Hyppää pääsisältöön

Uusi Tuntematon sotilas on valmis - Marja Hintikka siirsi klassikon synnytyssaliin

Marja Hintikka on tehnyt lyhytelokuvaversion suomalaisesta klassikkoteoksesta, Tuntemattomasta sotilaasta. Versiossa Tuntemattoman ikimuistoiset repliikit on siirretty synnytyssaliin.

– Ihminen on aidoimmillaan kohdatessaan syntymän ja kuoleman, sillä niissä hetkissä kulissit ja sosiaaliset roolit kaatuvat rytisten. Siksi Väinö Linnan klassikkorepliikit sotarintamalta sopivat synnytyssaliin kuin nakutettu. Tämä ei ole rienausta vaan suorastaan kunnianosoitus teokselle, sanoo Hintikka.

Hintikan lyhytelokuvassa hän ja Jenny Lehtinen esittävät synnytyskivuissa ponnistelevia naisia, Heikki Soini puolestaan kätilöä.

– Heikki vastaa elokuvan käsikirjoituksesta ja rakensi sen näiden kaikkien tuntemien repliikkien varaan. Kun sitten eläydyimme synnytystilanteeseen huomasin, että ne sopivat siihen suorastaan uskomattomalla tavalla, kertoo Hintikka.

Heikki Soini
Käsikirjoittaja Heikki Soini näyttelee kätilöä MHL:n uudessa Tuntemattomassa sotilaassa. Heikki Soini Kuva: Yle/Antti Tuunanen marja hintikka live

Moni kuvaa raskautta ja synnytystä naisten armeijaksi. Hintikan mielestä vertaus on ainakin osittain totta.

– Synnytys on monelle elämän suurin fyysinen kokemus ja koettelemus - eritteet lentävät ja suusta pääsee huuto sellaisella volyymilla, ettei siihen ole tiennyt kykenevänsä. Synnytyssairaalassa kaikki ovat rinta rinnan, elämän suurimmassa mullistuskohdassa. Juuri synnyttäneiden naisten välille taas syntyy yhteys ja ystävyys, jollaista ei voi kokea missään muualla. Samantyyppisiä kuvailuita kuulee myös rintamatarinoissa, miettii Hintikka.

Väinö Linnan Tuntemattomasta jo kouluikäisenä vaikuttunut Hintikka ei pelännyt tarttua suureen klassikkoon.

– Tässähän tartutaan myös tabuun. Naisen rooli historiankirjoituksessa ja kotirintamalla on jäänyt varjoon. Arjesta ei tehdä historiankirjoja, kirjoiteta suurteoksia ja tehdä myöhemmin elokuvia. Vaikka naisethan tässä uutta elämää tuottavat ja arjella juhlahetkineen on myös valtava arvo, toteaa Hintikka.

Katso uusi Tuntematon jutun alussa olevasta linkistä.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.