Hyppää pääsisältöön

Yleisö söi playback-Bieberin kädestä, vaikkei hän edes teeskennellyt laulavansa itse

Justin Bieberin keikka näytti, mitä on fanien ehdoton rakkaus artistia kohtaan.

Justin Bieber Hartwall Arenalla.

Poptähti on suljettu ahtaaseen lasiseen kuutioon, ja sen ulkopuolella tuhannet fanit kiljuvat ja ottavat kuvia.

Näin Justin Bieber avasi keikkansa Helsingin Hartwall Arenalla ja teki heti selväksi, ettei hän aio mitenkään peitellä ahdistustaan maailmanlaajuiseen julkisuuteen. Miksi peittelisikään: Purpose-albumi ja samannimisen kiertue edustavat Bieberiä, joka on jo kerran romahtanut mediapaineen alla.

Keikalla ei nähty Bieberiä, joka olisi löytänyt ratkaisun ongelmalliseen julkisuussuhteeseensa, vaan Bieber, jolle kipuilevan suhteen työstäminen on avoin prosessi. Osittain tästä kipuilusta on syntynyt hänen ehkä paras albuminsa Purpose, jolla melankolinen ex-teinistara pyytämässä anteeksi kuulostaa tyylikkäältä ja kiinnostavalta.

Ahdistus luovana voimana on kuitenkin vaikeampaa kanavoida areenatason poptähteyteen.

Mikrofoni vyötärön tietämillä

Jos jollekulle Bieberin muutos Purpose-kiertueen tähdeksi on epäselvä, kannattaa kuunnella peräkkäin hänen tuoreita biisejään ja My World -aikakauden hittejä.

Bieberin uran alkukauden kappaleet olivat selkeitä, enimmäkseen myönteisiä ja tarttuvia poppiraitoja. Ne upposivat varhaisteini-ikäiseen yleisöön kuin veitsi voihin mutta olivat monesta muusta näkökulmasta aika sietämättömiä.

Justin Bieber Hartwall Arenalla.

Synkeämpi Purpose-Bieber taas houkutteli Hartwall Arenalle paljon niitäkin, jotka eivät olisi muutama vuosi loksauttaneet korviaankaan hänen musiikilleen. YleX:n haastattelemat parikymppiset kertovat, miten Bieberin aikuisempi pop ja esimerkiksi yhteistyö Major Lazerin kanssa on tehnyt hänestä viimeisen vuoden aikana heillekin kiinnostavan artistin.

Helsingissä tuntui kuitenkin selvältä, että Justin Bieber niittää yhä satoa, jonka hän istutti alaikäisenä teini-idolina. Hänen keskeinen fanikuntansa on niin intohimoista, omistautuvaa ja usein hysteeristä, ettei sellaista saada tekemällä Diplon kanssa siistejä rytmejä studiolla. Vaikka Bieberin aikuistumisesta ja cooliutumisesta sekä yleisön monipuolistumisesta on puhuttu paljon, ovat kovimmat belieberit yhä kiihkeän innokkaita teinejä.

He kannustivat idoliaan ja kiljuivat haltioituneina, vaikka Bieber itse esiintyi ison osan keikasta playbackina. Hän ei usein edes yrittänyt esittää, että olisi muka laulanut itse, vaan roikotti mikrofonia jossain vyötärönsä tietämillä tai nosti sen lähelle leukaansa.

Tavallaan se tuntui johdonmukaiselta ja rehelliseltä: tähdellä ei ollut sen suurempaa tarvetta yrittää feikata playback-laulamista, koska fanit rakastivat joka tapauksessa. Erityisesti vanhemmat hitit _Baby, Boyfriend _ja As Long As You Love Me saivat yleisön sekaisin ja areenan desibelitasot kattoon.

Justin Bieber esiintyi Suomessa viimeksi vuonna 2013. // Kuva: Tomi Mikola

Yleisö sai vakavan Bieberin

Bieber itse oli parhaimmillaan, kun suuren maailman show hetkeksi pysähtyi. Hän soitti parin biisin ajan kitaraa sohvalla ja lauloi ihan oikeasti itse. Love Yourselfin aikana mukaan lauluun liittyi koko areena, ei pelkästään kertosäkeeseen vaan koko biisiin. As Long As You Love Me -biisin päätteeksi taas Bieber soitti korokkeella pitkähkön rumpusoolon, jolloin hän tuntui soittavan sydämensä pohjasta.

Muuten Bieber oli lavalla vakava eikä puhutellut kovin paljon yleisöä. Bieber spiikkasi Life Is Worth Living -biisin niin apeasti, että sen myönteinen sanoma alkoi kuulostaa epätoivoiselta mantralta.

Bieberin vakava ja ehkä vähän surumielinen esiintyminen ei ollut mikään rakkauskirje hänen faneilleen. Tätä alleviivasi jo aloitus lasikuutiossakin: suhde faneihin on monimutkainen ja ongelmallinen.

Sen sijaan fanit osoittivat, että heille suhde on aivan yksiselitteinen ja selkeä. Bieber on tähti ja idoli, joka saa fanit kiljumaan, vaikkei edes laulaisi kaikissa biiseissä.

Fanien puolesta keikka Hartwall Arenalla oli liikuttavaa ja ihanaa, fanitusta puhtaimmillaan. Mutta kun DJ huusi mikrofoniin jossain kohtaa keikkaa, että “If you want Justin back on stage, make some noise”, ei voinut olla miettimättä, kuka viihdyttää ja ketä.

Lue myös:

Justin Bieber veti playbackina lähes koko show’n – keikkajärjestäjä: Sopimuksen mukaan artisti tekee, mitä tahtoo 

Espoolaisella Kiara Nelsonilla on vasta alle 400 Facebook-fania – ensi viikolla hän on lämppäämässä Justin Bieberin keikalla

Justin Bieber tulee toista kertaa Suomeen, ja tällä kertaa supertähden fanittaminen on coolia