Hyppää pääsisältöön

Kuukarhuja, parasta liimaa ja muistoja kesästä. Avaruusromua 2.10.2016

viidakko, riippusilta
viidakko, riippusilta Kuva: Yle viidakko

Aasiassa uskotaan yleisesti, että Aasian mustakarhun sappineste on ihmelääke, että se parantaa monenlaisia vaivoja.

Aasian mustakarhu, joka tunnetaan myös nimillä kauluskarhu ja sepelkarhu, elää Keski- ja Kaakkois-Aasiassa ja Kaukoidässä. Se on täysikasvuisena noin 180 senttimetriä pitkä ja painaa noin 150 kiloa. Luonnossa Aasian mustakarhut syövät hedelmiä, hunajaa sekä hyönteisiä ja muita pikkueläimiä.

Aasiassa näitä karhuja pyydystetään ja vangitaan, ja niiltä otetaan jatkuvasti sappinestettä, josta tehdään erilaisia ihmelääkkeitä. Tämä johtaa lopulta vankeudessa elävän karhun kuolemaan. Ja vaikka karhut päästettäisiinkin vapauteen, niitä ei kuitenkaan voida enää palauttaa luontoon. Niinpä erilaiset eläinsuojelujärjestöt ovat perustaneet erityisiä karhutarhoja, joissa vankeudesta pelastetut karhut voivat elää vapaasti ja lajitovereidensa kanssa.

Italialaiset elokuvatekijät Nadia Zanellato and Andrea Daddi kävivät Vietnamissa sikäläisessa karhujen pelastustarhassa ja tekivät siitä dokumenttielokuvan nimeltä Moonbears on Planet Earth. Musiikin tuohon dokumenttielokuvaan teki Esa Ruoho eli Lackluster.

Tomutonttu on tamperelaisen Jan Anderzénin musiikillinen alter ego. Hänen musiikkiaan on aiemmin kuunneltu Avaruusromussa Muu ry:n julkaisemilta Muu for Ears -kokoelmilta, ja hän on myös käynyt esittämässä sitä ympäri maailmaa monissa taidekeskuksissa, festivaaleilla ja kiertueilla. Nyt kaksi amerikkalaista levymerkkiä on julkaissut kaksi albumillista hänen uutta musiikkiaan. Toinen julkaisuista on nimeltään Kevätjuhla, ja sillä on musiikkia kahdesta Jan Anderzenin näyttelystä.

Toinen Tomutontun albumeista on Trarat, ja sen materiaali on peräisin Anderzenin tilausteoksesta, jonka hän valmisti Tampere Biennaleen keväällä 2016.

Ilkka Ruskosammal ja Janne Kalewi Uusiniemi esiintyvät nimellä Kalantov, ja tekevät yhdessä musiikkia, joka pakenee helppoja määrittelyjä. Netissä tulevat vastaan sanat do it yourself ja lo-fi, ja netissä on kaksikon itsensä antama kuvaus musiikista: Täyskaahauksella niin lujaa kuin lähtee kaikella mikä liikkuu jollain lailla kulkee miten vain milloin vain pitäähän päästä minne vain kaikkialle pinnan alle ja ilmaan ylös sekä eteenpäin koska haluaa ja saa, mitä jäikään taakse?

Ilkka Ruskosammal on julkaissut netissä myös soolotuotantoaan. Esitys kesältä 2016 on nimeltään Puunhakkaajan talossa ja tekijät itse kertoo, että se on tarina heräämisestä tuntemattomassa paikassa, jossa jokin liikkuu ja jotain tapahtuu ympärillä.

Kolmikko nimeltä Musti luottaa sekä luontoäänityksiin että improvisaatioon. Mustin kasettijulkaisulla III on kaksi pitkää esitystä. Kesämetsä on peräisin jostakin perin suomalaisesta tunnelmasta: synkästä ja myrskyisestä yöstä järvimaisemassa. Mukana on myös ääniä elokuisesta metsästä.

Oudoissa maisemissa liikkuu myös perinnemusiikin iloinen kummajainen The World Mänkeri Orchestra, jonka vieraana on Polaire -albumilla saksofonisti Jone Takamäki.

Jone Takamäen kaksi albumia (Jone Takamäki ja Jone Takamäki Trion Universal Mind) vaikuttivat minuun syvästi 1980-luvulla.

AVARUUSROMUA 2.10.2016 - OHJELMAN MUSIIKKI:
VERDE: Kryssata (Otto)
ESA RUOHO aka LACKLUSTER: Sof Llb (Moonbears on Planet Earth OST)
ESA RUOHO aka LACKLUSTER: Iwontreachout (Moonbears on Planet Earth OST)
TOMUTONTTU: Operaatio satamassa (Kevätjuhla)
TOMUTONTTU: Tähtien takku (Kevätjuhla)
TOMUTONTTU: Parasta liimaa temppelin kokoamiseen (Trarat)
KALANTOV: 1. luokassa autiomaahan (nettijulkaisu)
ILKKA RUSKOSAMMAL: Puunhakkaajan talossa (nettijulkaisu)
MUSTI: Kesämetsä - osa - (III)
KEIJO VIRTANEN: After they have disappeared behind the shadow of your invisible star (demo)
THE WORLD MÄNKERI ORCHESTRA featuring JONE TAKAMÄKI: Polaire - osa - (Polaire)