Hyppää pääsisältöön

Mitä tehdä, kun näkee exän uuden kanssa tai tulee ahdistava ikävä? Ensitreffit alttarilla -terapeutti Elina Tanskanen vastaa erokysymyksiin

</3

Ole armollinen itsellesi erotilanteessa. // Kuva: Tuuli Laukkanen/YleX

Lähiaikoina otsikoissa on ollut monta julkkiseroa, jotka ovat koskettaneet syvästi myös faneja, tuoreimpana Paula Vesalan ja Lauri Ylösen avioero, josta uutisoitiin tänään 29. syyskuuta. Tätä ennen etenkin somessa reagoitiin voimakkaasti Brangelinan eli Angelina Jolien ja Brad Pittin eroon. Myös Uniikin ja Eevi Teittisen ero on monilla tuoreessa muistissa.

Monet fanit peilaavat julkkiseroja myös omaan elämäänsä. Miten kiperistä erotilanteista voi sitten selvitä ja miten omaa itseä kannattaa kuunnella?

_Ensitreffit alttarilla -_ohjelmastakin tuttu terapeutti Elina Tanskanen kertoo YleX:n pyynnöstä käytännön vinkkejä eroon.

Miten selvitä ensimmäisestä päivästä, kun eropäätös on tehty?

Ole armollinen, juttele, tee kivoja juttuja, varo ylibookkaamasta elämää.

- Etenkin jos takana on pitkä suhde, eikä päätös ole ollut helppo, kannattaa olla hyvin armollinen itseään kohtaan. Edessä on uusi elämänvaihe ja on ymmärrettävää, että tunteet voivat mennä melkoista vuoristorataa.

- Monesti ihmisiä pelottaa tulevaisuus ihan hirmuisesti ja oletettavasti päätetty suhteessa on ollut hyviäkin asioita, joten niitäkin saattaa tulla muisteltua. Kliseisesti sanoisin, ettei kannata jäädä tunnemyrskynsä kanssa yksin. Jos pystyy juttelemaan läheisten, tukea antavien ihmisen kanssa, se monesti auttaa. Samaten jos pystyy tekemään jotain, mistä tietää, että itselle tulee parempi olo, niin sitäkin kannattaa tietenkin tehdä.

- Yksi mitä on hyvä varoa on se, ettei täytä elämäänsä niin tukkoon, ettei jää aikaa tunnustella sitä, mitä itselle kuuluu, kun kerta on uuden edessä.

Entä siitä tilanteesta, kun ensimmäistä kertaa tulee niin kauhea ikävä toista, että haluaa soittaa ja palata yhteen, vaikka tietää, ettei siinä ole järkeä?

Suunnittele ennakkoon, tutki tunteitasi.

- Monesti heikkona hetkenä tosiaan voi tulla se olo, että ottaa yhteyttä - se on ymmärrettävää, mutta tekee hallaa eroprosessille. En sano, ettei exän kanssa voi olla yhteydessä, mutta alkuun voi olla hyvä ottaa etäisyyttä.

- Heikkoja hetkiä varten on hyvä tehdä hyvänä hetkenä joku suunnitelma: kelle muulle voi soittaa, onko jotain mitä voi tehdä esimerkiksi lähteä kävelylle, leffaan, joogaan - mitä vain, mikä saa ajatukset uusille urille. Yksi hyvä tapa on kirjoittaa päiväkirjaa tai kirjeitä exälle, joita ei kuitenkaan lähetä. ”Kauheaan ikävään” sekoittuvat hyvät muistot ja pelko tulevasta.

- Toisaalta on tilanteita, joissa sitä ”kauheaa ikävää” pitää kuunnella. En tuomitse kaikkia on-off -suhteita: on niitäkin, jotka jäävät onnellisesti on-tilaan sen jälkeen, kun ollaan syystä tai toisesta palattu yhteen ja erottu ja siten opittu. Tässäkin kohtaa itsetuntemus ja rehellisyys ovat avaimia - kumpuaako tunteet pelosta vai rakkaudesta?

Miten erosta kannattaa kertoa lähipiirille? Kannattaako siitä kertoa somessa? Miten?

Kuuntele itseäsi, varaudu kommentteihin.

- Toiset ovat avoimempi kuin toiset, jolloin on ihan ok ikään kuin tiedottaa kaikille kerralla ja voi tuntua hyvältä se tuki, mitä vaikka somessa saa - toisaalta tässä on se riski, että voi kuulla ikäviäkin kommentteja ja tulee itse oksentaneeksi julkisesti sellaista, mitä ei ehkä olekaan halunnut tuoda julki.

- Toiset taas haluavat prosessoida asioitaan niin, etteivät kerro juuri kellekään. Se, että joutuu kertomaan, tuntuu tosi ikävältä, eikä halua keskustella aiheesta, koska sen käsittely on vielä kesken päässä. Tässä taas on se puoli, että kannatan toki puhumista ja se, että vähän jopa joutuu jollekin luotettavalle ihmiselle avautumaan, voikin tuntua yllättävän hyvältä. Olennainen kysymys on se, mikä toimintatapa auttaa sinua itseäsi tässä kohtaa.

Mitä kannattaa sanoa kaverille, joka on juuri eronnut?

Olet rakas, voinko auttaa?

- Kun läheinen ihminen on kovassa paikassa elämässään, moni toivoo, että olisi jotkut taikasanat, jotka veisivät kivun ja epätietoisuuden pois, mutta niitä ei valitettavasti ole. Toki voi sanoa, että olet rakas ja minulle tärkeä, kerro, jos voin olla jotenkin avuksi.

- Moni kaipaa ennen kaikkea kuuntelevia korvia, eikä puhuvaa päätä. On hyvä muistaa, että jos ihminen on kriisissä, niin voi mennä hetki, ennen kuin hän saa suunnattua katseensa eteenpäin. Ei siis kannata hämmentyä, jos ulkopuolisesta tuntuu, että kaveri puhuu jatkuvasti samoista teemoista, se kuuluu asiaan ja vasta tilanteen pitkittyessä siihen kannattaa puuttua. 

Miten kannattaa reagoida, kun näkee exän ensimmäistä kertaa uuden kumppanin kanssa?

Jälkireflektio on tärkeä!

- Jokainen reagoi yksilöllisesti: yksi voi olla onnellinen exänsä puolesta ja toinen taas huomaa olevansa todella mustasukkainen ja kolmas jotain ihan muuta. Toki voi etukäteen pohtia, miten suhtautuu, mutta ehkä se jälkireflektio on vielä tärkempi: miksi reagoin niin kuin reagoin, mitä se minulle kertoo. Jos huomaa, että itsellä on syystä tai toisesta huono olo, sille kannattaa toki tehdä jotain, voi olla, että on luullut päässeensä yli mutta ei olekaan ja ero vaatii vielä työstämistä.

Tanskanen korostaa ennen kaikkea, että itseä kohtaan kannattaa olla armollinen ja kipeistä asioista olisi hyvä puhua läheisen ihmisen kanssa, vaikka se voi tuntua vaikealta.

Lue myös:

Miksi Jennifer Aniston -meemeistä tuli Brangelinan avioeron symboli? Sometutkija vastaa

Uniikin ikimuistoinen Blockfest-keikka nyt Areenassa – ja tosiaan, tässä nähdään myös se kosinta