Hyppää pääsisältöön

Uuttukyyhkyt tappelevat pöntöistä!

Uuttukyyhkyn poikanen
Uuttukyyhkyn poikanen Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen Uuttukyyhky

Uuttukyyhky on sepelkyyhkyä paljon vähälukuisempi lintu, joka kärsii pesäkolojen puutteesta. Pula pesäpaikoista voi olla niin kova, että linnut tappelevat pöntöistä esimerkiksi telkkien kanssa. Useimmiten uuttukyyhky häviää tappelun pesäkoloista.

Lintuharrastaja ja rengastaja Eero Haapanen on erikoistunut uuttukyyhkyjen pönttöihin. Hän aloitti pönttöjen ripustamisen Helsingissä, Viikin ja Vanhankaupungin alueella jo 25 vuotta sitten. Eeron ansiosta Helsingin Kuusiluodossa onkin yksi Suomen tiheimmistä uuttukyyhkykolonioista. Siellä pesii jopa kymmenisen kyyhkyparia kahden hehtaarin alueella. Eero myös rengastaa uuttukyyhkyjen poikasia, rengastettuja lintuja on jo kertynyt yli 1200.

Eero Haapanen ja linnunpönttö
Eero Haapanen ja lapsen mentävä linnunpönttö Eero Haapanen ja linnunpönttö Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt

- Osa rengastamastani poikasista on palannut takaisin tänne Kuusiluotoon pesimään, Eero ihastelee. Suurin osa uuttukyyhkyistä talvehtii Länsi-Euroopassa. Kyyhkyt palaavat Suomeen jo varsin aikaisin keväällä, osa jopa helmikuussa.

- Olen saanut paljon rengastushavaintoja Etelä-Ranskasta, sinne kyyhkyt muuttavat täältä Kuusiluodosta, Eero kertoo.

uuttukyyhkyn poikasta rengastetaan
Uuttukyyhkyn poikanen saa renkaan uuttukyyhkyn poikasta rengastetaan Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen Rengastus

Helpota uuttukyyhkyn asuntopulaa ja tee sille pönttö!

Uuttukyyhkykanta väheni dramaattisesti 1960- luvulla, mutta se on onneksi runsastunut 1980-luvulta lähtien. Nykyään lintua ei enää luokitella uhanalaiseksi.

- Uuttukyyhky kärsii tehomaatalouden tuomista muutoksista ja ennen kaikkea kolopuiden puutteesta. Se häviää usein pesäkolokilpailun naakoille ja telkälle, Eero harmittelee.

Varsinkin telkän kanssa uuttukyyhkyllä voi olla dramaattisia tappeluita sopivista pöntöistä. Kyyhky saattaa jopa tehdä pesänsä telkän munien päälle.

Uuttukyyhkyn pöntön mitat
Uuttukyyhkyn pöntöt mitat Uuttukyyhkyn pöntön mitat Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen linnunpöntöt

Uuttukyyhkyn pönttö kannattaa ripustaa pieniin saariin tai metsäsaarekkeisiin peltojen tai rantaniittyjen keskellä. Ne ovat turvallisempia kuin isot metsät, joissa usein elää munia ryösteleviä näätiä. Ripusta pönttö 4-6 metrin korkeuteen. Mieluiten uuttukyyhkyt pesivät lajitovereiden seurassa, pönttöjä kannattaa siis laittaa alueelle useampia.

Pöntöstä saattaa valmistua kaksi poikasta kuukausittain!

Uuttukyyhky on varsin erikoinen pesijä. Se pesii läpi kesän ja saattaa ehtiä pyöräyttää jopa 4 pesuetta. Uuttukyyhky onkin Suomessa ainoa muuttolintulaji, joka pesii näin monta kertaa. Linnut munivat kerrallaan kaksi munaa, joista toisinaan vain yksi poikanen selviytyy. Uudet munat saatetaan munia jo silloin, kun edelliset poikaset ovat vielä pesässä. Pöntöstä valmistuukin parhaassa tapauksessa kuukausittain kaksi poikasta.

Eero Haapanen onkin varsin ylpeä aikaansaamastaan uuttukyyhkysaarekkeesta.

- Vaikka metsä olisi luonnontilaista niin ei täällä olisi näin paljon koloja. Kyllä pöntöillä saa aikaan mahtavia lintutihentymiä, Eero innostuu.

Eero Haapanen valmistelee rengastusta
Eero valmistelee rengastusta Eero Haapanen valmistelee rengastusta Kuva: Yle/Hannamari Luukkanen Rengastus

Lue lisää uuttukyyhkyistä.

 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä