Hyppää pääsisältöön

Sairauksien keisari

Vanha piirros syöpäsoluista mikroskoopissa
Vanha piirros syöpäsoluista mikroskoopissa Vanha piirros syöpäsoluista mikroskoopissa teeman tiede

Kuusiosainen tiededokumentti kertoo syövän koko tarinan: sen historian muinaisesta Egyptistä nykyajan uusimpiin tutkimuksiin. Ken Burnsin tuottama sarja perustuu Pulitzer-palkittuun kirjaan.
Uusinta Teemalla tiistaista torstaihin 28.3.–6.4. klo 17.00. Jaksot Areenassa 30 päivää

Syöpä on monisoluisen eliön sisäänrakennettu ominaisuus. Geenit, jotka laukaisevat solujen epänormaalin, pahanlaatuisen jakautumisen, ovat vain vähän vinoutuneita versioita niistä geeneistä, joiden ansiosta kehomme kasvaa, sopeutuu, parantaa haavat ja ylipäänsä – elää. Solujen vaarallista ja normaalia kasvua on niin vaikea erottaa toisistaan, että se on koko tieteen vaikeimpia pulmia.

Jos ihminen tavoittelee kuolemattomuutta, niin samaa tavoittelee omalla nurinkurisella tavallaan myös syöpäsolu.

Taistelu syöpää vastaan on ihmiskunnan historian pisimpiä sotia. Sotaa käydään ihmisen kehon ja solujen sisällä terävin veitsin, näkymättömin kuolemansätein ja tappavin myrkyin. Syöpä on vienyt hautaan satoja miljoonia. Lähes joka toinen mies ja joka kolmas nainen joutuu kohtaamaan sen itse ja miltei jokainen meistä saa kärsiä sivustakatsojana.

Syöpäleikkaus meneillään noin vuonna 1890
Syöpäleikkaus noin vuonna 1890 Syöpäleikkaus meneillään noin vuonna 1890 Kuva: Harvard Medical School teeman tiede

Tarina taistelusta syöpää vastaan levittäytyy halki vuosisatojen ja mannerten. Se on kertomus tieteen kehityksestä mutta myös kertomus ihmisistä: lääkäreistä, tutkijoista ja ennen kaikkea potilaista, jotka urheudellaan, kärsimyksillään ja toisinaan uhkarohkeudellaan ovat puskeneet tiedon rajoja yhä laajemmalle. Ihmisistä, jotka onnistuivat nostamaan syövän nykyajan vitsaukseksi numero yksi ja mobilisoimaan valtioiden ja yritysmaailman resurssit mahtavaan kampanjaan sen voittamiseksi – kampanjaan, joka jatkuu edelleen. Viimeisimmät tutkimustulokset antavat vihiä siitä, että voitto on mahdollinen.

Syöpäkirurgi Lori Wilson ja hänen poikansa Christian
Syöpäkirurgi Lori Wilson ja hänen poikansa Christian Syöpäkirurgi Lori Wilson ja hänen poikansa Christian Kuva: Ark Media teeman tiede

Sarja perustuu Columbian yliopiston apulaisprofessori Siddhartha Mukherjeen Pulitzer-palkittuun kirjaan syövästä ja sen historiasta, joka on julkaistu suomeksi nimellä Sairauksien keisari. Kuusituntisen dokumenttisarjan ovat sen pohjalta toteuttaneet amerikkalaisen tv-dokumentin legenda Ken Burns sekä ohjaaja Barak Goodman.

  • Sairauksien keisari (Cancer: The Emperor of All Maladies), USA 2015. Tuotanto PBS
Kommentit
  • Parasta sirkuksessa on kaikki

    Taina Kopralle ja Jouni Kivimäelle sirkus on päivätyö.

    “Mun elämä on yhtä sirkusta", sanoo Sorin sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra. Hän ja puolisonsa Jouni Kivimäki perustivat 80-luvulla pienen sirkuskerhon, joka on vuosikymmenten varrella kasvanut monipuoliseksi sirkuskouluksi. Tänä päivänä se tarjoaa sadoille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta. Teemalla nähdään Sorin sirkuksen upea joulushow 2018.

Yle Teema