Hyppää pääsisältöön

Markus Stenz johtaa RSO:n konsertin 14.10.

kapellimestari Markus Stenz
kapellimestari Markus Stenz Kuva: Copyright: Josep Molina, molinavisuals markus stenz

Jukka-Pekka Saraste on joutunut perhesyistä perumaan esiintymisensä RSO:n konsertissa 14.10. Hänen tilallaan johtaa arvostettu saksalainen kapellimestari Markus Stenz. Konsertin ohjelma säilyy ennallaan – Stenzin johdolla kuullaan Brucknerin 5. sinfonia ja Dmitri Šostakovitšin toinen sellokonsertto, jonka solistina esiintyy Marko Ylönen. Myöhäisillan kamarimusiikissa RSO:n muusikot soittavat Šostakovitšin jousikvarteton nro 9. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Markus Stenz on Hollannin radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari, Baltimoren sinfoniaorkesterin päävierailija ja Soulin filharmonikkojen tuleva nimikkokapellimestari. Aiemmin hän on toiminut myös Montepulcianon festivaalin taiteellisena johtajana ja Melbournen sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina.
Stenz opiskeli Kölnissä ja myöhemmin Yhdysvalloissa, Tanglewoodissa Leonard Bernsteinin ja Seiji Ozawan johdolla. Hän on johtanut merkittäviä orkestereita ympäri maailmaa, kuten Berliinin ja Los Angelesin filharmonikkoja, Amsterdamin Concertgebouw -orkesteria, Leipzigin Gewandhaus-orkesteria ja Chicagon sinfoniaorkesteria. Kuluvalla kaudella Stenz johtaa mm. Japanin Yomiuri-sinfoniaorkesteria, Cincinnatin sinfoniaorkesteria, Hallé-orkesteria ja Salzburgin Mozarteum-orkesteria.

Oopperakapellimestarina Stenz debytoi Venetsian La Fenice -oopperassa ja on sittemmin vieraillut mm. Milanon La Scalassa, Englannin kansallisoopperassa, Stuttgartin oopperassa ja Glyndebournen ja Salzburgin festivaaleilla. Kölnissä Stenz on johtanut mm. monia Wagnerin oopperoita, kuten Nibelungin sormus -tetralogian, Lohengrinin, Nürnbergin Mestarilaulajat ja Parsifalin.

Concert Artists Guild -kilpailun voittaja, Pohjoismaisten sellokilpailujen kakkonen sekä Moskovan Tšaikovski-kilpailun ja Turun sellokilpailun finalisti Marko Ylönen on yksi tunnetuimmista suomalaisista sellisteistä ja kamarimuusikoista. Hän on esiintynyt mm. Camerata Salzburgin, Englantilaisen kamariorkesterin ja Prahan kamariorkesterin solistina. Soolokonsertteja hän on soittanut mm. New Yorkin Carnegie Hall’ssa ja Amsterdamin Concertgebouwssa.

Kamarimusiikkia Marko Ylönen soittaa eri kokoonpanoissa kotimaisten muusikoiden lisäksi mm. sellisti Natalia Gutmanin, viulisti Gerhard Schulzin, sellisti Gary Hoffmanin ja pianisti Leif Ove Andsnesin kanssa. Hän on ollut myös Uusi Helsinki -kvartetin jäsen. Lisäksi Ylönen toimii kamarimusiikin professorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Mestarikursseja hän on pitänyt mm. Australiassa, Egyptissä, Yhdysvalloissa ja useissa Euroopan maissa.

14.10. klo 19
Perjantaisarja 3

Markus Stenz, kapellimestari
Marko Ylönen, sello
Dmitri Šostakovitš: Sellokonsertto nro 2
Anton Bruckner: Sinfonia nro 5
Myöhäisillan kamarimusiikki:
Laura Vikman, viulu
Jukka Pohjola, viulu
Riitta-Liisa Ristiluoma, alttoviulu
Marko Ylönen, sello
Dmitri Šostakovitš: Jousikvartetto nro 9
Liput: 8–32,50 €

 • RSO esiintyy Berliinin Filharmoniassa Hannu Linnun johdolla

  Euroopan kiertueen solistina esiintyy Sol Gabetta.

  RSO tekee Euroopan kiertueen ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla 12.–19.3. Orkesteri esiintyy Berliinin Filharmoniassa, Kölnin Filharmoniassa ja Münchenin Gasteigissa. Lisäksi kiertuekonsertteja soitetaan Heidelbergin Frühling-festivaalilla sekä Espanjassa Madridissa ja Zaragozassa.

 • RSO:n käyrätorvisti Jukka Harju esittää Knussenin konserton orkesterin solistina

  Myöhäisillan kamarimusiikissa kuullaan Harjun sävellys.

  RSO:n soolokäyrätorvisti Jukka Harju esiintyy orkesterin solistina 2.3. Musiikkitalossa. Hän soittaa konsertin kapellimestarin Oliver Knussenin säveltämän käyrätorvikonserton. Myös Jukka Harju esittäytyy säveltäjänä, sillä hänen teoksensa Lähtöjä klarinetille, fagotille, sellolle ja lyömäsoittimille kuullaan myöhäisillan kamarimusiikissa sinfoniakonsertin jälkeen.

 • Nuori pianovirtuoosi Benjamin Grosvenor soittaa Chopinin konserton RSO:n solistina

  Ohjelmassa myös Stravinskya ja Lutoslawskia.

  Hämmästyttävää uraa jo varhaisteini-ikäisestä saakka tehnyt Benjamin Grosvenor esiintyy RSO:n solistina 16.-17.2. Musiikkitalossa. Hän tulkitsee Chopinin pianokonserton nro 2. Ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla konsertin ohjelmassa on myös Stravinskyn Symhony in Three Movements ja Lutoslawskin 1. sinfonia. Kummatkin konsertit ovat loppuunmyytyjä.