Hyppää pääsisältöön

Itämerellä kaapatun laivan omistaja: totuutta ei ole kerrottu

Panama-paperit paljastavat Itämerellä kaapatun Arctic Sea -aluksen taustalta veronkiertoa, omituisia laivakauppoja ja piilotetun konserniyhtiön. MOT:n Sveitsissä tavoittama Arctic Sean varustamon omistajan Victor Matvejev sanoo, että totuutta tapahtumista ei koskaan ole kerrottu julkisuuteen.

Joukko miehiä otti haltuunsa suomalaisen yhtiön liikennöimän Arctic Sea-aluksen Itämerellä vuonna 2009.

Reilu kolme viikkoa myöhemmin Venäjän laivasto hyökkäsi laivalle Afrikan edustalla, ja pidätti virolaisia ja latvialaisia miehiä. Heidät tuomittiin useiden vuosien vankeusrangaistuksiin Venäjällä.

Pietarsaaresta liikkeelle lähteneen ja suomalaista puutavaraa kuljettaneen laivan katoamista heinäkuussa 2009 seurattiin tiiviisti viikkojen ajan. Useissa lehdissä väitettiin nimettömiin tiedustelulähteisiin vedoten, että laivaa olisi käytetty asemateriaalin salakuljetukseen.

Kansainvälisestä tutkinnasta huolimatta laivakaappauksen todelliset tekijät ja syyt eivät ole koskaan täysin selvinneet. Tutkintaa johti Suomen keskusrikospoliisi (KRP).

Venäjä on syyttänyt tapahtumien organisoinnista virolaista poliitikkoa ja maan entistä turvallisuusjohtajaa Eerik-Niiles Krossia.

”Luulen, että minun osuuteni oli venäläisille kuin kirsikka kakun päällä”. Kross sanoo Tallinnassa MOT:n haastattelussa, että hänen nimensä nousi esiin vasta myöhemmin kun selvisi, että hän tunsi pääkaapparin.

”Uskon, että jutulla ei ollut alun perin mitään tekemistä minun kanssani. Kaapparijoukon takana oli luultavasti joko epämääräisiä liikemiehiä tai jopa Venäjän viranomaisia, kuka tietää”, Kross sanoo.

Kaapatun aluksen suomalaisen varustamon omistaja ja toimitusjohtaja asuu nykyään Sveitsissä. Toimitusjohtaja Victor Matvejev kieltäytyy edelleen paljastamasta tietojaan kaappauksesta. Hän sanoo MOT:lle, että on antanut sanansa, että ei kerro kaikkea tietämäänsä julkisuuteen.

Panama-paperit tuovat myös lisävalaistusta jutun tutkintaan, jota haittasivat kansainvälisen yhteistyön vaikeudet. Venäjä päästi Suomen poliisin kuulustelemaan laivalta pidätettyjä epäiltyjä vain lyhyesti, ja tutkinnan toinen haara juuttui vuosiksi Sveitsin oikeuslaitokseen.

Yle TV1 maanantai 3.10. klo 20
MOT: Arctic Sea -laivan salatut taustat
Toimittaja Kirsi Skön

Muokattu: vaihdettu katsottavaksi trailerin tilalle koko ohjelma. 6.10.2016 MK

Kommentit