen tallettajalle

Hurmaannuimme prinssi Danielin kuninkaallisesta charmista - YleX vaklasi Slushin kunniavierasta