Hyppää pääsisältöön

Iiris ja viettelykset - kuuntele koko sarja!

Iiris ja viettelykset -kuunnelmasarjan näyttelijät
Iiris ja viettelykset -kuunnelmasarjan näyttelijät Kuva: Yle iiiris ja viettelykset

Iiris ja viettelykset -kuunnelmasarja on kuunneltavissa kokonaisuudessaan Yle Areenassa 10.10.2016 asti. Sarjan pääkolmikko eli näyttelijät Minttu Mustakallio, Ria Kataja ja Mikko Reitala muistelevat 20-osaista reissuaan.

Iiris eli näyttelijä Minttu Mustakallio:

Iiris ja viettelykset -kuunnelmasarjan tekijänä minulle mukavinta oli valmis, ehyt ja hauska teksti, jota oli helppoa lähteä työstämään. Pirjo Toikan dialogi on niin tunnistettavaa ja eläväistä ja hahmot kokonaisia, että näyttelijä saa vain lasketella menemään! Minulle työni lähtee tekstistä, ja kun se on oikein hyvää, jää tehtäväkseni (niin kuin pitääkin) tulkita se kuuntelijalle mahdollisimman mielenkiintoiseksi.

Iiriksen ja Tytti-siskon sekoilut on hauskasti kirjoitettu ja Iiriksen mies, Petteri tuo naisille hyvää vastapainoa. Tunsin, että Ria Katajan ja Mikko Reitalan kanssa yhteistyö sai heti siivet, oli mutkatonta ja välillä hysteeristäkin näytellä yhdessä.

Kuunnelma on hassu näyttelijäntyön laji
Se poikkeaa niin kovasti lavatyöskentelystä, mutta on kuitenkin intiimiä ja vaatii onnistuakseen hyvän työryhmän. Nautin tässä ryhmässä työskentelystä.

Paras hahmo on minusta Iiriksen anoppi, Marjaana Alametsä. Nauroin joka kerta, kun roolin näyttelijä Leena Uotila saapui studioon ja alkoi paukuttaa Pirjon tekstiä. Uskomaton hahmo, ihmeellinen perhe, eikä lopulta yhtään erikoinen! Paras jakso on siksi tietysti se, jossa Iiriksen anoppi ja appi haluavat kaataa kotipihaltaan puun…

Näyttelijä Minttu Mustakallio
Minttu Mustakallio Näyttelijä Minttu Mustakallio Kuva: ILMARI FABRITIUS iiiris ja viettelykset

Tytti Backlund (Iiriksen sisko) eli näyttelijä Ria Kataja:

Ihan ensiksi haluan kiittää Pirjo Toikkaa moniulotteisista, ristiriitaisista, kiinnostavista ja ei- stereotyyppisistä roolihenkilöistä, joita oli riemastuttavaa näytellä. Minulle sarjan tärkeintä antia olivat sen keskushenkilöt, jotka eivät tuntuneet pelkäävän konflikteja vaan paiskoivat totuuksia toistensa naamoille hyvin suoraan ja kiertelemättä. Ja jotka jo seuraavassa hetkessä sitten pitivät toistensa puolia. Kukaan heistä ei ole liioin hyvä tai paha, he innostuvat nopeasti, ajattelevat välillä vain omaa napaansa ja vaikka kuinka toisiaan sättivät, he kuuluvat yhteen ja haluavat kokea asioita yhdessä. Sarjassa on myös hienosti tuotu esiin, että ne asiat, jotka meitä eniten ärsyttävät, pelottavat tai kauhistuttavat, ovat myös usein niitä, jotka meitä kiinnostavat ja vetävät puoleensa.

Äänityksissä vallitsi letkeä, innostunut ja luova ilmapiiri. Kaikki me olimme innoissamme siitä, mitä oltiin tekemässä. Oli mahtavaa työskennellä pitkästä aikaa Mikko Reitalan ja Minttu Mustakallion kanssa. He ovat molemmat paitsi huippunäyttelijöitä, myös valoisia ihmisiä joiden seurassa tulee itsekin iloiselle mielelle. Ihailen Mintun luontaista kykyä saada kaikki ryhmän jäsenet hyvälle tuulelle ja Mikon lahjakkuutta käyttää mitä tahansa teknistä laitetta mutkattomasti, muunmuassa.

En osaa nimetä yhtä lempijaksoa tai lempikohtausta, mutta muistan tunteneeni monta kertaa myötähäpeää äänityksissä omaa roolihenkilöäni kohtaan. Voisin valita ne kerrat "lempikohdikseni."

Uskon, että Iiriksestä jokainen löytää tuntuman itsestään.
Jotain mitä haluaa tavoitella tai jotain mistä haluaa oppia pois.
Näyttelijä Ria Kataja
Ria Kataja Näyttelijä Ria Kataja Kuva: ILMARI FABRITIUS iiiris ja viettelykset

Petteri Alametsä (Iiriksen mies) eli näyttelijä Mikko Reitala:

Vuosien kuluessa minulla on ollut paljon draamavaimoja, radiossa, tv:ssä ja näyttämöllä. Iiris on heistä kenties kaikkein pöljin. Hänen kanssaan jouduin ehdottomasti epämukavuusalueelleni: kuinka joku nelikymppinen voikin olla sisältä noin satavuotias, turvallisuushakuinen luddiitti? Onneksi huomasin pian, että Iiriksessä asuu myös pieni lapsi, loputtoman utelias ja innostuva. Hänellä on aktiivinen halu pysyä maailman kelkassa, vaikka kykyä siihen ei aina olekaan. Painajainen siis puolisoksi, mutta ah niin viehättävä. Ja mikä suuri ilo olikaan tehdä työtä kahden niin lahjakkaan ja hauskan kollegan kanssa, kuin Minttu Mustakallio ja Ria Kataja. Tunsin itseni etuoikeutetuksi.

Näyttelijä Mikko Reitala
Mikko Reitala Näyttelijä Mikko Reitala Kuva: ILMARI FABRITIUS iiiris ja viettelykset

Iiris ja viettelykset
Käsikirjoitus: Pirjo Toikka
Ohjaus: Janne Tapper ja Matti Kinnunen
Äänisuunnittelu: Joonatan Kotila ja Ari Mursula
Musiikki: Pietari Mikkonen
Rooleissa: Minttu Mustakallio, Ria Kataja, Mikko Reitala. Sekä vierailijoina mm. Leena Uotila, Heikki Nousiainen, Marja-Leena Kouki, Tuomas Rinta-Panttila, Juho Milonoff, Jouko Puolanto.
Tuotanto: Pekka Ruohoranta, Yle Draama

Kuuntele koko sarja täältä

Lisää ohjelmasta