Hyppää pääsisältöön

Ehkä maailman parhaat (iso)vanhemmat

Tainan vanhemmat
Äiti ja iskä. Näitä kahta arjen ja juhlan sankari Taina, Miira ja Jaakko haluavat kiittää koko sydämestään. Tainan vanhemmat SuomiLOVE (Tv),SuomiLOVE

Arjen keskellä läheisten kiittäminen on välillä liian helppo unohtaa. Nyt Taina sisaruksineen haluaa kiittää vanhempiaan – eikä ihme! Tämä SuomiLOVE-tarina saattaa hyvinkin kertoa maailman parhaista vanhemmista.

”Meitä on kolme sisarusta: kaksossiskot Miira ja minä sekä meitä kolme vuotta vanhempi Jaakko-veli. Meidän vanhemmat ovat tukipilareitamme, joille voi aina soittaa, kun tarvitsee apua, neuvoa tai vaan kuuntelijaa. Nyt me haluamme kiittää heitä kaikesta ja kertoa, kuinka tärkeitä, rakkaita ja korvaamattomia he meille ovat.

Vanhempamme ovat olleet naimisissa 35 vuotta ja heillä on kahdeksan lastenlasta. Äiti ja iskä ovat sitä mieltä, että omat lapset ovat pääruoka ja lastenlapset jälkiruoka. Perhe on aina ollut vanhemmillemme ykkösasia. He ovat ihmisinä ja vanhempina sekä isovanhempina niitä, jotka laittavat omat tarpeensa aina sivuun, kun joku meistä tarvitsee apua.

Vanhempiemme perhekeskeisyys näkyy konkreettisina tekoina. Äiti on päiväkodissa töissä ja iskä tekee rakennushommia. Äiti on ottanut vuorotteluvapaata, jotta on voinut olla enemmän lastenlastensa kanssa, iskä sen sijaan ei ottanut työkeikkoja vastaan, kun siskoni rakensi perheineen itselleen taloa. Iskä oli siskon rakennuksilla töissä, hommasi puutavaraa ja oli muutenkin kaikessa apuna.

Eräänä päivänä, kun olin tulossa töistä kotiin, huomasi lapseni, että ukki on terassilla. Huudahdus ihmetytti minua, koska iskän ei pitänyt tuona päivänä meillä olla. Mutta lapsi huomasi oikein: iskä oli rakentanut meille yllätykseksi päivän aikana terassin valokatteen. Iskä tuo meille kaikille talveksi puita ja auttaa kaikissa remonteissa, kirjoittaa lapsille kirjeitä ja lähettää niitä lapsille postissa. Hän keksii omia satuja ja kertoo niitä lastenlapsilleen.”

Perhekuva
Kahdeksan lastenlasta tuottaa melkoisen määrän säpinää, mutta sehän ei isovanhempia haittaa. Perhekuva SuomiLOVE,SuomiLOVE (Tv)

Juhlia juhlitaan, arjessa autetaan

”Äitini muistaa kaikkien kolmen lapsensa, heidän puolisoidensa ja kahdeksan lastenlapsensa syntymäpäivät, nimipäivät ja heidän toisten nimiensä nimipäivät! Äiti herää aamuyöllä leipomaan lasten synttäreille ja nimppareille – ja hakee lelukauppaan kun jollain lapsella on TOISEN nimen nimipäivä. He järjestävät lastenlapsilleen joka vuosi pikkujoulut, ne kestävät koko viikonlopun. Nykyään tosin tarvitsee järjestää pienille, keskikokoisille ja isoille lapsille erikseen omat pikkujoulut.

Juhlat ovat yksi asia, mutta perusarjessakin heistä on korvaamaton apu. Äiti ja iskä kuskaavat lapsia harrastuksiin, hakevat hoidosta ja ovat kaikin tavoin arjessa mukana. Viime vuosina heillä on ollut elämässä ihan liian paljon menetyksiä, suruja ja isoja haasteita. Silti heillä on aina aikaa meille ja meidän perheillemme.

Äiti ja iskä ovatkin esimerkki siitä, miten hyvä suhde kestää ja kantaa vaikeiden aikojen yli. Vastoinkäymiset ovat vain hitsanneet äitiä ja iskää tiiviimmin yhteen. Varsinkin viime vuosina olen huomannut, miten he seisovat todella voimakkaasti toistensa rinnalla. Vaikka totta kai noin vanha aviopari osaa toisilleen kiukutellakin ja sanoa napakasti, jos tarve vaatii.

Liian harvoin tulee sanottua kiitos. Me olemme siskoni kanssa todella herkkiä, itketään ja nauretaan paljon. Sitten sitä ajattelee niinkin hölmösti, että jos vaikka halaan vanhempiani kiitokseksi, niin sehän menee pelkäksi itkemiseksi. Tällä tarinalla me haluamme sanoa vanhemmillemme kiitos: Olette antaneet vanhempina meille hyvät eväät reppuun, ja isovanhempina olette maailman parhaat!”

Lisää ohjelmasta