Hyppää pääsisältöön

Mikael Gabriel räppää salanimellä hämärässä Soundcloud-biisissä – kuka tai mikä on Faktoi?

Faktoi-nimeen tai termiin on voinut törmätä Instagramissa, Soundcloudissa, logona t-paidoissa tai huppareissa ja hokemana keikoilla. Mistä on kyse?

Mikael Gabriel esiintyi Rantalavalla vuoden 2016 Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen

Mikael Gabrielin persoonassa on monta tasoa. Välillä hän on rääväsuu, joka haastaa riitaa kollegojensa kanssa laskelmoidun oloisesti, toisinaan taas herkkä Vain elämää -artisti, joka itkee telkkarissa.

Tänä syksynä Mikael Gabriel näyttelee kahdessa elokuvassa, esiintyy joka perjantai tv:ssä ja julkaisee biisejä tasaiseen tahtiin. Spottarin kärkeä Miklu hallitsee Vain elämää -versioillaan, mutta Soundcloudissa riimejä tiputtelee Faktoi.

Faktoi räppää uudessa Ilmoitusluontoista asiaa -kappaleessaan muun muassa en tehnyt tätä pillun takii ja kuittailee ankarasti kollegoilleen. Faktoi-hokema tarkoittaa myös painavia asioita, joista Miklu haluaa räpätä.

MG on toki aiemminkin julkaissut Soundcloudissa biisejä hetken mielijohteesta, esimerkiksi biiffibiisejä, mutta Faktoi-nimellä tehty uutuusbiisi poikkeaa Mikael Gabrielin virallisista sinkuista paljon.

Faktoi on Mikael Gabrielin alter ego, joka on julkaissut Timo Pieni Huijauksen kanssa Ilmoitusluontoista asiaa -nimisen kappaleen. Biisi on soinut myös YleX:n Uuden musiikin ohjelmissa. Miklun managerin mukaan kyseessä ei ole kuitenkaan Mikael Gabrielin virallinen single.

MG hokee faktoi-sanaa usein myös keikoillaan. Näin kävi esimerkiksi Blockfesteillä, jossa lavalla vieraili Miklun suojatti Kingfish. Räppärit esittivät yhteiskappaleensa Koko kesä. Manageri kertoo YleX:lle, että kyseessä oli kuitenkin vain ja ainoastaan Mikael Gabrielin keikka, eikä Faktoi esiintynyt siellä. Lavalla oli koko ajan siis Miklu.

Vaikuttaisi siltä, että Miklu on rakentamassa itselleen vastaavaa rinnakkaispersoonaa kuin Eminemin Slim Shady on. Toisaalta taas herää kysymys, onko artisti luomassa vain jotain brändiä, jolla tehdä bisnestä. MG ei kuitenkaan pyynnöstä huolimatta halua itse kommentoida asiaa mitenkään.

Vaikuttaa siis siltä, että Faktoi on Mikael Gabrielin alter ego, vaatebrändi, Instagram-tili, hokema ja artistin eniten käyttämä hashtag. Lisäksi managerin mukaan Miklu pitää sanan visuaalisesta ilmeestä.

Kuuntele biisi!