Hyppää pääsisältöön

Saiko Suomi puolivillaisen Bieberin? Maailmalla Purpose-kiertueen tähteä on myös kiitelty laulamisesta

Keikka-arvioiden perusteella Bieberin energiatasot ovat laskeneet, kun maailmanlaajuinen Purpose-kiertue on edennyt.

Justin Bieber Grammy-gaalassa, juuri ennen Purpose-kiertueen alkua. // Kuva: EPA / Paul Buck

Fiilikset Justin Bieberin Helsingin-keikoista ovat olleet kahtiajakautuneita: fanit olivat äärimmäisen innoissaan idolinsa keikasta ja näyttävästä show’sta, mutta monet ovat myös kummastelleet Bieberin apeaa mielialaa ja häpeilemätöntä playback-laulua.

Fanien mukaan Bieberin synkeys oli ymmärrettävää, sillä maanantaina tuli kuluneeksi tasan neljä vuotta siitä, kun Bieberiä innokkaasti fanittanut pikkutyttö kuoli syöpään. Bieber tapasi tytön joitain kuukausia ennen tämän kuolemaa, sillä se oli tämän suurin haave.

Tapaus on tiettävästi koskettanut kanadalaispopparia, ja voi olla, että kuoleman muistopäivä veti mielen matalaksi. Helsingin-keikka ei ollut kuitenkaan ensimmäinen Purpose-kiertueella, jolloin poptähden flegmaattisuutta on kummasteltu.

Bieber esiintyi ennen Helsinkiä Oslon lähellä ja Pariisissa. Pariisin-keikalla fanit kiinnittivät huomiota samoihin asioihin kuin Helsingissäkin: mikrofoni roikkui missä sattui, mutta laulu jatkui ja playback soi. Ranskalaisen Fan2.fr-sivun keikkajutussa harmitellaan myös sitä, miten vähän tähti otti keikalla kontaktia beliebereihin.  Le Figaro -lehden mukaan Chelmsfordissa Bieber olisi sanonut esiintyvänsä krapulassa.

Väsynyt esiintyminen – kuulostaa tutulta!

Purpose-kiertueen ensimmäisiltä keikoilta on kuitenkin kirjoitettu aivan toisenlaisia arvioita. Rolling Stone -lehden mukaan Seattlen keikalla maaliskuussa Bieber nimenomaan ei laulanut playbackinä. Se oli Purpose-kiertueen avauskeikka, ja lehti kehui Bieberin energiaa ja lauluääntä.

Seattlesta show siirtyi Vancouveriin, jossa Bieberin läsnäoloa ja keikan tunnelmaa myös kiiteltiin. Vancouver Sun -lehti kehui, miten Bieber jutteli faneille ja piti hyvää fiilistä yllä, vaikka usein hänen oma laulunsa jäi toiseksi faneille. Tällaista popparia ei Helsingissä nähty.

Kiertueen edetessä arviot ovat kuitenkin muuttuneet kriittisemmiksi. Esimerkiksi toukokuussa torontolaisyleisö kiinnitti huomiota siihen, miten ilottomalta tähti vaikutti ja miten hän ei juuri ollut yhteydessä yleisöön. Torontossa Bieber myös jätti rumpusoolonsa kesken, koska ei päässyt oikeaan tunnelmaan.

Minneapolisissa Yhdysvalloissa ilmestyvä Star Tribune -lehti toivoi keikan jälkeen, että Bieber olisi edes kerran hymyillyt yleisölleen.

Karkeasti ottaen näyttää siltä, että kun Purpose-kiertue on edennyt ja kuljettanut Bieberiä kymmeniin eri kaupunkeihin ympäri maailman, energiatasot ovat laskeneet selvästi. Tähdestä on tullut apaattisen ja väsyneen oloinen, eikä hän ole enää jaksanut olla faneilleen samalla tavalla läsnä kuin kiertueen ensimmäisillä keikoilla.

Bieberin akustisia kitarabiisejä on kehuttu myöhemminkin kiertueella. Niihin hän on ehkä pystynyt kanavoimaan stressiä, josta on vaikeampaa saada kierroksia tanssittaviin pop-biiseihin. Voi toki olla, että Hartwall Arenalla häntä ovat vielä erityisesti painaneet muistot fanin kuolemasta tai jokin flunssantapainen – tiistain keikalla hän aivasteli – mutta yleiskuva ei Helsingissä ollut erilainen kuin kiertueella viime aikoina: Bieber on apaattinen eikä laula kovin paljon itse.

Lue myös:

Justin Bieberiä lämpännyt suomalainen Kiara Nelson: “Kun astuin lavalle, niin stressi oli poissa”

Justin Bieber veti playbackina lähes koko show’n – keikkajärjestäjä: Sopimuksen mukaan artisti tekee, mitä tahtoo

Yleisö söi playback-Bieberin kädestä, vaikkei hän edes teeskennellyt laulavansa itse