Hyppää pääsisältöön

Atria vei bloggaajat katsomaan, miten broilereita teurastetaan – nyt he kertovat, miksi se oli hyvä juttu

WTD-Nata ja Emmi Nuorgam tunnistavat oman vastuunsa mielipidevaikuttajina, mutta eivät niele kaikkea kritiikkiä.

Kuvan tipu ei liity tapaukseen. // Kuva: Yle

Saako bloggaaja puhua broilerista?

Outo kysymys, mutta relevantti nyt, kun Atrian sisältömarkkinointi kuohuttaa. Kerrataan:

Atria kutsui joukon suomalaisia bloggaajia vierailemaan broileritilalla ja teurastamolla. Vierailun jälkeen bloggaajat kirjoittivat kokemuksistaan. Ja Atria maksoi tästä heille korvauksen, kuten sisältömarkkinoinnissa usein tehdään.

Bloggaajat kertoivat omista tuntemuksistaan ja referoivat, mitä olivat tilalla oppineet. Esimerkiksi, että broileri elää vain n. 35 päivää ja poikasvaiheessa sairastuneet yksilöt tapetaan taittamalla niiltä käsin niskat nurin. Mutta myös esimerkiksi sen, miltä kanojen näkeminen lattiakanalassa ja teurastamon koukuissa tuntuu. Sen, että kyseinen tila vaikutti perustaviksen silmiin puhtaalta ja että Suomessa kanoilla on lain vaatimuksen mukaan hieman enemmän elintilaa kuin tovereillaan muualla Euroopassa.

Kaikkia nämä omakohtaiset kirjoitukset eivät vakuuttaneet.

Nuorgam kertoo myös saaneensa verisiä kanakuvia inboksiinsa.

Esimerkiksi Emmi Nuorgamin ja Natalia Tolmatsovan blogit täyttyivät kritiikillä siitä, että bloggaajat ovat ostaneet Atrian markkinointipuheet, eivät tiedä faktoja broilerinkasvatuksesta ja "viherpesevät" eettisesti arveluttavaa toimintaa.

Nuorgam kertoo myös saaneensa verisiä kanakuvia inboksiinsa.

Vihaisten kommenttien joukossa oli myös aiheellista keskustelua ja komppaavia hehkutuksia. Tekstit aiheuttivat jatkojuttuja somessa ja verkossa.

Nyt, pari päivää kohun syttymisen jälkeen, omalla nimellään blogia pitävä Nuorgam on ymmällään.

- En odottanut tätä. Kirjoitin ensiijaisesti omille lukijoilleni, jotka ovat aika samanlaisia kuin minä: sekasyöjiä, jotka pyrkivät lisäämään kasvisten ja kasviproteiinin käyttöä. Mä halusin esitellä sitä, miten ne kanat elävät, miten ne tapetaan ja mitä sitten tapahtuu. Me ollaan kummasti vieraannuttu siitä todellisuudesta, joten mä halusin keskustella siitä. Tiedättekö, mistä teidän ruoka tulee ja missä ne eläimet elävät, Nuorgam sanoo.

White Trash Disease -blogin Tolmatsova sen sijaan osasi odottaa kohua jo, kun suostui Atrian yhteistyöehdotukseen.

- Kyllä mä tiesin, että kommenttiboksissa tulee myrskyämään tämän yhteydessä. Varoitin asiasta myös Atriaa, että haluavatko todella lähteä tähän mukaan. Kommenttien määrä sen sijaan yllätti, koska lukijani tietävät, että syön lihaa ja kanaa. Eikö sitä pitäisi arvostella sitten koko ajan, Tolmatsova sanoo ja jatkaa:

- Lukijani ovat kyllä tiedostavia ja hyvin perillä asioista. Multa pyydetään jatkuvasti kasvis- ja vegaanireseptejä lisää. Väitän, että tästä tuli kohu nyt ajankohdan takia. Kasvisruoka on nouseva trendi ja in, joten lihasta kirjoittaminen herättää huomiota.

Ehkä niin. Lisäksi bloggaajien rooli julkisessa keskustelussa on vielä tuore – eikä täysin selvä.

Bloggaajia eivät sido esimerkiksi journalistin ohjeet eli esimerkiksi oikeus ja velvollisuus torjua painostus ja houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä ei koske heitä. Periaatteessa bloggaajat ovat tavallisia kansalaisia, joilla on oikeus mielipiteeseen siinä missä muillakin. Markkinointiyhteistyöt täytyy nykyään blogeissa kuitenkin merkitä selvästi. Esimerkiksi kaikista Atria-postauksista löytyy teksti "yhteistyössä Atrian kanssa".

Silti heille usein asetellaan vastuun viittaa, minkä Nuorgam ymmärtää hyvin:

- Mä olen julkinen toimija ja tiedän jossain määrin olevani mielipidevaikuttaja. Se on toisaalta juuri se syy, miksi halusin lähteä Atrian tilalle. Mä ymmärtäisin kritiikin paremmin, jos mun teksti olisi julkaistu Hesarissa tai Aamulehdessä, silloin mä olisin ehdottomasti samaa mieltä. Mutta mä en koe olevani samanlainen toimija kuin ne, mun blogi on mun ja mä voin sanoa siellä, mitä mä haluan. Mä voin kirjoittaa siellä pelkästään, miltä musta tuntuu.

No, mitä nyt sitten? Nähdäänkö bloggaajat tulevaisuudessakin teurastamolla?

Todennäköisesti.

- Mä itse ehdotin Atrialle, et mielelläni lähden seuraavaksi vaikka sikalaan ja nautateurastamoon. Eikä välttämättä vain Atrian, vaan kenen tahansa. Mua kiinnostaa, miltä siellä oikeesti näyttää, Tolmatsova sanoo.

Nuorgamin mielestä yhteiskunnallista keskustelua – myös ruuasta ja sen tuotannosta – pitää käydä myös blogeissa.

- Itseasiassa eräs maitotila ja lehmätila on ollut jo yhteydessä, he on olleet silleen et "Hei tervetuloa". Se on mielettömän hienoa, ja aion tarttua niihin tilaisuuksiin.

Lue lisää:

Emmi Nuorgam: Vierailu broilertilalla pakotti luopumaan ehdottomuudesta

White Trash Disease: Tutustuminen broileritilaan ja teurastamoon

Häiriköt / Voima.fi: Lihan kriisi ja median kriisi